FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cycling
Quiz about Cycling

10 Questions: Cycling Multiple Choice Quiz | Sports


Questions about modern day cyclists.

A multiple-choice quiz by bpickford. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Cycling

Author
bpickford
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
71,036
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1076
Last 3 plays: colbymanram (6/10), Guest 50 (2/10), Debarrio (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Chris Boardman retired at the end of the 2000 season, but how many times did he win the Tour de France prologue in his career? Hint


Question 2 of 10
2. In the 2001 edition of Paris-Roubaix, one team managed a 1-2-3 clean sweep of the podium. Which team was it? Hint


Question 3 of 10
3. Oscar Freire Gomez won his second world road title in 2001, but when did he win his first? Hint


Question 4 of 10
4. When Lance Armstrong won his first Tour de France in 1999, only one other rider wore the leader's yellow jersey in the entire race. Who was it? Hint


Question 5 of 10
5. In 1974, Eddy Merckx completed a unique treble of Tour de France, Giro d'Italia and World Road Race Championships. Which rider later equalled this feat? Hint


Question 6 of 10
6. In which year did the 'Festina scandal' erupt, which led many teams to quit the Tour de France and meant the race only had 96 finishers? Hint


Question 7 of 10
7. Who was the first cyclist to break one minute for the 1km time trial (on the track)? Hint


Question 8 of 10
8. Which American won their national road race championship in 2000 and then successfully defended it in 2001? Hint


Question 9 of 10
9. What nationality is Sydney 2000 road race bronze medallist Alexandre Vinokourov? Hint


Question 10 of 10
10. The British Linda McCartney team had to be disbanded in late January 2001 due to lack of finances. They had already won one stage of the Tour Down Under in mid-January, but who won the stage for the team? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : colbymanram: 6/10
May 07 2024 : Guest 50: 2/10
Apr 24 2024 : Debarrio: 6/10
Apr 23 2024 : Kemelinho: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Chris Boardman retired at the end of the 2000 season, but how many times did he win the Tour de France prologue in his career?

Answer: 3

In 1994, 1997 and 1998.
2. In the 2001 edition of Paris-Roubaix, one team managed a 1-2-3 clean sweep of the podium. Which team was it?

Answer: Domo-Farm Frites

Servais Knaven won, followed by Johan Museeuw and Romans Vainsteins.
3. Oscar Freire Gomez won his second world road title in 2001, but when did he win his first?

Answer: 1999

When he won in 1999, he was a relative unknown and surprised the favourites such as Francesco Casagrande, Jan Ullrich and Frank Vandenbroucke.
4. When Lance Armstrong won his first Tour de France in 1999, only one other rider wore the leader's yellow jersey in the entire race. Who was it?

Answer: Jaan Kirsipuu

Armstrong won the prologue, before Kirsipuu took it off him after taking time bonuses on the flat stages. Armstrong then recaptured it in the mountains and held it all the way to Paris.

He was stripped of this win, and his other wins, in October 2012.
5. In 1974, Eddy Merckx completed a unique treble of Tour de France, Giro d'Italia and World Road Race Championships. Which rider later equalled this feat?

Answer: Stephen Roche

The Irishman achieved this in 1987.
6. In which year did the 'Festina scandal' erupt, which led many teams to quit the Tour de France and meant the race only had 96 finishers?

Answer: 1998

The team's soigneur Willy Voet was stopped at the Franco-Belgian border with large quantities of drugs in his car. This lead to a massive overhaul of the drug testing procedures in world sport.
7. Who was the first cyclist to break one minute for the 1km time trial (on the track)?

Answer: Arnaud Tournant

The Frenchman achieved this in 2001 at altitude in Mexico City at the tender age of 23.
8. Which American won their national road race championship in 2000 and then successfully defended it in 2001?

Answer: Fred Rodriguez

He now rides for the Domo-Farm Frites team.
9. What nationality is Sydney 2000 road race bronze medallist Alexandre Vinokourov?

Answer: Kazakh

He finished behind Germans Jan Ullrich and Andreas Kloden in the Olympics.
10. The British Linda McCartney team had to be disbanded in late January 2001 due to lack of finances. They had already won one stage of the Tour Down Under in mid-January, but who won the stage for the team?

Answer: David McKenzie

The team had riden in the Giro d'Italia in the previous season and had high hopes for the 2001 season, but unfortunately there was no money available for the team to meet its liabilities.
Source: Author bpickford

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us