FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Earth as seen from space
Quiz about Earth as seen from space

Earth, as seen from space Trivia Quiz


This is a quiz on our very own rocky planet Earth as it is of interest to an astronomer.

A multiple-choice quiz by jonthomas. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Astronomy
  8. »
  9. Our Solar System

Author
jonthomas
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
353,305
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
909
Last 3 plays: kyleisalive (10/10), Guest 95 (7/10), Silver_Mage (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is strange about Earth's moon compared to other planets and their moons? Hint


Question 2 of 10
2. Much like a spinning top, Earth's axis is rotating, or "wobbling" along with Earth itself. How long does it take for a full rotation of Earth's axis? Hint


Question 3 of 10
3. What is an earthrise? Hint


Question 4 of 10
4. For a time, Earth was thought to be the center of the Solar System. What is this model called? Hint


Question 5 of 10
5. Many space probes (spacecraft aimed beyond Earth orbit) have been launched from Earth over the history of space flight. What was the first probe to be launched? Hint


Question 6 of 10
6. What is a sidereal year? Hint


Question 7 of 10
7. If viewing Earth from another object in space, what would the longest day of the year be? Hint


Question 8 of 10
8. There is a small asteroid called Cruithne that is sometimes referred to as Earth's second moon. Why is this? Hint


Question 9 of 10
9. What shape is Earth defined as scientifically? Hint


Question 10 of 10
10. Why is Earth not named after a god like other planets? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 13 2024 : kyleisalive: 10/10
Mar 30 2024 : Guest 95: 7/10
Mar 05 2024 : Silver_Mage: 4/10
Mar 04 2024 : Guest 81: 3/10
Mar 01 2024 : Guest 24: 4/10
Feb 29 2024 : bakeryfarm: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is strange about Earth's moon compared to other planets and their moons?

Answer: The Sun's gravity has a larger effect on it than Earth's

A concept called the Tug-of-War is something used to determine the relationship between the Sun's gravity and the gravity of whatever the object orbits. Earth is the only planet-moon system where the Sun's gravity is stronger than the primary body. Because of this, the Moon moves away from us at a rate of about an inch a year.
2. Much like a spinning top, Earth's axis is rotating, or "wobbling" along with Earth itself. How long does it take for a full rotation of Earth's axis?

Answer: 26,000 years

This phenomenon is called precession of the equinoxes. It changes the view of the night sky and therefore, the ecliptic, which is the path the Sun seems to trace through the universe as we revolve around it. This is why there are more than 12 constellations in the ecliptic.
3. What is an earthrise?

Answer: Earth as seen from the Moon

As photographed by astronauts that went to the Moon, Earth was seen rising from the Moon's horizon much as the Sun or Moon does from our perspective on Earth. It was also partially obscured, leading to an apparently crescent shaped Earth.
4. For a time, Earth was thought to be the center of the Solar System. What is this model called?

Answer: Geocentric system

Because it was not possible to see Earth from outside the atmosphere before space travel, only other objects could be seen moving through the sky, so ancient civilizations believed that Earth was static and everything else orbited it. This was first questioned with the discovery of Jupiter's largest moons, which contradicted the geocentric theory.
5. Many space probes (spacecraft aimed beyond Earth orbit) have been launched from Earth over the history of space flight. What was the first probe to be launched?

Answer: Luna 1

Sputnik 1 was the first man-made object to make it to space, but it was merely a satellite. Luna 1, launched by the Soviet Union, attempted to go to the Moon, but it missed by several thousand miles. It then veered off into inter-planetary space, becoming the first man-made object to leave Earth's gravitational influence.
6. What is a sidereal year?

Answer: The time it takes for Earth to complete an orbit of the Sun in respect to the position of the stars

In ancient times, people would make note of the sky's appearance. Eventually, they noticed that after a period of time, the sky would look the same again. This was one of the first ways of recording Earth's passage around the Sun and also one of the first contradictions to the geocentric theory.
7. If viewing Earth from another object in space, what would the longest day of the year be?

Answer: December 22

In December, Earth is actually closest to the Sun. Because of this change in distance and Earth's tilt, the Sun's gravity affects Earth's rotation ever so slightly. The average length of a full rotation of Earth takes 23 hours, 56 minutes, and 47 seconds. However, on December 22, it is usually recorded to be about 24 hours and 23 seconds.
8. There is a small asteroid called Cruithne that is sometimes referred to as Earth's second moon. Why is this?

Answer: It is about the same distance from the Sun, so Earth's gravity affects it

Cruithne is what is called a quasi-satellite. This means that it is locked in a specific orbit by Earth, so the length of one full orbit of the Sun is nearly identical. Cruithne does not actually enter Earth's orbit, so it is not considered a real moon.
9. What shape is Earth defined as scientifically?

Answer: Oblate spheroid

No object in space is known for sure to be perfectly spherical. Due to the Moon's gravitational influence, water on Earth is pulled toward it, creating tides. This also significantly changes Earth's shape, making it as if the poles were pushed down.
10. Why is Earth not named after a god like other planets?

Answer: It actually is, it's just not a Greco-Roman god

If traced far enough back in time, the very first use of the name Earth to describe our planet was in prehistoric times. Proto-Germanic languages used the name Erthō, which evolved into Jr, used by the Norse as the name of Thor's mother, and this ultimately became what we now say as "Earth".

This is why Earth is referred to as female, such as the name Mother Nature. In Greek, Earth is named Gaia, who was the wife of Ouranos. Gaia was said to have created the lands.
Source: Author jonthomas

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us