Quiz about Hormones
Quiz about Hormones

Hormones Trivia Quiz


How much do you know about the hormones working in your body?

A multiple-choice quiz by andromaster. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Endocrine System

Author
andromaster
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
252,837
Updated
Jul 06 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
6510
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 195 (3/10), Guest 84 (4/10), Guest 158 (5/10).
1. Which of these hormones is produced by females?
Hint

estrogen
all of these
testosterone
oxytocin

2. An Epi-Pen contains what? Hint

epinephrine
prolactin
oxytocin
growth hormone (GH)

3. Prolactin is produced in which of the following? Hint

just females
none of these
just males
Both male and females

4. What does follicle-stimulating hormone (FSH) do in males? Hint

It stimulates sperm production.
It stimulates testosterone production.
It doesn't do anything. Males cannot produce this hormone.
It helps males achieve orgasm.

5. Which gland secretes growth hormone (GH)? Hint

the thyroid gland
the thymus gland
the pituitary gland
the adrenal gland

6. Insulin is produced where? Hint

The pancreas
The thyroid gland
The pituitary gland
The pineal gland

7. What does the hormone melatonin do? Hint

It increases cellular metabolic rates.
It helps to regulate sleep patterns.
It stimulates the release of glucose.
It increasees blood calcium concentrations.

8. Progesterone and estrogen are hormones that are present in males.

True
False

9. The adrenal glands sit right on top of the kidneys.

True
False

10. The sex hormones are produced where? Hint

The pancreas
The gametes
The gonads
The pituitary gland


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these hormones is produced by females?

Answer: all of these

Estrogen is made in the ovaries. Testosterone is also made in the ovaries, but in much less amount than estrogen. Oxytocin is produced in females by the pituitary gland, and it is responsible for the flow of milk (from the breast) during lactation. It is also responsible for the contraction of the uterus during childbirth.
2. An Epi-Pen contains what?

Answer: epinephrine

An Epi-Pen is generally used for allergic reactions. It contains epinephrine which helps stop the allergic reaction.
3. Prolactin is produced in which of the following?

Answer: Both male and females

Prolactin stimulates the production of milk in the mammary glands. It is also produced in males, but no function for prolactin in men has been identified.
4. What does follicle-stimulating hormone (FSH) do in males?

Answer: It stimulates sperm production.

FSH has nothing to do with orgasms in both females and males. Testosterone production is governed by luteinizing hormone.
5. Which gland secretes growth hormone (GH)?

Answer: the pituitary gland

The pituitary gland is the master gland that produces most of your body's hormones, including GH. The thymus gland produces hormones that stimulate the formation of T-Cells. The thyroid gland releases hormones that help regulate heart rate, blood pressure, and body temperature. The adrenal gland releases adrenaline, which is part of the body's "fight or flight" response.
6. Insulin is produced where?

Answer: The pancreas

Insulin is produced in the pancreas and it helps regulate the body's blood sugar levels.
7. What does the hormone melatonin do?

Answer: It helps to regulate sleep patterns.

Melatonin is produced in the pineal gland. The thyroid gland helps increase celluar metabolic rates. The pancreas stimulates the release of glucose, and the parathyroid glands increase blood calcium concentrations.
8. Progesterone and estrogen are hormones that are present in males.

Answer: True

Both progesterone and estrogen are present in males, and estrogen is even needed by males to produce viable sperm.
9. The adrenal glands sit right on top of the kidneys.

Answer: True

The adrenal glands secrete adrenaline which is important for the fight-or-flight response. Adrenaline is also used to counteract allergic reactions (an Epi-Pen).
10. The sex hormones are produced where?

Answer: The gonads

The gonads are the ovaries in females, and the testes in males. Gametes are sperm and egg cells.
Source: Author andromaster

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 09 2022 : Guest 195: 3/10
Dec 09 2022 : Guest 84: 4/10
Dec 09 2022 : Guest 158: 5/10
Dec 09 2022 : KarenPatMC: 4/10
Dec 09 2022 : Shortlyer: 7/10
Dec 09 2022 : smart101: 6/10
Dec 09 2022 : GoodwinPD: 8/10
Dec 09 2022 : K76kev: 8/10
Dec 09 2022 : gwendylyn14: 8/10

Score Distribution

quiz
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us