Quiz about Stars and Constellations 1
Quiz about Stars and Constellations 1

Stars and Constellations #1 Trivia Quiz


If you are learning about stargazing, stars, and constellations this quiz is for YOU! Also, please take the continuation to this quiz: Stars and Constellations II.

A multiple-choice quiz by m_paganini. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Astronomy
  8. »
  9. Stars

Author
m_paganini
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
165,313
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1202
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is another name for the Little Bear? Hint

Ursa Major
Ursa Minor
Leo
Little Bear is the only name

2. What three stars form the Summer Triangle? Hint

Deneb, Altair, and Vega
Aldebaran, Arcturus, and Alshain
Orion, Leo, and Ursa Major
Polaris, Sirius, and Alshain

3. The star Vega is in which constellation? Hint

Lyra (the Lyre)
Aquila (the Eagle)
Cygnus (the Swan)
None of them

4. Which constellation is the star Alshain in? Hint

Lyra
Cygnus
Aquila
It's part of the Summer Triangle

5. What is the common name for Alpha Ursae Minoris? Hint

Kochab
Mizar
Yildun
Polaris

6. Which of these is NOT a constellation? Hint

Big Dipper
Sextans
Orion
Delphinus

7. Which of these stars is not in the constellation Orion? Hint

Betelgeuse
Rigel
Bellatrix
Kochab

8. Ophiuchus is one of the constellations. What is Ophiuchus? Hint

The River in the Sky
The Boy Who was Bitten by a Snake
The Snake Charmer
The Serpent Bearer

9. Which of these is not a star? Hint

Kelb al Rai
Bishkek
Kochab
Achernar

10. What constellation is the star Nizari in? Hint

Sextans
Berin
Caprio
It is not a star


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is another name for the Little Bear?

Answer: Ursa Minor

Ursa Major is the big bear and Leo is the Lion.
2. What three stars form the Summer Triangle?

Answer: Deneb, Altair, and Vega

I hope you didn't pick Orion, Leo, and Ursa Major! They're constellations, not stars.
3. The star Vega is in which constellation?

Answer: Lyra (the Lyre)

Vega is Alpha Lyrae, meaning that it is the brightest star in the constellation Lyra.
4. Which constellation is the star Alshain in?

Answer: Aquila

The star Altair is also in this constellation. It is the eagle.
5. What is the common name for Alpha Ursae Minoris?

Answer: Polaris

Polaris is also known as the North Star. Kochab is one of the guard stars. And Mizar is a star in Ursa Major.
6. Which of these is NOT a constellation?

Answer: Big Dipper

This was a tricky question! The Big Dipper is not a constellation. It is a part of Ursa Major. It's called an asterism. The Little Dipper is a constellation by itself though!
7. Which of these stars is not in the constellation Orion?

Answer: Kochab

Kochab is in Ursa Minor. It is one of the guard stars.
8. Ophiuchus is one of the constellations. What is Ophiuchus?

Answer: The Serpent Bearer

The River is called Eridanus. The other two are not really constellations!
9. Which of these is not a star?

Answer: Bishkek

This one is also a tricky question! Bishkek is actually the capital city of Kyrgyzstan. It's just really easy for me to remember this place for some reason.
10. What constellation is the star Nizari in?

Answer: It is not a star

Nizari is just a name I made up. Caprio and Berin are not constellations. I hope you didn't pick them. Sextans is the sextant. This is the end of the quiz. I hope you enjoyed it and don't forget to try the second one if you did well!(or not so well)
Source: Author m_paganini

This quiz was reviewed by FunTrivia editor silverginger before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us