FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Basic Solar System Astronomy
Quiz about Basic Solar System Astronomy

Basic Solar System Astronomy Trivia Quiz


How much do you know about our solar system? Test yourself with this quiz which I have adopted from one originally created by user almach.
This is a renovated/adopted version of an old quiz by author almach

A multiple-choice quiz by Dizart. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Astronomy
  8. »
  9. Our Solar System

Author
Dizart
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
49,049
Updated
May 12 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
765
Last 3 plays: Guest 72 (4/10), Guest 195 (9/10), Guest 204 (1/10).
- -
Question 1 of 10
1. Earth has how many natural satellites? Hint


Question 2 of 10
2. Of the eight planets in our Solar System, where does Earth rank in size? Hint


Question 3 of 10
3. Olympus Mons is the largest mountain on what planet? Hint


Question 4 of 10
4. With Pluto being demoted to dwarf planet status, which planet in our solar system is now the smallest? Hint


Question 5 of 10
5. What type of star is our sun? Hint


Question 6 of 10
6. Which dwarf planet is named after the creator god from Easter Island's mythology? Hint


Question 7 of 10
7. The main asteroid belt is between the orbits of which two planets? Hint


Question 8 of 10
8. Which planet in our solar system has the most volcanoes? Hint


Question 9 of 10
9. The Moon's gravity is what percentage of Earth's? Hint


Question 10 of 10
10. Which planet in our solar system has moons named after characters from William Shakespeare and Alexander Pope? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 21 2024 : Guest 72: 4/10
May 20 2024 : Guest 195: 9/10
May 13 2024 : Guest 204: 1/10
May 13 2024 : RedheadDane: 8/10
May 12 2024 : Guest 142: 0/10
May 08 2024 : Guest 101: 5/10
May 03 2024 : Guest 98: 7/10
May 02 2024 : Guest 47: 8/10
May 01 2024 : ankitankurddit: 8/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Earth has how many natural satellites?

Answer: One

The Moon, sometimes referred to as Luna, is Earth's only natural satellite. Earth is the only planet in our solar system with exactly one natural satellite - Mercury and Venus have none, Mars has two, and the four large gas giants all have several.
2. Of the eight planets in our Solar System, where does Earth rank in size?

Answer: 5th

The eight planets can be divided into two types - the gas giants of Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune, all of which are much bigger than Earth; and the terrestrial planets, Earth, Venus, Mars and Mercury. Earth is the largest of these four, making it fifth largest in the solar system altogether.
3. Olympus Mons is the largest mountain on what planet?

Answer: Mars

Olympus Mons is a volcano on Mars. With a height of over 70,000 feet, it is around two and a half times as high as Mount Everest, and its area of around 120,000 square miles is similar to that of the country of Italy.
4. With Pluto being demoted to dwarf planet status, which planet in our solar system is now the smallest?

Answer: Mercury

Mercury, the nearest planet to the sun, has a diameter of just over 3,000 miles, which makes it less than 40% of the size of Earth.
5. What type of star is our sun?

Answer: Yellow Dwarf

The sun is a yellow dwarf, also known as a G-type main sequence star. The yellow moniker is a misnomer as it is actually white, but appears yellow when viewed through Earth's atmosphere.
6. Which dwarf planet is named after the creator god from Easter Island's mythology?

Answer: Makemake

Makemake is the third largest dwarf planet in the solar system, after Pluto and Eris. It was discovered in 2005 and named after the creator god of Rapa Nui mythology.
7. The main asteroid belt is between the orbits of which two planets?

Answer: Mars and Jupiter

The main asteroid belt is located between Mars and Jupiter. The exact number of asteroids is unknown, but is thought to be well in excess of a million. The dwarf planet Ceres is also located within the belt.
8. Which planet in our solar system has the most volcanoes?

Answer: Venus

Venus may have up to 85,000 volcanoes according to data from NASA's Magellan spacecraft. In comparison, Earth has around 1,500 volcanoes.
9. The Moon's gravity is what percentage of Earth's?

Answer: One sixth

The Moon has a surface gravity of 1.62 meters per second squared compared to Earth's 9.8 meters per second squared. If you went to the Moon, this would mean that you weigh only one sixth of what you do back home on Earth.
10. Which planet in our solar system has moons named after characters from William Shakespeare and Alexander Pope?

Answer: Uranus

Uranus had 27 known moons in 2023, and they are named after literary characters rather than characters from mythology, unlike the other planets. The two largest, Titania and Oberon, are both named after characters from Shakespeare's "A Midsummer Night's Dream",
Source: Author Dizart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us