Quiz about Biology Acrostic
Quiz about Biology Acrostic

Biology Acrostic Trivia Quiz


This quiz tests your familiarity with concepts and terms of basic biology. This is an acrostic quiz: the first question asks for a nine-letter word, and the first letter of each answer to questions 2-10 following spell out that word.

A multiple-choice quiz by ensiform. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Biology

Author
ensiform
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
263,494
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
8971
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 46 (7/10), snhha (10/10), Guest 24 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. An _________ organism does not require oxygen for growth.

Answer: (nine letters)
2. What is the name of the inner membrane of an organism that contains a developing fetus and its protective fluid? Hint

allele
amnion
anemia
antigen

3. Which of the following organelles can be seen with a light microscope and a methylene blue stain? Hint

Golgi apparatus
nucleus
mitochondria
neutron

4. If a multicellular organism digests food internally and its cells lack walls, that organism must be an... Hint

alga
archaean
eukaryote
animal

5. What protein lowers the activation energy of chemical reactions? Hint

ecdysone
oocyte
enzyme
aorta

6. Found in both eukaryotic and prokaryotic cells, this synthesizes polypeptide chains into proteins. Hint

ribosome
sarcomere
rhizoid
somite

7. The loss of electrons by a molecule, atom or ion is called: Hint

osmosis
oxidation
organelle
ovary

8. Salts form when an acid interacts with a: Hint

protein
acid
base
lipid

9. Simple molecules not containing carbon chains or rings, such as water, sulfuric acid, and ammonia, are called... Hint

organic
ionic
proteins
inorganic

10. __________ are composed of simple sugars called monosaccharides. Hint

lipids
nucleotides
enzymes
carbohydrates


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. An _________ organism does not require oxygen for growth.

Answer: anaerobic

Anaerobic means "without air." Mammals, fish, and insects all require oxygen to grow. Some kinds of bacteria and archaea do not need oxygen; in fact, some types die in the presence of oxygen.
2. What is the name of the inner membrane of an organism that contains a developing fetus and its protective fluid?

Answer: amnion

The amniotic sac contains the amniotic fluid that protects the fetus. the outer membrane of this sac is called the chorion.

Wrong answers: An allele is a DNA sequence. Anemia is a disorder of the red blood cells. An antigen is a substance that triggers an immune response.
3. Which of the following organelles can be seen with a light microscope and a methylene blue stain?

Answer: nucleus

The word "nucleus" comes from a Latin word meaning kernel, or little nut.

Wrong answers: the Golgi apparatus (or body) sorts and packages proteins. Mitochondria are responsible for ATP function. Neither of these organelles can be seen with a light microscope. A neutron is a non-charged particle in an atom, not an organelle at all.
4. If a multicellular organism digests food internally and its cells lack walls, that organism must be an...

Answer: animal

Animals digest food internally (stomachs rule!) and their cells lack walls, which separates them from plants.

Wrong answers: algae do not digest food internally. Eukaryotes include animals AND plants AND fungus, so they're out. Archaeans are single-celled organisms, so they're out.
5. What protein lowers the activation energy of chemical reactions?

Answer: enzyme

Enzymes are proteins (sometimes RNA) that accelerate chemical reactions by lowering the activation energy needed.

Wrong answers: an oocyte is an immature egg cell. The aorta is the greater vessel that carries blood to other arteries. Ecdysone is an insect hormone.
6. Found in both eukaryotic and prokaryotic cells, this synthesizes polypeptide chains into proteins.

Answer: ribosome

Ribosomes consist of two subunits of rRNA and proteins.

Wrong answers: a rhizoid is an absorptive structure in fungi. A sarcomere is a protein system in muscles. Somites are the material that will become skin and muscles in vertebrate embryos.
7. The loss of electrons by a molecule, atom or ion is called:

Answer: oxidation

Technically, oxidation is a change in an atom's oxidation number, but the typical definition is more or less accurate.

Wrong answers: osmosis is the diffusion of liquid between membranes. An organelle is a specialized compartment found in the cytoplasm of a cell. An ovary is a female reproductive organ.
8. Salts form when an acid interacts with a:

Answer: base

A salt is any compound that dissolves and releases ions other than H+ and OH-. For example, HCl (Hydrochloric acid, an acid) and NaOH (Sodium hydroxide, lye, a base) bond to form NaCl (Sodium chloride, table salt). The left over molecules are H, O and H, which is H2O, or water.

Wrong answers: an acid is a low pH material such as lime juice or cola. They don't form salts when they interact. A lipid is fatty compound (a nonpolar hydrocarbon), either saturated or unsaturated. A protein is a compound of amino acids.
9. Simple molecules not containing carbon chains or rings, such as water, sulfuric acid, and ammonia, are called...

Answer: inorganic

Traditionally, inorganic molecules are said to be mineral, while organics are biological in origin. This is not to say that organic molecules are "dead" and organic molecules are "living." Today, many organic molecules are synthetic.

Wrong answers: Organic molecules are the complement to inorganic molecules: they contain carbon atoms. Proteins are composed of many amino acids linked together; they are a type of organic compound. Ionic refers to the positive or negative charge of a group of atoms.
10. __________ are composed of simple sugars called monosaccharides.

Answer: carbohydrates

Carbohydrates are a type of organic molecule composed of simple sugars. They help store and transport energy in plants and animals.

Wrong answers: lipids are compounds formed from fatty acids. Enzymes are a type of protein that accelerate chemical reactions in a cell. Nucleotides are chemical compounds that make up the building blocks of nucleic acids, such as DNA.
Source: Author ensiform

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 20 2022 : Guest 46: 7/10
Nov 18 2022 : snhha: 10/10
Nov 14 2022 : Guest 24: 7/10
Nov 14 2022 : Creedy: 5/10
Nov 07 2022 : Guest 104: 9/10
Nov 03 2022 : dan180dan180: 5/10
Nov 03 2022 : Guest 98: 2/10
Oct 26 2022 : oliviat: 9/10
Oct 25 2022 : Guest 68: 10/10

Score Distribution

quiz
11/28/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us