FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Simplicity to Complexity
Quiz about Simplicity to Complexity

Simplicity to Complexity Trivia Quiz


Chemical compounds do not make for very catchy names, so we often know them by a simpler name. I will give you the chemical name and its formula - you find the matching 'common' name.

A matching quiz by reedy. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Chemistry
  8. »
  9. Chemical Names and Formulas

Author
reedy
Time
4 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
380,543
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1053
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (0/10), notsosmart49 (10/10), Guest 31 (0/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. K2CO3 - Potassium carbonate  
  Potash
2. MgSO47H2O - Magnesium sulfate heptahydrate  
  Antifreeze
3. KHC4H4O6 - Potassium hydrogen tartrate  
  Saltpeter
4. CaSO42H2O - Calcium sulfate dihydrate  
  Epsom salt
5. Mg(OH)2 - Magnesium Hydroxide  
  Baking soda
6. KNO3 - Potassium nitrate  
  Milk of magnesia
7. NaHCO3 - Sodium hydrogen carbonate  
  Gypsum
8. N2O - Dinitrogen monoxide  
  Cream of tartar
9. CF2Cl2 - Dichlorodifluoromethane  
  Freon
10. C2H6O2 - Ethylene glycol  
  Laughing gas





Select each answer

1. K2CO3 - Potassium carbonate
2. MgSO47H2O - Magnesium sulfate heptahydrate
3. KHC4H4O6 - Potassium hydrogen tartrate
4. CaSO42H2O - Calcium sulfate dihydrate
5. Mg(OH)2 - Magnesium Hydroxide
6. KNO3 - Potassium nitrate
7. NaHCO3 - Sodium hydrogen carbonate
8. N2O - Dinitrogen monoxide
9. CF2Cl2 - Dichlorodifluoromethane
10. C2H6O2 - Ethylene glycol

Most Recent Scores
Nov 16 2023 : Guest 24: 0/10
Nov 16 2023 : notsosmart49: 10/10
Nov 03 2023 : Guest 31: 0/10
Oct 28 2023 : ladyshelton67: 3/10
Oct 11 2023 : Guest 152: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. K2CO3 - Potassium carbonate

Answer: Potash

There are actually a number of different variants of potash, as it is the name given to a number of potassium compounds and potassium-bearing materials. The most common is actually potassium chloride (KCl).

Potassium carbonate (K2CO3) is produced by the electrolysis of potassium chloride, creating potassium hydroxide (KOH) which is then carbonated to create potassium carbonate. This variant of potash is primarily used in the production of soap and glass.
2. MgSO47H2O - Magnesium sulfate heptahydrate

Answer: Epsom salt

Epsom salt is not actually a salt, even though it is named for a bitter saline spring at Epsom in Surrey, England. Epsom salt is primarily used in the form of bath salts, which are said to improve cleaning and make bathing more enjoyable.
3. KHC4H4O6 - Potassium hydrogen tartrate

Answer: Cream of tartar

Cream of tartar is a byproduct of the winemaking process. Potassium hydrogen tartrate (also known as potassium bitartrate) crystallizes in wine casks during the fermentation process.

Cream of tartar is used in a number of applications, including food preparation, as a cleaning agent (when mixed with an acidic liquid like lemon juice or white vinegar), and for making homemade playdough.
4. CaSO42H2O - Calcium sulfate dihydrate

Answer: Gypsum

Gypsum is quite a common mineral, used as a fertilizer and as the primary component in such things as blackboard chalk, plaster, and drywall. You may also recognize the name alabaster, which is a type of gypsum that was commonly used for sculptures in many ancient cultures.
5. Mg(OH)2 - Magnesium Hydroxide

Answer: Milk of magnesia

Milk of magnesia - named for its appearance when in a suspension - is a common component of laxatives and antacids but should be taken with care, as it interferes with the body's ability to absorb iron and folic acid.
6. KNO3 - Potassium nitrate

Answer: Saltpeter

Saltpeter is the collective name of a group of nitrogen-containing compounds that includes potassium nitrate (also called niter), sodium nitrate (Peru or Chile saltpeter), calcium nitrate (Norway saltpeter), and magnesium nitrate.

The potassium nitrate variant is primarily used in fertilizer, rocket propellant, fireworks, gunpowder, and as a food preservative.
7. NaHCO3 - Sodium hydrogen carbonate

Answer: Baking soda

You might have been looking for sodium bicarbonate as the chemical compound name of baking soda, but the term 'bicarbonate' is from an outdated naming system. Sodium hydrogen carbonate is the correct name for the chemical compound.

There are a multitude of uses for baking soda, but it is arguably best known as a leavening agent in baking.
8. N2O - Dinitrogen monoxide

Answer: Laughing gas

Dinitrogen monoxide - also known as nitrous oxide - is called laughing gas for the euphoric effect it has upon people when inhaled. It is commonly used as an anaesthetic in surgery and dentistry, but is also used as an aerosol propellent and as an oxidizer for rockets and in motor racing to increase the an engine's power output.
9. CF2Cl2 - Dichlorodifluoromethane

Answer: Freon

Dichlorodifluoromethane is a refrigerant and aerosol propellant with the brand name of Freon-12. As a chlorofluorocarbon halomethane (CFC), it has been linked with ozone layer depletion, and was universally banned from usage in 1996.
10. C2H6O2 - Ethylene glycol

Answer: Antifreeze

Ethylene glycol is used for more than just antifreeze, but that is probably the use for the chemical compound that most people recognize (especially if you live in colder climates). By itself, ethylene glycol has a freezing temperature of -12 degrees celsius, but when combined with water at a ratio of 60% ethylene glycol and 40% water, the new solution has a freezing point of -45 degrees celsius.
Source: Author reedy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Many Magnificent Matches, Part 1:

If you enjoy playing match quizzes, I invite you to check out my collection. Here are my first ten match quizzes for your pleasure.

  1. Gods of War Average
  2. The NHL's Top Ten? Average
  3. Hollywood Royalty Very Easy
  4. Which Is My Family? Very Easy
  5. A Roll of the Dice Easier
  6. Perchance to Dream Easier
  7. Pureblood, Mudblood, Muggle or Squib Easier
  8. Anybody Seen My Baby? Easier
  9. Simplicity to Complexity Average
  10. No Mr. Bond, I expect you to die. Easier

Also part of quiz lists:
12/9/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us