FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Grand Tours of Cycling
Quiz about The Grand Tours of Cycling

The Grand Tours of Cycling Trivia Quiz


This is a quiz all about the Grand Tours of cycling, which consists of the Tour de France, the Giro d'Italia, and the Vuelta a Espana.

A multiple-choice quiz by ThurstAsh. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Cycling

Author
ThurstAsh
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
322,117
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
718
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 69 (5/10), RedheadDane (8/10), Guest 82 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Of the three Grand Tours, which is the oldest? Hint


Question 2 of 10
2. The Vuelta a Espana is the only Grand Tour that the winner of the inaugural race didn't come from the country that the race was primarily held in.


Question 3 of 10
3. What was unique about the 1912 Giro d'Italia? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the first cyclist to win the Vuelta a Espana three times in a row? Hint


Question 5 of 10
5. In 2009, the Tour de France had four different jerseys that it would award at the end of each stage. Which of the following wasn't one of the jerseys? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the first rider to win a Grand Tour by a margin of under 10 seconds? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following riders was the first to win a total of 11 Grand Tours? Hint


Question 8 of 10
8. Riders of what nationality were the first to win all three Grand Tours? Hint


Question 9 of 10
9. Who was the first cyclist to win all three Grand Tours? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the first to win a stage in all three Grand Tours in the same year? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 19 2024 : Guest 69: 5/10
Apr 17 2024 : RedheadDane: 8/10
Apr 10 2024 : Guest 82: 4/10
Apr 02 2024 : Guest 77: 4/10
Mar 05 2024 : matthewpokemon: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Of the three Grand Tours, which is the oldest?

Answer: Tour de France

The Tour de France was first run in 1903, the Giro d'Italia was run first in 1909, and the first Vuelta a Espaņa was in 1935. The first winner of the Tour de France was Maurice Garin. The first winner of the Giro d'Italia was Luigi Ganna. The first winner of Vuelta a Espana was Gustaaf Deloor.
2. The Vuelta a Espana is the only Grand Tour that the winner of the inaugural race didn't come from the country that the race was primarily held in.

Answer: True

The Vuelta a Espana is primarily held in Spain. It's first winner, Gustaaf Deloor was from Belgium. Gustaaf also won the second Vuelta a Espana. The other two Grand Tours in their inaugural races were won by a person from their respective countries. Luigi Ganna, the winner of the first Giro d'Italia was Italian, and Maurice Garin the winner of the first Tour de France was French.
3. What was unique about the 1912 Giro d'Italia?

Answer: The Giro's winner was a team instead of a cyclist

The 1912 Giro d'Italia was the first Giro to have its leader be a team and not an individual cyclist. The 1912 Giro started on May 19 and ended on June 2. It consisted of nine stages over a length of 2443 km. The winner of the 1912 Giro d'Italia was Team Atala. Team Atala consisted of four riders, Carlo Galetti, Eberardo Pavesi, and Giovanni Micheletto. Luigi Ganna was also a member of the team, but dropped out in the fifth stage.
4. Who was the first cyclist to win the Vuelta a Espana three times in a row?

Answer: Tony Rominger

Tony Rominger was also the first rider to win the Vuelta a Espana three times. Tony won the 1992, 1993, and 1994 Vuelta. In the 1993 Vuelta, Espana Tony won three classifications, the General, Points, and King of the Mountains classifications. This was the first time for a rider to win all three of those classifications in one Vuelta.
5. In 2009, the Tour de France had four different jerseys that it would award at the end of each stage. Which of the following wasn't one of the jerseys?

Answer: Blue

In 2009, the yellow jersey represented the first place rider in the race. In 2009 it was won by Alberto Contador. The green jersey represented the rider won the most sprint points that are given out during the race. In 2009, the green jersey was won by Thor Hushovd.

The polka-dot jersey represented the rider who gathered the most points when going over certain mountains. In 2009 it was won by Franco Pellizotti. The other jersey that the Tour de France awarded in 2009 was the white jersey. The white jersey represented the best placed rider under the age of 24.

In 2009 it went to Andy Schleck.
6. Who was the first rider to win a Grand Tour by a margin of under 10 seconds?

Answer: Eric Caritoux

Eric Caritoux won the 1984 Vuelta a Espana by a margin of six seconds over Alberto Fernandez. This was his first and only Grand Tour victory. Greg LeMond won the 1989 Tour de France by a margin of eight seconds over Laurent Fignon. Fiorenzo Magini won the 1948 Giro d'Italia by a gap of 11 seconds over the second place rider, Ezio Cecchi.
7. Which of the following riders was the first to win a total of 11 Grand Tours?

Answer: Eddy Merckx

Eddy won a total of 11 Grand Tours in his career as a cyclist. He first victory came in the 1968 Giro d'Italia and his last came in the 1974 Tour de France. He won a total of 5 Giro d'Italia's and Tour de France's, and only a single Vuelta a Espana. In the 1969 Tour de France he accomplished a feat that no one had done before him, sweeping the General, Points, and King of the Mountains Classifications in one tour.

He also did the same in the 1968 Giro d'Italia.
8. Riders of what nationality were the first to win all three Grand Tours?

Answer: Italian

The 1909 Giro d'Italia was won by Luigi Ganna. The 1924 Tour de France was won by Ottavio Bottecchia. The 1956 Vuelta a Espana was won by Angelo Conterno. This made Italy the first country to have had riders of their nationality win all three Grand Tours. The French would achieve this feat just four years after the Italians did, in 1960.
9. Who was the first cyclist to win all three Grand Tours?

Answer: Jacques Anquetil

Jacques Anquetil won a total of eight Grand Tours. He won the Giro d'Italia twice, the Tour de France five times, and the Vuelta a Espana once. Jacques got his first Grand Tour victory in the 1957 Tour de France, and his last Grand Tour victory in the 1964 Tour de France.
10. Who was the first to win a stage in all three Grand Tours in the same year?

Answer: Miguel Poblet

Miguel Poblet accomplished this feat in 1956. Miguel won a total of three stages in the Vuelta a Espana and the Tour de France. Miguel also won 20 stages in the Giro d'Italia. In the 1956 Giro d'Italia, Miguel won Stages 5, 17 and 19. In the 1956 Tour de France, Miguel won only one stage, Stage 8. In the 1956 Vuelta a Espana, he won Stages 5 and 6. In 1956, Miguel rode for Faema-Guerra.
Source: Author ThurstAsh

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us