Quiz about The Beauty of Bio
Quiz about The Beauty of Bio

The Beauty of Bio Trivia Quiz


Bored about Bio? Well, take this quiz which will boost your interest in this beautiful subject. Good luck!

A multiple-choice quiz by namastheg. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Biology

Author
namastheg
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
77,027
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
12212
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 73 (7/10), Guest 220 (9/10), Guest 117 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of the following fats is unsaturated? Hint

Stearic acid
Butyric acid
Octanoic acid
Oleic acid

2. The conversion of unsaturated fats into saturated fats by addition of hydrogen is a by-product of which process? Hint

Hydrogenation
Cyclisation
Halogenation
Reverse Osmosis

3. 'Iodized' salts contain the iodine salts of which metal? Hint

Gold
Iron
Potassium
Copper

4. Iron is important for the production of a protein called _____. Hint

Myosin
Haemoglobin
Gammaglobulin
Actin

5. Tocopherol is the chemical name of which vitamin? Hint

Vitamin A
Vitamin E
Vitamin C
Vitamin X !

6. Rabies is caused by which infectious agent? Hint

worm
alga
fungus
virus

7. Name the protozoan that causes malaria. Hint

Mosquito
Paramoecium
Amoeba
Plasmodium

8. Sodium Benzoate is not a chemical food preservative. (true or false)

True
False

9. What is Pellagra? Hint

An agricultural pest
A food preservative
The chemical name of a vitamin
A deficiency disease

10. What is the expanded form of DDT? Hint

Decafluoro Dicarbo Tetraoxysulphate
Dichloro Diphenyl Trichloroethane
Diethyl Dibromo Trichlorobutane
Difluoro Dichloro Tetrasulphobromide


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following fats is unsaturated?

Answer: Oleic acid

Did you ever wonder why butter, ghee and other animal fats are solid at room temperature? It is because they contain saturated fats(fats with only single bonds between carbon atoms). Butyric acid, Octanoic acid and Stearic acid are actually saturated fats found in butter, coconut oil and meat, respectively. Vegetable oils(Plant fats) like groundnut oil contain unsaturated fats(fats with double or triple bonds).

It is due to this that they are liquid at room temperature. Unsaturated Fats lower the cholestrol level.
2. The conversion of unsaturated fats into saturated fats by addition of hydrogen is a by-product of which process?

Answer: Hydrogenation

Groundnut oil contains lot of unsaturated fats that are essential for our body. By hydrogenation, traders turn those fats into saturated fats. Ghee is adulterated with the product so obtained(called 'vanaspati').
3. 'Iodized' salts contain the iodine salts of which metal?

Answer: Potassium

Iodine deficiency causes the thyroid gland in the neck to swell. The condition is called 'goitre'. Potassium iodate or iodide is therefore added to the common salt that we use in our homes.
4. Iron is important for the production of a protein called _____.

Answer: Haemoglobin

Haemoglobin is the red pigment present in the RBCs which give blood its red colour. It is important for transportation of oxygen to the tissues. Without iron, haemoglobin production is drastically reduced. This makes the person pale. Such a condition is called 'Anaemia'.
5. Tocopherol is the chemical name of which vitamin?

Answer: Vitamin E

Vitamin E is important for the production of gametes, normal functioning of muscles and protection of liver. Best sources include green leafy vegetables, milk and tomatoes.
6. Rabies is caused by which infectious agent?

Answer: virus

An infected dog's saliva carries this virus. Anti-Rabies injections are available. Pet dogs should be vaccinated against this disease.
7. Name the protozoan that causes malaria.

Answer: Plasmodium

Mosquito is not a protozoan, it is the carrier(host organism that transmits a pathogen to another host) of the malarial parasite.
8. Sodium Benzoate is not a chemical food preservative. (true or false)

Answer: False

Sodium Benzoate(C6H5COONa) retards bacterial growth. It is used to preserve food drinks like fruit juice and squash.
9. What is Pellagra?

Answer: A deficiency disease

Pellagra is caused by the deficiency of Vitamin B3 (Niacin). Symptoms of pellagra include skin eczema, diarrhea, mental disturbances etc. It is more common among people who live mainly on a maize diet. Best sources of Niacin are groundnuts, lean meat, liver, milk, fish and green vegetables.
10. What is the expanded form of DDT?

Answer: Dichloro Diphenyl Trichloroethane

Don't tell me you do not know about DDT! Very famous(or rather infamous!) chemical.
Source: Author namastheg

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 73: 7/10
Jan 31 2023 : Guest 220: 9/10
Jan 12 2023 : Guest 117: 6/10
Jan 05 2023 : Guest 174: 7/10
Dec 27 2022 : 4wally: 8/10
Dec 22 2022 : Upstart3: 10/10
Dec 10 2022 : Guest 47: 3/10
Dec 10 2022 : jennknerr: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Water in Biology Average
2. Another Biology Quiz Tough
3. Biology-- Just for Fun Average
4. Major Biological Breakthroughs Very Difficult
5. Tongue in Cheek Average
6. Biology Tough
7. Heart! Average
8. Biology Difficult
9. Biology Test Average
10. Taxonomy Difficult
11. Freshmen Biology Tough
12. Living Environment- High School Biology Average

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us