FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 2009 Tour de Romandie
Quiz about 2009 Tour de Romandie

2009 Tour de Romandie Trivia Quiz


This is a quiz about the 2009 Tour de Romandie. It was first run in 1947. Romandie is a region in western Switzerland.

A multiple-choice quiz by ThurstAsh. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Cycling
  8. »
  9. Switzerland

Author
ThurstAsh
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
315,677
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
134
- -
Question 1 of 10
1. The 2009 Tour de Romandie started out with a Prologue. In what city did the Prologue take place? Hint


Question 2 of 10
2. Stage 1 was intended to be a very long flat stage, but it ended up being cut in half. Why was Stage 1 shortened? Hint


Question 3 of 10
3. A breakaway got loose during Stage 2. Which of the following riders was in the breakaway? Hint


Question 4 of 10
4. What unique event occured on Stage 3? Hint


Question 5 of 10
5. Stage 4 was the longest stage of the 2009 Tour de Romandie.


Question 6 of 10
6. Who won the first intermediate sprint of Stage 5? Hint


Question 7 of 10
7. Who won the 2009 Tour de Romandie? Hint


Question 8 of 10
8. What rider won the King of the Mountains Classification? Hint


Question 9 of 10
9. Which rider won the Young Rider Classification? Hint


Question 10 of 10
10. Which team won the Team Classification? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The 2009 Tour de Romandie started out with a Prologue. In what city did the Prologue take place?

Answer: Lausanne, Switzerland

The Prologue was 3.1km in length. Frantisek Rabon won the stage. Sandy Casar missed the stage win by two seconds. Alejandro Valverde placed third overall, losing by three seconds. Frantisek rode for Team Columbia-High Road.
2. Stage 1 was intended to be a very long flat stage, but it ended up being cut in half. Why was Stage 1 shortened?

Answer: Snow

The stage was supposed to be 176.2km, but due to the amount snow on the road it was shortened to 87.6km. Just 22km into the stage a three-man breakaway began. Gregory Rast, Ricardo Serano, and Lars Bak made of the break. The breakaway would survive by just 28 seconds. Ricardo Serrano edged out Lars Bak for the stage victory. Ricardo rode for Fuji-Servetto.
3. A breakaway got loose during Stage 2. Which of the following riders was in the breakaway?

Answer: Both were in the breakaway

Stage 2's breakaway was just composed of Florent Brard and Mathieu Sprick. The two jumped off the front of the peloton at the beginning of the stage. The breakaway would eventually be caught with about 20km left in the stage. Oscar Freire sprinted to the stage victory. Oscar rode for Rabobank.
4. What unique event occured on Stage 3?

Answer: Team Time Trial

The Team Time Trial was 14.8km in length. The Team Time Trial took place in the city of Yverdon-les-Bains. Team Columbia-High Road won the stage. Team Columbia-High Road beat out Caisse d'Epargne for the stage win by 10 seconds.
5. Stage 4 was the longest stage of the 2009 Tour de Romandie.

Answer: False

Stage 4 was only 157.5km long. Stage 2 was the longest stage, at 161.5km in length. Stage 4 was a very mountainous stage; it had a total of four categorized climbs. Three of the climbs were first category climbs. Roman Kreuziger won the stage. Roman rode for Liquigas.
6. Who won the first intermediate sprint of Stage 5?

Answer: Michael Schar

There were a total of two intermediate sprints during Stage 5. Philippe Gilbert won the second intermediate sprint. Oscar Freire won the stage. This was Oscar's second stage win of the 2009 Tour de Romandie. Oscar rode for Rabobank.
7. Who won the 2009 Tour de Romandie?

Answer: Roman Kreuziger

A total of three riders lead the 2009 Tour de Romandie. Each of the leaders lead for two stages of the 2009 Tour de Romandie. Roman gained the lead after Stage 4 ended. He would hold on to the lead for the rest of the tour. Roman Kreuziger road for Liquigas.
8. What rider won the King of the Mountains Classification?

Answer: Laurens ten Dam

Three cyclists lead the King of the Mountains Classification over the course of the 2009 Tour de Romandie. Ricardo Serrano gained the lead after Stage 1 ended; he lost it to Matthieu Sprick after Stage 2 came to a close. Laurens took the lead from Matthieu after Stage 4 ended and held it for the rest of the tour. Laurens rode for Rabobank.
9. Which rider won the Young Rider Classification?

Answer: Roman Kreuziger

Tyler Farrar was the first leader of the classification, he only lead for one stage. After Stage 1 ended, Tony Martin gained the lead in the Young Riders Classification. Tony was the leader until Stage 4, where Roman took the lead away from him. In addition to winning the General Classification, Roman Kreuziger also won the Young Riders Classification. Roman rode for Liquigas.
10. Which team won the Team Classification?

Answer: Caisse d'Epargne

The first leader of the Team Classification was Francaise des Jeux. They held the lead for only one stage, before relinquishing the lead to Astana. Astana held the lead for two stages. After the critical Stage 3 Team Time Trial Team Columbia-High Road claimed the lead.

They lost the lead to Caisse d'Epargne after Stage 4 ended. Caisse d'Epargne held on to the lead for the rest of the tour.
Source: Author ThurstAsh

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us