Quiz about The Night Sky
Quiz about The Night Sky

The Night Sky Trivia Quiz


This quiz is regarding the position of some of the constellations in the northern hemisphere's night sky. All information was verified by "How to Identify Night Sky" by Storm Dunlop and Wil Tirion. Enjoy. And please rate me!

A multiple-choice quiz by nannabelle. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Astronomy
  8. »
  9. Stars

Author
nannabelle
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
174,624
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1322
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Plough is also known as... Hint

The Little Dipper
Andromeda
Cassiopeia
The Big Dipper

2. Cassiopeia resembles what letter? Hint

Z
W
X
N

3. Orion is situated just below which two Zodiac constellations? Hint

It is located ABOVE the Zodiac line.
Gemini and Cancer
Taurus and Gemini
Taurus and Aries

4. The Northern Crown is more scientifically known as: Hint

The Northern Crown is the only name.
Crater
Bootes
Corona Borealis

5. Castor and Pollux are 2 of the brightest stars in which constellation? Hint

Leo
Hercules
Orion
Gemini

6. Leo Minor is a seperate constellation from Leo.

True
False

7. The star Vega lies in which constellation?

Answer: (One Word)
8. Brocchi's cluster is also known as: Hint

the Coathanger
the Cup
the Hook
the Arrow

9. Taurus is best known for which two clusters? Hint

Wild Duck and Praesepe
Hyades and Praesepe
Pleiades and Brocchi's
Hyades and Pleiades

10. Virgo's brightest star is: Hint

Sirius
Spica
Alpha Centauri
Rigel


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Plough is also known as...

Answer: The Big Dipper

In Britain, the Little Dipper is known only as Ursa Minor and the Little Bear.
2. Cassiopeia resembles what letter?

Answer: W

Cassiopeia can be found by imagining a line from the 3rd star in the handle of the Big Dipper through Polaris (the 1st star in the handle of the Little Dipper) and on to the center peak of Cassiopeia.
3. Orion is situated just below which two Zodiac constellations?

Answer: Taurus and Gemini

Orion can be seen from most of Earth and is dominant during the winter in the Northern Hemisphere.
4. The Northern Crown is more scientifically known as:

Answer: Corona Borealis

Corona Borealis is located next to Hercules.
5. Castor and Pollux are 2 of the brightest stars in which constellation?

Answer: Gemini

The twins were actually half-brothers born to Queen Leda of Sparta.
6. Leo Minor is a seperate constellation from Leo.

Answer: True

Leo Minor was named by Johannes Hevelius in 1687.
7. The star Vega lies in which constellation?

Answer: Lyra

Vega is circumpolar (altitude equal to observer's latitude) at latitudes greater than 52 degrees North.
8. Brocchi's cluster is also known as:

Answer: the Coathanger

Brocchi's cluster is a small cluster of stars located between Sagitta and Vulpecula.
9. Taurus is best known for which two clusters?

Answer: Hyades and Pleiades

Taurus is also known for Aldebaran, a star which is orange.
10. Virgo's brightest star is:

Answer: Spica

This star's name represents an ear of grain.
Source: Author nannabelle

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us