FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 2009 Tour de San Luis
Quiz about 2009 Tour de San Luis

2009 Tour de San Luis Trivia Quiz


This is a quiz about the 2009 Tour de San Luis.

A multiple-choice quiz by ThurstAsh. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Cycling

Author
ThurstAsh
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
309,726
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
133
- -
Question 1 of 10
1. In Stage 1 there were two intermediate sprints. Who won the second intermediate sprint? Hint


Question 2 of 10
2. In Stage 2 there were a couple breakaways, but there was only one that survived. Which of the following riders was not in the breakaway? Hint


Question 3 of 10
3. Stage 3 was an Individual Time Trial. Who won the stage? Hint


Question 4 of 10
4. Stage 4 had two categorized climbs. Who was the first rider over the first categorized climb? Hint


Question 5 of 10
5. On what mountain did Stage 5 finish? Hint


Question 6 of 10
6. What rider won Stage 6? Hint


Question 7 of 10
7. In Stage 7, the last stage of the 2009 Tour de San Luis, did the break containing Vincenzo Nibali survive?


Question 8 of 10
8. Who won the 2009 Tour de San Luis? Hint


Question 9 of 10
9. Which rider won the King of the Mountains Classification? Hint


Question 10 of 10
10. Which team won the Team Classification? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 12 2024 : rahul0: 1/10
Mar 05 2024 : matthewpokemon: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In Stage 1 there were two intermediate sprints. Who won the second intermediate sprint?

Answer: Ben Maynes

Josue Moyano crossed the first intermediate sprint first. With Ben coming in second and Jesus in third. Ben crossed the second intermediate sprint first, followed by Josue and Jesus. These riders were apart of a breakaway that stayed out front for the most part of the stage before being caught.

The stage came down to a sprint finish. Mattia Gavazzi barely beat out Juan Jose Haedo for the win. Mattia rode for Diquigiovanni.
2. In Stage 2 there were a couple breakaways, but there was only one that survived. Which of the following riders was not in the breakaway?

Answer: Vincenzo Nibali

Vincenzo was in a fairly large breakaway that started as the stage officially began. His break didn't survive. Just about 26km into the stage Lucas, Nazaret, and Alfredo broke free of the peloton. These three riders stayed out front for the rest of the stage. Lucas Sebastian Haedo won the stage. Lucas rode for Colavita Sutter Home.
3. Stage 3 was an Individual Time Trial. Who won the stage?

Answer: Jorge Giacinti

The time trial was 19.8 km. Jorge finished with a time of 23 minutes and 44 seconds. Tom Zirbel finished second, just nine seconds behind Jorge. Martin Garrido finished third on the stage, finishing just 10 seconds behing Jorge. Jorge rode for Argentina National Team A.
4. Stage 4 had two categorized climbs. Who was the first rider over the first categorized climb?

Answer: Nazaret Prado

The first climb was a category 3 climb, Alto La Florida. Nazaret Prado was first over, followed by Alessandro Vanotti and Andy Guptill. The second climb of the day was a category 2 climb, Alto De La Pancanta. Xavier Tondo was the first rider to climb the mountain.

He was followed by Jackson Rodriguez and Dirk Müller. There were multiple breakaways during the stage but none succeeded. The stage was won by Jose Rodolfo Serpa Perez. Jose rode for Diquigiovanni.
5. On what mountain did Stage 5 finish?

Answer: Mirador Del Sol

Mirador Del Sol is a catagory 1 climb. Mirador Del Sol is 1160km high. Xavier Tondo countered a bunch of attacks while going up the Mirador Del Sol. He would win the stage just two seconds ahead of Jorge Giacinti. Xavier rode for Andalucía-Cajasur.
6. What rider won Stage 6?

Answer: Luis Amaran

Stage 6 was the hottest stage of the Tour de San Luis, at 113ºF. Luis was in a breakaway, he escaped them with about 35km to go in the stage. He would hold off the peloton to win the stage. Breschel Matti came in second, crossing the line 39 seconds after Luis. Luis rode for Colavita Sutter Home.
7. In Stage 7, the last stage of the 2009 Tour de San Luis, did the break containing Vincenzo Nibali survive?

Answer: No

The break that Vincenzo Nibali was in contained four other riders. Soon Vincenzo left his fellow breakaway members in the dust. He was alone for 10km before being absorbed by the peloton. Another few riders tried to start a breakaway, but failed. The stage came down to a sprint finish. Juan José Haedo won the stage. He rode for Team Saxo Bank.
8. Who won the 2009 Tour de San Luis?

Answer: Alfredo Lucero

Mattia Gavazzi had the overall lead after Stage 1. Lucas Sebastian Haedo took the lead away after Stage 2 came to an end. Alfredo took control after Stage 3. Alfredo would hold on to the lead for the rest of the tour. Alfredo rode for Argentina National Team A.
9. Which rider won the King of the Mountains Classification?

Answer: Xavier Tondo

The first leader of the King of the Mountains Classification was Ben Maynes. Lucas Sebastian Haedo would take the lead away after Stage 2. Nazaret Prado stole the lead away from Lucas once Stage 4 came to an end. Xavier Tondo gained the lead in the King of the Mountains Classification after winning Stage 5.

He would hold on to the lead for the rest of the tour. Xavier rode for Andalucía-Cajasur.
10. Which team won the Team Classification?

Answer: Argentina National Team A

Nutrixxion Sparkasse lead the classification after Stage 1 concluded. After Stage 2 ended Argentina National Team A took the lead and wouldn't give it back. Argentina National Team A won the classification over Diquigiovanni.
Source: Author ThurstAsh

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us