FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Prime Time
Quiz about Prime Time

Prime Time Trivia Quiz


How well do you know your prime numbers? Here are ten (not a prime number) questions to test your knowledge.

A multiple-choice quiz by reedy. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Math
  8. »
  9. Specific Math Topics

Author
reedy
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
354,144
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
573
Last 3 plays: sam388 (10/10), Triviaballer (10/10), slay01 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Just to check your understanding... a prime number is a natural number greater than 1 that can only be divided by 1 and itself, without a remainder.


Question 2 of 10
2. What is the smallest prime number?

Answer: (One Word (a number))
Question 3 of 10
3. Numbers with two or more digits MUST end with a 1, 3, 7, or 9 in order to possibly be a prime number; any other last digit will make it a composite number.


Question 4 of 10
4. Take a moment to think it through, then tell me how many prime numbers there are between 1 and 100. Hint


Question 5 of 10
5. What are 'twin primes'? Hint


Question 6 of 10
6. Given A=1, B=2, C=3, et cetera ... Is the word PRIME (P+R+I+M+E) a prime number?


Question 7 of 10
7. Which of these palindromic prime numbers is ALSO a palindrome when converted into binary? Hint


Question 8 of 10
8. 31
331
3331
33331
333331
3333331
33333331

Are all of these prime numbers?


Question 9 of 10
9. Keeping in mind the definition of a prime number, which of these primes has all prime digits AND forms primes with its first two and last two digits?

Example: Consider the prime number 'xyz': x, y, z, xy, yz are all also prime numbers.
Hint


Question 10 of 10
10. Prime numbers are an infinite sequence, but there is a continual search (called the GIMPS for short) to find the largest prime number that is one less than a power of 2. The smallest example of this is the number 3 (2 to the power of 2 [4] minus one). The 47th such number, a prime with 12,978,189 digits, was discovered in 2008. After which 17th-century monk and mathematician is this number named? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 16 2024 : sam388: 10/10
May 08 2024 : Triviaballer: 10/10
May 04 2024 : slay01: 10/10
Apr 30 2024 : Guest 96: 6/10
Apr 26 2024 : muzzyhill3: 8/10
Apr 06 2024 : Guest 50: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Just to check your understanding... a prime number is a natural number greater than 1 that can only be divided by 1 and itself, without a remainder.

Answer: True

Apart from prime numbers as defined in the question, all remaining numbers (excepting zero and one) are considered to be composite numbers.
2. What is the smallest prime number?

Answer: 2

Two is the only even prime number. After two, of course, any other even number can be divided by two, thus making them composite numbers.
3. Numbers with two or more digits MUST end with a 1, 3, 7, or 9 in order to possibly be a prime number; any other last digit will make it a composite number.

Answer: True

Just as an even number is divisible by two, so is any number that ends in 5 divisible by five. Thus, every prime number with two or more digits MUST end in either 1, 3, 7, or 9.
4. Take a moment to think it through, then tell me how many prime numbers there are between 1 and 100.

Answer: 25

For easier viewing, here they are in groups of five:

2,3,5,7,11
13,17,19,23,29
31,37,41,43,47
53,59,61,67,71
73,79,83,89,97
5. What are 'twin primes'?

Answer: Consecutive prime numbers that differ by '2' (17,19)

The first few sets of twin primes are (3,5),(5,7),(11,13),(17,19). Just as primes are an infinite series, it is also postulated that twin primes can also be expressed in an infinite series.
6. Given A=1, B=2, C=3, et cetera ... Is the word PRIME (P+R+I+M+E) a prime number?

Answer: Yes

P=16, R=18, I=9, M=13, E=5 ... 16 + 18 + 9 + 13 + 5 = 61 = a prime number!
7. Which of these palindromic prime numbers is ALSO a palindrome when converted into binary?

Answer: 313

The number 313, when converted into binary, is 100111001. It happens to be the ONLY three-digit prime number that has this property.

In binary, the other number options were:

191 - 10111111
757 - 1011110101
929 - 1110100001
8. 31 331 3331 33331 333331 3333331 33333331 Are all of these prime numbers?

Answer: Yes

The next number in the sequence, 333333331, is divisible by 17 and 19607843. And yes, 19607843 IS a prime number.
9. Keeping in mind the definition of a prime number, which of these primes has all prime digits AND forms primes with its first two and last two digits? Example: Consider the prime number 'xyz': x, y, z, xy, yz are all also prime numbers.

Answer: 373

The prime 373 is, in fact, the only three-digit prime that meets the requirements of this puzzle.

131 - the number 1 does not fall within the definition of a prime number, thus even though 3, 13 and 31 are primes, the 1 on its own doesn't count.

479 - the numbers 7, 47 and 79 are primes, but the numbers 4 and 9, of course, are not primes.

523 - each individual digit is a prime, as is 23, but 52 is not.
10. Prime numbers are an infinite sequence, but there is a continual search (called the GIMPS for short) to find the largest prime number that is one less than a power of 2. The smallest example of this is the number 3 (2 to the power of 2 [4] minus one). The 47th such number, a prime with 12,978,189 digits, was discovered in 2008. After which 17th-century monk and mathematician is this number named?

Answer: Marin Mersenne

GIMPS stands for the 'Great Internet Mersenne Prime Search' and is a continuing project (since 1997) to find bigger Mersenne Primes. Cash prizes in the hundreds of thousands have been received. Perhaps you will be the one to find the next Mersenne Prime!
Source: Author reedy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series My Author's Challenge Titles, Part 2:

My second set of ten Author's Challenge titles. I hope you have as much fun playing these as I had in making them!

  1. Swing and a Miss Average
  2. Somebody Dial 911 Average
  3. All Silver Tea Cups Easier
  4. Cock and Bull Story Average
  5. Prose and Cons Average
  6. Prime Time Average
  7. Please Stand Up Average
  8. Stop Playing that Music Through my Wall Average
  9. Why Not? Easier
  10. Lost in Mistranslation Average

Also part of quiz list
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us