Quiz about Major Biological Breakthroughs
Quiz about Major Biological Breakthroughs

Major Biological Breakthroughs Quiz


We will go over some major breakthroughs in the field of biology. The questions are diverse, just like the answers.

A multiple-choice quiz by Yankeegirl742. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Biology

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
308,090
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
3204
Last 3 plays: Guest 117 (6/10), 4wally (4/10), Guest 47 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was the first person to observe bacteria? Hint

Allen Wilson
Konrad von Gesner
Nehemiah Grew
Anton van Leeuwenhoek

2. In what country was the horse first domesticated? Hint

Kazakhstan
Australia
Ireland
Brazil

3. Who was the first person to realize that plants absorb oxygen at night and carbon dioxide during the day? Hint

Albrecht Kossel
Joseph Lederberg
Jan Ingenhousz
Edmund Wilson

4. What medical school was the first to have a patent issued for a vertebrate? Hint

Dartmouth
Brown
Harvard
Columbia

5. Where was the first veterinary school founded? Hint

Nice, France
Marseille, France
Paris, France
Lyons, France

6. Who was the first person to discover chloroplasts in plants? Hint

Jean Lamarck
Julius Von Sachs
Charles Darwin
Augustin de Condolle

7. What mineral was added to the required plant nutrition list in 1992? Hint

Tungsten
Aluminum
Nickel
Iron

8. Who was the first scientist to study regeneration in freshwater polyps (hydra)? Hint

Abraham Trembley
Konrad von Gesner
Hugo De Vries
Joseph Lederberg

9. Where was the first botanic garden founded? Hint

Venice, Italy
Paris, France
London, England
Madrid, Spain

10. Where was the first all female vertebrate species discovered? Hint

India
Hungary
Armenia
Kuwait


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the first person to observe bacteria?

Answer: Anton van Leeuwenhoek

Not only did Anton van Leeuwenhoek observe bacteria but he also discovered sperm as a source of reproduction. He was a man way ahead of his time considering that he did all this in the late 1600's. Anton van Leeuwenhoek discovered microorganisms too, mainly protists.
2. In what country was the horse first domesticated?

Answer: Kazakhstan

Scientists believe that the ancient Botai people in northern Kazakhstan domesticated the horse almost six thousand years ago. The skeletal remains of the horse were found in the steppes of the Ural mountains in central Asia.
3. Who was the first person to realize that plants absorb oxygen at night and carbon dioxide during the day?

Answer: Jan Ingenhousz

Jan Ingenhousz was a 18th century Dutch physician and scientist. He discovered that plants go through a process called photosynthesis. Photosynthesis is when a plant converts light energy to chemical energy and stores it in bonds of sugar.
4. What medical school was the first to have a patent issued for a vertebrate?

Answer: Harvard

In 1988, genetic engineers at Harvard medical school went through the whole patent process for a mouse. There would be books later devoted entirely to the genetics of mice.
5. Where was the first veterinary school founded?

Answer: Lyons, France

The first veterinary school was founded in the early 1760's. The first animal treated there was a horse in 1793. In 1791, the Royal Veterinary College opened in England as a division of the University of London.
6. Who was the first person to discover chloroplasts in plants?

Answer: Julius Von Sachs

Julius Von Sachs discovered chloroplasts in plants in 1865. He was a founder of experimental plant physiology. 1865 was a good year for science, Gregor Mendel also introduced his work in the field of heredity.
7. What mineral was added to the required plant nutrition list in 1992?

Answer: Nickel

The early 1990's were ablaze in scientific advancement. It was discovered that leaf chlorophyll concentrations were low in plants without nickel supplemented, so it was added. In 1992, it was revealed that vitamins help plants withstand stress and breakage.
8. Who was the first scientist to study regeneration in freshwater polyps (hydra)?

Answer: Abraham Trembley

Abraham Trembley was a Swiss naturalist who worked with hydra quite often. In 1744, Trembley discovered regeneration in polyps. He passed away in 1784.
9. Where was the first botanic garden founded?

Answer: Venice, Italy

You can say the botanic garden opened officially in 1333. The emergence of this garden and future ones were essential to the development of the science of botany. The first botanic gardens were used for herbs.
10. Where was the first all female vertebrate species discovered?

Answer: Armenia

It turns out that the lizard was first all female vertebrate species discovered in 1958. They managed to reproduce without fertilization by male sperm. I hope you all learned some fascinating facts and enjoyed my quiz!
Source: Author Yankeegirl742

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 19 2023 : Guest 117: 6/10
Dec 27 2022 : 4wally: 4/10
Dec 11 2022 : Guest 47: 5/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us