Quiz about The Great Hunter Orion
Quiz about The Great Hunter Orion

The Great Hunter, Orion Trivia Quiz


Orion...his belt is easy to spot, but the actual constellation goes far beyond this! How much do you know about Orion and his celestial neighbors?

A multiple-choice quiz by graciebarn256. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Astronomy
  8. »
  9. Stars

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
182,688
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1445
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How many bright stars are normally described as being in Orion's belt? Hint

Two
Four
Three
Five

2. Orion is usually portrayed as trying to slay a beast. Which of these is it? Hint

Draco
Sirius
Hydra
Taurus

3. Below Orion is a small creature, "running away from the beast" Orion is trying to kill. What is it? Hint

a Badger
a Mouse
a Hare
a Cat

4. Two of the brightest stars in the sky are in Orion. What are their names? Hint

Betelgeuse and Rigel
Dubhe and Anyak
Sirius and Procyon
Aldebaran and Arcturus

5. Is Orion visible all year in the Northern Hemisphere?

Yes
No

6. Where are the three faint stars in a row that form Orion's sword? Hint

Lunging out towards the beast
There are four stars in Orion's sword
One of his dogs is carrying them
Hanging from his belt

7. Which culture gave Orion its name? Hint

Native American
Roman
Greek
Chinese

8. In the winter, Northern Hemisphere, and in the night, which direction should you look to find Orion? Hint

South
East
North
West

9. There is an astronomical object called "The Orion Nebula." Is it actually viewed in Orion?

Yes
No

10. Is Orion visible in the Southern Hemisphere?

Yes
No


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many bright stars are normally described as being in Orion's belt?

Answer: Three

Their names are Alnilam, Alnitak, and Mintaka.
2. Orion is usually portrayed as trying to slay a beast. Which of these is it?

Answer: Taurus

Taurus, the bull, is one of the twelve signs of the zodiac.
3. Below Orion is a small creature, "running away from the beast" Orion is trying to kill. What is it?

Answer: a Hare

The constellation's name is Lepus.
4. Two of the brightest stars in the sky are in Orion. What are their names?

Answer: Betelgeuse and Rigel

They are the shoulder and foot of the hunter.
5. Is Orion visible all year in the Northern Hemisphere?

Answer: No

It is not visible in the summer.
6. Where are the three faint stars in a row that form Orion's sword?

Answer: Hanging from his belt

When I first saw this, I believed it to be "Orion's Butt"!
7. Which culture gave Orion its name?

Answer: Greek

The Sumerians saw Orion as a sheep, and gave Betelguese its name, meaning "armpit of the sheep".
8. In the winter, Northern Hemisphere, and in the night, which direction should you look to find Orion?

Answer: South

Many of the most interesting Northern Hemisphere winter constellations are in the southern sky.
9. There is an astronomical object called "The Orion Nebula." Is it actually viewed in Orion?

Answer: Yes

A nebula is a huge cloud of dust.
10. Is Orion visible in the Southern Hemisphere?

Answer: Yes

Not all constellations/stars are like this, for example Polaris. Thanks for playing my quiz!
Source: Author graciebarn256

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us