FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cycling in 2008
Quiz about Cycling in 2008

Cycling in 2008 Trivia Quiz


This is about the 2008 cycling season.

A multiple-choice quiz by sammie_giga. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Cycling

Author
sammie_giga
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
288,639
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
561
- -
Question 1 of 10
1. Which German rider won the Tour Down Under in Australia and became the first leader in the Protour 2008?
Hint


Question 2 of 10
2. The first important stage race of the season in Europe was Paris-Nice. It was won by which Italian who was 2nd the year before? Hint


Question 3 of 10
3. In Italy, both the stage race Tirreno-Adriatico and the classic Milano-Sanremo were won by the same rider. What's his name? Hint


Question 4 of 10
4. In April, the Tour of Flanders brought the highlights of cycling to Belgium. Who was on the final podium in 2008? Hint


Question 5 of 10
5. Paris-Roubaix is often considered as the queen of the classics. Tom Boonen won in 2008 for the 2nd time in his career. Who ended up the podium but hadn't won this race before? Hint


Question 6 of 10
6. In the Vuelta al Pais Vasco it was a Spanish rider who dominated the stage race, winning the first and last stage as well as the overall. If you know his name, then you also know what was the most important race he did win in 2007. Hint


Question 7 of 10
7. As in the years before, the Amstel Gold Race ended with a famous climb in the southern part of the Netherlands. Damiano Cunego won in 2008 by out-sprinting Frank Schleck and 7 other companions. What's the name of the climb? Hint


Question 8 of 10
8. Although it's a small country, Luxembourg has had some great cycling riders of years past. One of them did win the "Fleche Wallonne", a race in the southern part of Belgium, ending on the tough "Mur de Hoey", a climb with gradients above 20%. What's the name of the 2008 winner? Hint


Question 9 of 10
9. Liege-Bastogne-Liege is the last classic of the spring season. The 2008 edition was won by Alejandro Valverde who beat David Rebellin and Frank Schleck in a three-man sprint. What's the nickname of this famous classic? Hint


Question 10 of 10
10. At the end of April, riders are racing in the French speaking part of Switzerland, i.e. Romandie. The stage race with the same name was won by a German for the first time in history - who's this German rider? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which German rider won the Tour Down Under in Australia and became the first leader in the Protour 2008?

Answer: André Greipel

It was the sprinter Greipel who won 4 stages and the overall.
2. The first important stage race of the season in Europe was Paris-Nice. It was won by which Italian who was 2nd the year before?

Answer: Davide Rebellin

Davide Rebellin won Paris-Nice with 3 seconds advantage to his compatriot, Rinaldo Nocentini.
3. In Italy, both the stage race Tirreno-Adriatico and the classic Milano-Sanremo were won by the same rider. What's his name?

Answer: Fabian Cancellara

The Swiss Fabian "Spartacus" Cancellara was outstanding in both races.
4. In April, the Tour of Flanders brought the highlights of cycling to Belgium. Who was on the final podium in 2008?

Answer: Devolder, Nuyens, Flecha

Reigning Belgian champion Stijn Devolder won the race before Nuyens and Flecha. Boonen did win in 2005 and 2006.
5. Paris-Roubaix is often considered as the queen of the classics. Tom Boonen won in 2008 for the 2nd time in his career. Who ended up the podium but hadn't won this race before?

Answer: Alessandro Ballan

Both Cancellara and Ballan ended on the podium, but Cancellara had already won Paris-Roubaix in 2006. O'Grady did win in 2007. Hoste didn't make it to the podium, although he was 2nd in 2006, but later got disqualified by trespassing a blocked railroad.
6. In the Vuelta al Pais Vasco it was a Spanish rider who dominated the stage race, winning the first and last stage as well as the overall. If you know his name, then you also know what was the most important race he did win in 2007.

Answer: Tour de France

The 2008 winner in the Bask country was Alberto Contador, winner of the Tour 2007.
7. As in the years before, the Amstel Gold Race ended with a famous climb in the southern part of the Netherlands. Damiano Cunego won in 2008 by out-sprinting Frank Schleck and 7 other companions. What's the name of the climb?

Answer: Cauberg

The Gold Race finished on the Cauberg (located in the city Valkenburg). De "Muur van Geraardsbergen" is a cobblestoned climb in Flanders, while "La Redoute" is a tough climb in the Belgian Ardennes.
8. Although it's a small country, Luxembourg has had some great cycling riders of years past. One of them did win the "Fleche Wallonne", a race in the southern part of Belgium, ending on the tough "Mur de Hoey", a climb with gradients above 20%. What's the name of the 2008 winner?

Answer: Kim Kirchen

Kim Kirchen did win the sprint on the Mur de Hoey, beating Australian Cadel Evans and Italian Damiano Cunego.
9. Liege-Bastogne-Liege is the last classic of the spring season. The 2008 edition was won by Alejandro Valverde who beat David Rebellin and Frank Schleck in a three-man sprint. What's the nickname of this famous classic?

Answer: La Doyenne

This race is commonly known as "La Doyenne". The race was first ridden in 1892, and the nickname actually means "the old one".
10. At the end of April, riders are racing in the French speaking part of Switzerland, i.e. Romandie. The stage race with the same name was won by a German for the first time in history - who's this German rider?

Answer: Andreas Kloden

Andreas Kloden was the overall winner, after taking the lead in the time trial.
Ullrich was already retired. Totschnig and Zberg are respectively an Austrian and Swiss rider, and did never win the Tour of Romandie.
Source: Author sammie_giga

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us