FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 2009 Tour de Suisse
Quiz about 2009 Tour de Suisse

2009 Tour de Suisse Trivia Quiz


This is a quiz about the 2009 Tour de Suisse.

A multiple-choice quiz by ThurstAsh. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Cycling
  8. »
  9. Switzerland

Author
ThurstAsh
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
311,651
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
154
- -
Question 1 of 10
1. Stage 1 was an Individual Time Trial. In which country did Stage 1 take place? Hint


Question 2 of 10
2. Stage 2 began with a three-man breakaway. The breakaway stayed out in front for most of the stage. With how many kilometers to go was the breakaway caught? Hint


Question 3 of 10
3. Stage was a long stage. A breakaway got free early on, but was eventually caught with 3km to go. As that breakaway was caught, one rider escaped from the peloton. Who was this rider? Hint


Question 4 of 10
4. At the start of Stage 4, a 26-man breakaway formed. Every team had at least one rider in the breakaway except for one. Which team didn't have a man in the break?

Answer: (One Word only (based in the Netherlands))
Question 5 of 10
5. What country did Stage 5 end in? Hint


Question 6 of 10
6. Stage 6 came down to a sprint finish. By winning this stage, which cyclist won his second stage of the 2009 Tour de Suisse? Hint


Question 7 of 10
7. Stage 7 was the longest stage of the 2009 Tour de Suisse.


Question 8 of 10
8. Stage 8 was won by Tony Martin. He rode for Team Columbia-High Road. This was Team Columbia-High Road's _____ stage win of the 2009 Tour de Suisse? Hint


Question 9 of 10
9. Stage 9 was an Individual Time Trial. Fabian Cancellara won the stage. How many seconds did he beat the second place finisher by? Hint


Question 10 of 10
10. Who won the 2009 Tour de Suisse? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Stage 1 was an Individual Time Trial. In which country did Stage 1 take place?

Answer: Liechtenstein

Liechtenstein is a very small German speaking country, located in Europe. This was its first time hosting a stage in the Tour de Suisse. Stage 1 was 7.8km in length. Fabian Cancellara won the stage. Fabian rode for Team Saxo Bank.
2. Stage 2 began with a three-man breakaway. The breakaway stayed out in front for most of the stage. With how many kilometers to go was the breakaway caught?

Answer: 25km

The breakaway was made up of Javier Armendia, Josef Benetseder, and Hervé Duclos-Lassalle. The breakaway formed about 40km into the stage. Their lead never got passed two minutes and thirty seconds. After catching the breakaway the peloton geared up for a sprint finish. Bernhard Eisel barely beat out Gerald Ciolek and Oscar Freire to win the stage. Bernhard rode for Team Columbia-High Road.
3. Stage was a long stage. A breakaway got free early on, but was eventually caught with 3km to go. As that breakaway was caught, one rider escaped from the peloton. Who was this rider?

Answer: Ryder Hesjedal

Will Frischkorn, Enrico Gasparotto, Samuel Dumoulin, and Marlon Pérez made up the breakaway that stayed out in front for most of the stage. Just as they were being caught, Ryder Hesjedal jumped off the front of the peloton. He would be caught with a kilometer to go. The peloton then set up for a sprint finish that Mark Cavendish won. Mark rode for Team Columbia-High Road.
4. At the start of Stage 4, a 26-man breakaway formed. Every team had at least one rider in the breakaway except for one. Which team didn't have a man in the break?

Answer: Rabobank

As the stage went on, nine riders were left from the original 26-man breakaway. The other 17 riders were absorbed by the peloton. The nine riders made their way to the finish, avoiding the peloton by over a minute. Matti Breschel beat out the other breakaway members for the stage win. Matti rode for Team Saxo Bank.
5. What country did Stage 5 end in?

Answer: Austria

Stage 5 ended in Serfaus, Austria. Throughout the stage there were many unsuccessful breakaway attempts. Then near the finish, 15 riders got away and made their way to the finish. Michael Albasini out-sprinted Fabian Cancellara for the stage win. Michael rode for Team Columbia-High Road.
6. Stage 6 came down to a sprint finish. By winning this stage, which cyclist won his second stage of the 2009 Tour de Suisse?

Answer: Mark Cavendish

There were a couple of breakaways throughout the stage, but none survived. As the peloton set up for a stage finish, Thor Hushovd got in front of Mark Cavendish's lead-out man trying to stop him from winning the stage. His attempt would fail as Mark would cruise to the stage win. Mark Cavendish won Stages 3 and 6. Mark rode for Team Columbia-High Road.
7. Stage 7 was the longest stage of the 2009 Tour de Suisse.

Answer: True

Stage 7 was 204km in length. With a kilometer to go, the peloton caught a breakaway that was out for only a few kilometers. Just as they caught the break Kim Kirchen jumped off the front of the peloton. Kim would make it across the line just seven seconds before the peloton to win the stage. Kim rode for Team Columbia-High Road. Stage 1 was the shortest stage of the 2009 Tour de Suisse, at 7.8km. Stage 1 was an Individual Time Trial.
8. Stage 8 was won by Tony Martin. He rode for Team Columbia-High Road. This was Team Columbia-High Road's _____ stage win of the 2009 Tour de Suisse?

Answer: Sixth

Team Columbia-High Road had a fantastic 2009 Tour de Suisse, by winning six stages and the King of the Mountains Classification. Team Columbia-High Road won Stages 2, 3, 5, 6, 7, and 8. Mark Cavendish won the most stages for Team Columbia-High Road with two stage victories. Team Saxo Bank won the other three stages.
9. Stage 9 was an Individual Time Trial. Fabian Cancellara won the stage. How many seconds did he beat the second place finisher by?

Answer: 1 minute 27 seconds

Stage 9 was 39km in length. The Individual Time Trial took place in Bern, Switzerland. Tony Martin was the second place finisher on the stage. Just as the finish line neared Fabian passed Roman Kreuziger, who had started two minutes before he did. Fabian rode for Team Saxo Bank.
10. Who won the 2009 Tour de Suisse?

Answer: Fabian Cancellara

Fabian was the first Switzerland native to win the Tour de Suisse since Alex Zülle in 2002. In addition to winning the General Classification, Fabian also won the Points Classification. Fabian rode for Team Saxo Bank.
Source: Author ThurstAsh

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us