FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Famous Muslims
Quiz about Famous Muslims

Famous Muslims Trivia Quiz


In 600 AD, Mohammed invited people to the worship of one god-God. Today, Islam is adhered to by about a billion people. This is a quiz about some famous ones. Good Luck!

A multiple-choice quiz by arsalanrizvi. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Islam
  8. »
  9. People of Islam

Author
arsalanrizvi
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
87,713
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
2628
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 15
1. When was Mohammed, the founder of Islam, born? Hint


Question 2 of 15
2. He/She is regarded by Muslims as Mohammed's first convert. Hint


Question 3 of 15
3. She was Mohammed's daughter, and is considered by many to be the greatest woman who ever lived. Hint


Question 4 of 15
4. Who was the first caliph according to Sunni Muslims? Hint


Question 5 of 15
5. He was the most famous Abbasid caliph, and under him, the empire reached its peak, and Baghdad was declared the greatest center of learning and arts. Hint


Question 6 of 15
6. He defeated Richard the Lionhearted in the Crusades, thus securing Jerusalem in Muslim hands for another 750 years. Hint


Question 7 of 15
7. He defeated the Byzantine Empire and successfully captured Constantinople. Hint


Question 8 of 15
8. Who was the first Mogul emperor of India? Hint


Question 9 of 15
9. He lived from 1750-1799 and was one of the most active resistors to British occupation of India. Hint


Question 10 of 15
10. He is known as the "Father of Pakistan." Hint


Question 11 of 15
11. He led the coup that ousted King Farouk and estabished a republic in Egypt. Hint


Question 12 of 15
12. He established a secular republic in Turkey, and is considered the Father of Modern Turkey. Hint


Question 13 of 15
13. He led the revolution that overthrew the Shah of Iran in 1979. Hint


Question 14 of 15
14. A former king of Saudi Arabia, he was assassinated in 1975. Hint


Question 15 of 15
15. He is a famous British singer, and was formerly known as Cat Stevens. What is his Islamic name? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was Mohammed, the founder of Islam, born?

Answer: 570 AD

Mohammed was born in Mecca, now in Saudi Arabia. His father, Abdullah, died shortly before his birth, and his mother passed away five years later. Mohammed was brought up by his uncle, Abu Talib. At that time, the Meccans worshipped 360 idols-one for every day of their year.

When he was 40, Mohammed saw a vision of the archangel Gabriel. He was told to summon people to worship one God, instead of their 360. When Mecca's leaders started persecuting Mohammed and his followers, they migrated to Medina, whose people converted to Islam, and declared Mohammed their leader. Nine years later, Mohammed advanced towards Mecca with an army of 10,000 faithful believers. Mecca was captured, and its leaders-many of whom had committed brutal atrocities against the Muslims-were granted an immunity by Mohammed, who died three years later, in 632 AD.
2. He/She is regarded by Muslims as Mohammed's first convert.

Answer: Khadija

She was Mohammed's wife. Ali-son of Abu Talib, Mohammed's uncle-was the first child to accept Islam at the age of ten, Abu Bakar was the first male adult, and Zaid was the first servant to do so.
3. She was Mohammed's daughter, and is considered by many to be the greatest woman who ever lived.

Answer: Fatima

She was married to Ali, and they had two sons and two daughters -- Hasan, Husain, Zaynab, and Umm-e-Kulthum respectively.
4. Who was the first caliph according to Sunni Muslims?

Answer: Abu Bakar

Caliph generally means "Successor of Mohammed." Abu Bakar was chosen to be the caliph after Mohammed's death in 632 AD. He ruled for two years, and under him, the whole of the Arabian peninsula was brought under Islamic rule. He died two years later, handing over the caliphate to Omar.

Most Shia Muslim groups regard Ali ibn Abi Talib as the first caliph; Sunnis consider there to have been three earlier caliphs: Abu Bakar, Umar ibn Al-Khattab, and Uthman ibn Affan.
5. He was the most famous Abbasid caliph, and under him, the empire reached its peak, and Baghdad was declared the greatest center of learning and arts.

Answer: Harun al-Rashid

Harun is often found in the stories of the Thousand And One Nights. He ruled from 786 AD till 809 AD, and was known to have diplomatic relationships with Charlemagne and China.
6. He defeated Richard the Lionhearted in the Crusades, thus securing Jerusalem in Muslim hands for another 750 years.

Answer: Saladin

Saladin was the sultan (king) of Egypt. He lived from 1138 till 1193.
7. He defeated the Byzantine Empire and successfully captured Constantinople.

Answer: Sultan Mehmet

Constantinople was renamed Istanbul, and remained the capital of the Ottoman Empire until its decline after WWI.
8. Who was the first Mogul emperor of India?

Answer: Babur

His full name was Zahiruddin Babur. He was a descendant of Genghis Khan. His grandson, Akbar, the third Mogul emperor, was a great patron of arts and architecture. Shah Jehan, the fifth Mogul emperor, had the Taj Mahal, the Mosque of Delhi, and the Lahore Fort built. Under his son, Aurangzeb, nearly the whole of the Indian subcontinent was brought under Mogul rule.

The last Mogul emperor, Bahadur Shah II "Zafar" was defeated by the British in the Sepoy Rebellion of 1857, and spent his last days in exile, in Rangoon, Burma.
9. He lived from 1750-1799 and was one of the most active resistors to British occupation of India.

Answer: Tipu Sultan

He was the ruler of the South-Indian state of Mysore. His defeat in 1799 was because of the betrayal of several of his highest-ranking officers.
10. He is known as the "Father of Pakistan."

Answer: Jinnah

He was born in 1876 in Karachi, now in present-day Pakistan. A lawyer by profession, he led the political war for Pakistan's independence from British rule. He died of tuberculosis in 1948, one year after Pakistan achieved freedom.
11. He led the coup that ousted King Farouk and estabished a republic in Egypt.

Answer: Nasser

Nasser was born in Alexanderia in 1918. Under him, building of the Aswan Dam was started. Nasser died of a heart attack in 1970, with thousands of people mourning for their lost leader.
12. He established a secular republic in Turkey, and is considered the Father of Modern Turkey.

Answer: Ataturk

Mustafa Kemal Atatürk was born in 1881 and was responsible for building a successful, modern, secular state on the ruins of the Ottoman Empire. He died in 1938.
13. He led the revolution that overthrew the Shah of Iran in 1979.

Answer: Ayotollah Khomeini

Khomeini was born in Iran in 1902. Exiled by Mohammed Reza Shah Pehlavi, he moved to Turkey, then to Iraq, and then to France. In 1979, he returned, after the triumph of the Islamic Revolution. Khomeini became Iran's Supreme Leader and died in 1989. His funeral was attended by hundreds of thousands of followers.
14. A former king of Saudi Arabia, he was assassinated in 1975.

Answer: Shah Faisal

He became king of Saudi Arabia in 1964 after King Saud's abdication. He was assassinated by a nephew in 1975, and was succeeded by Crown Prince Khalid.
15. He is a famous British singer, and was formerly known as Cat Stevens. What is his Islamic name?

Answer: Yusuf Islam

Source: Author arsalanrizvi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us