FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Forensic Scientists
Quiz about Forensic Scientists

Forensic Scientists Trivia Quiz


So, you think you know about forensic science. See if you know about the scientists that were involved in its interesting evolution.

A multiple-choice quiz by Yankeegirl742. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Forensic Science

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
282,019
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1897
Last 3 plays: Guest 67 (0/10), rupert774 (5/10), mcguirjw (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who wrote the first treatise on the use of scientific methods in the field of criminal investigations? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the person that developed fundamental principles of questioned document examination? Hint


Question 3 of 10
3. Who is considered the father of modern toxicology? Hint


Question 4 of 10
4. Who is the person that is credited with revolutionizing the field of firearm examination by advancing the use of comparison microscopy? Hint


Question 5 of 10
5. Who studied the use of fingerprints for personal identification as well as developing the methodology for classifying them? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the figure who developed a method for determining the ABO blood type of a dried bloodstain? Hint


Question 7 of 10
7. Who set up the criminalistics program at the University of California at Berkeley in 1937? Hint


Question 8 of 10
8. Who developed the acid phosphatase test for semen? Hint


Question 9 of 10
9. Who first used the services of a scientist at a criminal trial in 1907? Hint


Question 10 of 10
10. Who developed the absorption-elution test for ABO blood typing of stains in 1923? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 06 2024 : Guest 67: 0/10
Jun 27 2024 : rupert774: 5/10
Jun 25 2024 : mcguirjw: 9/10
Jun 23 2024 : Guest 176: 4/10
May 24 2024 : Stoaty: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who wrote the first treatise on the use of scientific methods in the field of criminal investigations?

Answer: Hans Gross

Hans Gross was a professor of criminal law at the University of Graz, Austria in 1891. He was also a prosecutor and judge.
2. Who was the person that developed fundamental principles of questioned document examination?

Answer: Albert Osborn

Albert Osborn was an influential document examiner and in 1910 published a book on questioned documents.
3. Who is considered the father of modern toxicology?

Answer: Mathieu Orfila

Orfila helped establish toxicology as a scientific discipline. He is also credited as the first person to attempt to use the microscope to assess blood and semen stains.
4. Who is the person that is credited with revolutionizing the field of firearm examination by advancing the use of comparison microscopy?

Answer: Calvin Goddard

Calvin Goddard's work on the St. Valentine's day massacre (orchestrated by Al Capone) led to the founding of the Scientific Crime Detection Laboratory on the campus of Northwestern University, Illinois in 1929.
5. Who studied the use of fingerprints for personal identification as well as developing the methodology for classifying them?

Answer: Francis Galton

In 1892, Sir Francis Galton published "Fingerprints," the first comprehensive book on the nature of fingerprints and their use in solving crime.
6. Who was the figure who developed a method for determining the ABO blood type of a dried bloodstain?

Answer: Leone Lattes

Leone Lattes was a professor at the Institute of Forensic Medicine in Turin Italy. He published a book dealing with heritability, paternity, and typing of dried blood stains in 1915.
7. Who set up the criminalistics program at the University of California at Berkeley in 1937?

Answer: Paul Kirk

Paul Kirk formalized a major in technical criminology. He also participated in the Manhattan Projects creation of the atom bomb.
8. Who developed the acid phosphatase test for semen?

Answer: Frank Lundquist

In 1945, Frank Lundquist, developed this test while working at the Legal Medicine Unit at the University of Copenhagen in Denmark.
9. Who first used the services of a scientist at a criminal trial in 1907?

Answer: August Vollmer

August Vollmer as chief of police in Los Angeles, California, implemented the first police crime laboratory in 1923.
10. Who developed the absorption-elution test for ABO blood typing of stains in 1923?

Answer: Vittorio Siracusa

Vittorio Siracusa worked at the Institute of Legal Medicine at the University of Messina, Italy. His mentor was Leone Lattes, who also performed work on the absorption-inhibition technique.
Source: Author Yankeegirl742

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us