Quiz about Fun Biology
Quiz about Fun Biology

Fun Biology Trivia Quiz


An interesting quiz on different aspects of Biology in general.

A multiple-choice quiz by ecstasybabe. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Biology

Author
ecstasybabe
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
74,758
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
14277
Last 3 plays: GoodwinPD (10/10), Guest 220 (7/10), cdiecks (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How do enzymes catalyse reactions? Hint

They change potential energy to kinetic energy.
They change the activation energy.
They change kinetic energy into reaction energy.
They decrease the reaction energy and increase the activation energy.

2. Why does water provide a relatively stable external environment for aquatic organisms? Hint

It is transparent so light can pass through it
It has a high surface tension
Its boiling point is 100 degrees Celsius
Its temperature varies much less than air temperature

3. CH3CH2COOH is an example of which of these molecules? Hint

A tricarboxylic acid
An amino acid
A monosaccharide
An alkanoic (fatty) acid

4. The DNA of a particular cell is damaged so that the cell continues to divide uncontrollably. What is the possible result? Hint

Tumour Formation
Coronary heart disease
AIDS
Down's syndrome

5. Which of these structures is the smallest? Hint

A bacterium
A cell
A virus
A mitochondrion

6. What are enzymes in plant cells made from? Hint

Starch
Lipid
Protein
Cellulose

7. Compared to a diploid cell, how much genetic material would the nucleus of a haploid cell of the same organism contain? Hint

The same amount
One quarter
Half
Double

8. Which of these characteristics are shown by the gene controlling ABO blood groups? Hint

Codominance
Sex determination
Sex linkage
Polygenic inheritance

9. Which function is carried out by the Golgi apparatus? Hint

Synthesis of proteins
Modification of proteins for secretion
Digestion of proteins
Endocytosis

10. A woman is heterozygous for a recessive X-linked allele that causes haemophilia. Which statement is correct? Hint

All of the gametes she produces will have the allele which causes Haemophilia
She is codominant for Haemophilia genes
None of the gametes she produces will have the allele that causes Haemophilia
She is a carrier of Haemophilia


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How do enzymes catalyse reactions?

Answer: They change the activation energy.

Enzymes decrease the activation energy (the energy which is needed to start off the reaction), and also increase the speed of the reaction.
2. Why does water provide a relatively stable external environment for aquatic organisms?

Answer: Its temperature varies much less than air temperature

The other three points are true of water but they do not take a part in providing a stable environment for aquatic animals.
3. CH3CH2COOH is an example of which of these molecules?

Answer: An alkanoic (fatty) acid

Tricarboxylic acids and amino acids share the same carboxyl group but have different functional groups joined to them. An example of a monosaccharide is glucose (C6H12O6).
4. The DNA of a particular cell is damaged so that the cell continues to divide uncontrollably. What is the possible result?

Answer: Tumour Formation

5. Which of these structures is the smallest?

Answer: A virus

6. What are enzymes in plant cells made from?

Answer: Protein

Enzymes in plant and animal cells are made from proteins.
7. Compared to a diploid cell, how much genetic material would the nucleus of a haploid cell of the same organism contain?

Answer: Half

An example of a haploid cell is an egg cell (gamete) which only contains half the genetic material of the mother's cells. A diploid cell is just a regular cell.
8. Which of these characteristics are shown by the gene controlling ABO blood groups?

Answer: Codominance

If a person has an Ai gene and a Bi gene, their blood type will be AB. This shows codominance. Codominance is where two differeent alleles both show themselves in the phenotype of a person. Another example would be in the gene for type of hair. There are two alleles: one for curly hair, and one for straight hair. Someone who is heterozygous for these alleles would have wavy hair.
9. Which function is carried out by the Golgi apparatus?

Answer: Modification of proteins for secretion

10. A woman is heterozygous for a recessive X-linked allele that causes haemophilia. Which statement is correct?

Answer: She is a carrier of Haemophilia

She is a carrier because haemophilia is a recessive trait and she only has one of the recessive alleles. However, in the case of males, one of the recessive alleles would make them a sufferer because it is carried on the X chromosome and males only have one X chromosome.
Did you know that there is a line of Haemophilia in the British Royal family?
Source: Author ecstasybabe

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : GoodwinPD: 10/10
Jan 31 2023 : Guest 220: 7/10
Jan 12 2023 : cdiecks: 3/10
Jan 02 2023 : Guest 213: 6/10
Jan 01 2023 : Guest 80: 6/10
Dec 29 2022 : srobinson2022: 2/10
Dec 29 2022 : Kaihardy14: 4/10
Dec 29 2022 : Guest 24: 7/10
Dec 28 2022 : Guest 98: 7/10

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us