Quiz about Tooth Fairy
Quiz about Tooth Fairy

Tooth Fairy Trivia Quiz


Hi fellow trivia addicts! This is the first quiz that I've submitted, so I thought it fitting to dedicate it to my favorite people: All of the kids who made a tedious job enjoyable when they asked, "Do you know The Tooth Fairy?"

A multiple-choice quiz by not too tacky. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Digestive System and Metabolism

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
245,015
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2528
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which baby teeth are usually the first to erupt? Hint

Lower bicuspids
Upper molars
Lower incisors
Upper bicuspids

2. When should parents begin to clean their baby's teeth ? Hint

When the baby starts teething
Never (baby teeth will eventually fall out)
As soon as the first tooth is fully erupted
When baby food can clearly be seen on the teeth

3. What is "Baby Bottle Syndrome"? Hint

Milk allergies
When the baby refuses to suck a bottle
Decay in baby teeth from prolonged exposure to the sugars in milk and juice
Intestinal disorder caused by unsanitary baby bottles

4. Why do some children develop thumb or finger sucking habits? Hint

It is a means of self comfort to the child
It is a natural reflex for babies to suck. Fingers and thumbs are handy
All of these
It helps some babies and children to sleep

5. Which dental organization does the AAPD refer to? Hint

American Association for Permanent Dentition
American Academy of Primary Dentition
Annual Alliance of Pediatric Dentists
American Academy of Pediatric Dentistry

6. What is anodontia? Hint

Infection of the salivary glands
Congenital absence of teeth
Absence of salivary glands
Inflamed facial nerves

7. What is the purpose of fluoride? Hint

All of these
To re-mineralize enamel in the early stage of decay
To help prevent decay in children's teeth
To help prevent decay in adult teeth

8. What is dentalgia? Hint

A toothache
Absence of pain
Obsessive need to brush
Spaces between the teeth

9. Where in the mouth is the anterior mandibular area? Hint

The back of the upper jaw
The front of the upper jaw
The front of the lower jaw
The back of the lower jaw

10. What is happening when baby teeth are exfoliating? Hint

The teeth are turning gray
The teeth are turning green
They are getting ready to fall out
The baby teeth are getting ready to erupt


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which baby teeth are usually the first to erupt?

Answer: Lower incisors

Baby "tooth buds" begin to develop in utero. Bicuspids are not a part of the deciduous dentition (baby teeth), but they surely contribute to a beautiful smile in the permanent dentition (the teeth we end up with once the baby teeth fall out).
2. When should parents begin to clean their baby's teeth ?

Answer: When the baby starts teething

The first teeth should begin to erupt within 6 months (the baby will have a lot more saliva and will try to chew on whatever is in their mouths). Gentle wiping of the baby's gums with a soft, damp cloth (usually during bath time) will help to fight any bacteria growing around the emerging teeth. A soft toothbrush should be introduced later when the molars erupt.
3. What is "Baby Bottle Syndrome"?

Answer: Decay in baby teeth from prolonged exposure to the sugars in milk and juice

Sugars (found in milk, juice and breast milk) which are in prolonged contact with the baby teeth over time will cause decay at a rapid pace. Most children with this syndrome are used to going to sleep with a bottle of milk or juice and/or are sucking a bottle most of the day.
4. Why do some children develop thumb or finger sucking habits?

Answer: All of these

Many years ago, parents would put bitter tasting quinine on their children's thumbs (or under their finger nails) in an effort to stop the habit. Many children are traumatized and grow to be insecure if they are forced to stop sucking their thumbs too soon.

It's best not to intervene unless the permanent teeth are erupting. At this time, it's best to consult with the pediatrician and the pedodontist...(and start a little bank account for the probable, future use of an orthodontist).
5. Which dental organization does the AAPD refer to?

Answer: American Academy of Pediatric Dentistry

The ADA refers to The American Dental Association.
6. What is anodontia?

Answer: Congenital absence of teeth

Anodontia is a rare genetic disorder.
7. What is the purpose of fluoride?

Answer: All of these

Too much fluoride is called fluorosis. It causes holes and pitting in the enamel.
8. What is dentalgia?

Answer: A toothache

Dent (as in teeth, sounds like dentures) algia ( means pain).
9. Where in the mouth is the anterior mandibular area?

Answer: The front of the lower jaw

The mandible is the lower jaw. The maxillae is the upper jaw.

Anterior means towards the front. Posterior means towards the back.
10. What is happening when baby teeth are exfoliating?

Answer: They are getting ready to fall out

Exfoliation refers to shedding. In the case of a baby tooth, the permanent teeth are trying to erupt. The pressure of the permanent tooth pushing on the baby tooth, causes the roots to disolve. The teeth get loose and fall out.
Enter: THE TOOTH FAIRY!
Source: Author not too tacky

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us