FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Space Oddity
Quiz about Space Oddity

Space Oddity Trivia Quiz


There are plenty of space oddities within our Solar System. This quiz will test your knowledge of some of them. Good luck!

A multiple-choice quiz by Triviaballer. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Astronomy
  8. »
  9. Our Solar System

Author
Triviaballer
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
384,702
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
801
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (7/10), PurpleComet (10/10), Chavs (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. In nearly all of outer space, including our Solar System, smaller objects orbit larger objects. What term is used to describe the amount by which an object's orbit around another body deviates from a perfect circle? Hint


Question 2 of 10
2. There is one planet in the Solar System that takes longer to rotate on its axis (243 Earth days) than it does to complete a revolution around the Sun (225 Earth days). What is this planet, whose surface is obscured by clouds of sulfuric acid?

Answer: (One Word)
Question 3 of 10
3. Personifying horror, this moon could certainly classify as a space oddity due to its irregular shape. Orbiting closer to its planet than any other moon at just 6,000 km (3,700 mi), which moon was discovered in 1877 by Asaph Hall and is named after a Greek god who was the son of Ares and Aphrodite? Hint


Question 4 of 10
4. In the outer area of the Asteroid Belt is a group of about 1,100 asteroids that oddly exhibit a 2:3 orbital resonance with Jupiter. Sharing its name with the main character in the television show "Ugly Betty", what is this group of asteroids? Hint


Question 5 of 10
5. Our next space oddity is a moon of Saturn that, with a diameter of just 396 km (246 mi), is the smallest astronomical body rounded in shape because of self-gravitation. What is this moon that has a giant impact crater named Herschel? Hint


Question 6 of 10
6. Compared to the other terrestrial planets in the Solar System, Earth is certainly an oddity. What comprises 70% of the surface of Earth that is not prevalent on any of the other planets?

Answer: (One Word (5 letters))
Question 7 of 10
7. The extreme differences in size and composition of the planets within our Solar System is certainly an oddity. Which of the following is a true statement regarding the mass of the planets? Hint


Question 8 of 10
8. The rings of Saturn are one of its most distinctive features. Oddly it wasn't until 2008 that evidence was found of a planetary moon having a ring system. What is the name of this ringed moon of Saturn that shares its name with a Greek goddess who was the wife of Cronus? Hint


Question 9 of 10
9. In astronomy there is a term that is used to describe the angle between a planet's equatorial plane and its orbital plane. What is this metric for which the Earth measures 23, Uranus 98, and Venus an extreme 177? Hint


Question 10 of 10
10. Possibly the oddest objects in the Solar System are comets. Typically composed of gas, dust, and water ice, when a comet passes relatively close to the Sun part of it goes through sublimation creating an envelope around its nucleus. What is the name for this envelope that makes the comet appear fuzzy? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 18 2024 : Guest 172: 7/10
Apr 15 2024 : PurpleComet: 10/10
Mar 31 2024 : Chavs: 7/10
Mar 22 2024 : Sethdv7: 9/10
Mar 17 2024 : malama: 8/10
Mar 12 2024 : AndySed: 7/10
Mar 09 2024 : Guest 212: 8/10
Mar 03 2024 : Guest 81: 5/10
Feb 28 2024 : talleybell: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In nearly all of outer space, including our Solar System, smaller objects orbit larger objects. What term is used to describe the amount by which an object's orbit around another body deviates from a perfect circle?

Answer: Eccentricity

Famously calculated by Johannes Kepler in the early 1600s, orbital eccentricity occurs in a range with 0 being a circular orbit, values between 0 and 1 being elliptical and values greater than 1 being hyperbolic. The moon Triton has an eccentricity of 0.00002 making it a near circular orbit around Neptune whereas the comet Hale-Bopp is near parabolic in its path around the Sun with an eccentricity of 0.9951.

In regard to the planets, Venus has the lowest eccentricity (0.0068), Earth is third lowest (0.0167), and Mercury is the most eccentric (0.2056).
2. There is one planet in the Solar System that takes longer to rotate on its axis (243 Earth days) than it does to complete a revolution around the Sun (225 Earth days). What is this planet, whose surface is obscured by clouds of sulfuric acid?

Answer: Venus

Other than the Sun and Moon, Venus is the brightest object in the sky with a maximum apparent magnitude of -4.9. Additionally, Venus is one of only two planets (Neptune is the other) that has a retrograde rotation in that it rotates in the opposite direction to the Sun.
3. Personifying horror, this moon could certainly classify as a space oddity due to its irregular shape. Orbiting closer to its planet than any other moon at just 6,000 km (3,700 mi), which moon was discovered in 1877 by Asaph Hall and is named after a Greek god who was the son of Ares and Aphrodite?

Answer: Phobos

The two moons of Mars, Phobos and Deimos, were discovered within one week of each other in 1877. Although it has a radius of just 11 km (7 mi), Phobos is seven times larger than Deimos. Phobos is so close to Mars that it orbits in just 7 hours 39 minutes and it rises and sets twice in one Martian day.
4. In the outer area of the Asteroid Belt is a group of about 1,100 asteroids that oddly exhibit a 2:3 orbital resonance with Jupiter. Sharing its name with the main character in the television show "Ugly Betty", what is this group of asteroids?

Answer: Hilda group

The 2:3 orbital resonance that the Hilda family of asteroids exhibits means that, while Jupiter takes 11.9 years to orbit the Sun, the Hilda family takes 7.9 years. The main asteroid of the Hilda group is 153 Hilda which was discovered in 1875 and named after the daughter of Austrian astronomer Theodor von Oppolzer.
5. Our next space oddity is a moon of Saturn that, with a diameter of just 396 km (246 mi), is the smallest astronomical body rounded in shape because of self-gravitation. What is this moon that has a giant impact crater named Herschel?

Answer: Mimas

Discovered in 1789 by William Herschel, Mimas is named after a Giant from Greek mythology that was the offspring of Gaia. Incredibly the impact crater Herschel has a diameter approximately 1/3 of Mimas. The composition of Mimas is primarily water ice and rock.
6. Compared to the other terrestrial planets in the Solar System, Earth is certainly an oddity. What comprises 70% of the surface of Earth that is not prevalent on any of the other planets?

Answer: Water

While other planets and some moons may have both ice water and even liquid water, Earth has a considerably higher percentage than any of the other Solar System bodies. This prevalence of water and Earth's comparatively mild climate allows life to thrive.
7. The extreme differences in size and composition of the planets within our Solar System is certainly an oddity. Which of the following is a true statement regarding the mass of the planets?

Answer: The mass of Jupiter is 318 times the mass of Earth.

Jupiter is by far the most massive planet in the Solar System containing more than 71% of the total planetary mass. Saturn is the second-most massive planet with over 21% of the total planetary mass. Earth is the most massive of the four inner planets which are tiny in comparison to the gas giants as they comprise less than 0.5% of the total planetary mass.
8. The rings of Saturn are one of its most distinctive features. Oddly it wasn't until 2008 that evidence was found of a planetary moon having a ring system. What is the name of this ringed moon of Saturn that shares its name with a Greek goddess who was the wife of Cronus?

Answer: Rhea

Rhea is the second-largest moon of Saturn and is believed to contain a disk with three narrow bands of rings. In 2010, two years after the announcement of Rhea containing rings, the Cassini orbiter examined the expected ring area of Rhea but was unable to confirm the presence of rings. Even so, surface impacts on Rhea from de-orbiting ring debris have been located near the moon's equator.
9. In astronomy there is a term that is used to describe the angle between a planet's equatorial plane and its orbital plane. What is this metric for which the Earth measures 23, Uranus 98, and Venus an extreme 177?

Answer: Axial tilt

An object's axial tilt is also known as its obliquity. Interestingly, the planet Mercury has an axial tilt of nearly zero meaning that its rotational axis is perpendicular to its orbital plane.
10. Possibly the oddest objects in the Solar System are comets. Typically composed of gas, dust, and water ice, when a comet passes relatively close to the Sun part of it goes through sublimation creating an envelope around its nucleus. What is the name for this envelope that makes the comet appear fuzzy?

Answer: Coma

Comets are typically classified as short period (less than 200 year orbit around the Sun) or long period (greater than 200 year orbit around the Sun). When both long and short period comets are within approximately three to four astronomical units from the Sun they may develop a coma that can grow as large as the diameter of Jupiter.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Triv's Sci / Tech Quizzes:

These are quizzes that I have submitted to the Science/Technology category over time.

  1. Space Oddity Average
  2. Celestial Navigation Stars Average
  3. Asteroids of the Solar System Average
  4. All About Longitude (1) Average
  5. Shapes of Geometry Average

4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us