FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Just Play the Record  1
Quiz about Just Play the Record  1

Just Play the Record [1] Trivia Quiz


An all multiple choice quiz about a variety of records in Major League Baseball. I hope that you enjoy it. :)

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Baseball
  8. »
  9. MLB Records

Author
Nightmare
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
320,357
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
748
Awards
Top 10% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. St. Louis Cardinal Dizzy Dean won 30 games in the 1934 season. Who was the next pitcher to win 30 games in a season? Hint


Question 2 of 10
2. When Hank Aaron retired in 1976, he had set a record for most games played in a career with 3298. Who was the player that came along and broke Aaron's record? Hint


Question 3 of 10
3. In 1896, Hughie Jennings of the Baltimore Orioles in the National League was hit by a pitch a bruising 51 times in the season. 75 years later, which player fell short by one bruise of tying Jennings record? Hint


Question 4 of 10
4. The great Nolan Ryan broke Sandy Koufax's modern day season strikeout record in 1973 when he fanned 383 batters. Koufax had set the new record in 1965 with his 382. Whose season strikeout record did Koufax break from 1946? Hint


Question 5 of 10
5. Comiskey Park in Chicago was the site of the very first Major League All-Star game. Which season did this game take place? Hint


Question 6 of 10
6. The Oakland Athletics set a modern day record of stealing 341 total bases in 1976. Which team set a record on the other end of the spectrum by stealing only 13 in one season? Hint


Question 7 of 10
7. The great Cy Young retired with an amazing 511 career wins. Whose career win record did Young break by more than 100 wins? Hint


Question 8 of 10
8. Rickey Henderson set a modern day stolen base record in 1982 when he stole 130 bases. His quick feet did not break the all-time record of 138 set by which player? Hint


Question 9 of 10
9. Which team in the 1990s set a Major League team record when they smacked 264 home runs in a season? Hint


Question 10 of 10
10. Mark Reynolds of the Arizona Diamondbacks was the first player in history to strikeout 200 times in a season, when he struck out 204 times in 2008. Which of the following set a new record by striking out 223 times in 2009? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. St. Louis Cardinal Dizzy Dean won 30 games in the 1934 season. Who was the next pitcher to win 30 games in a season?

Answer: Denny McLain

Dean went 30-7 for the Cardinals who went on to win the World Series against the Tigers in 1934. McLain of the Tigers went 31-6 in 1968. Ironically, *34* years later he and his Tigers would go on to win the World Series against the Cardinals.
2. When Hank Aaron retired in 1976, he had set a record for most games played in a career with 3298. Who was the player that came along and broke Aaron's record?

Answer: Carl Yastrzemski

The others would not top the 2500-game mark. Boston's Yastrzemski retired in 1983, surpassing Aaron's mark by only 10 games. It wasn't to be as Pete Rose would pass Carl's record with 3562 games when he retired in 1986.
3. In 1896, Hughie Jennings of the Baltimore Orioles in the National League was hit by a pitch a bruising 51 times in the season. 75 years later, which player fell short by one bruise of tying Jennings record?

Answer: Ron Hunt

From 1968-1974, the Giant and Expo led the league each season with getting hit by a pitch. In 1971, Hunt set a modern day record of being hit 50 times in the season. He was hit 243 times in his 12 seasons, for an average of 20 times per season.
4. The great Nolan Ryan broke Sandy Koufax's modern day season strikeout record in 1973 when he fanned 383 batters. Koufax had set the new record in 1965 with his 382. Whose season strikeout record did Koufax break from 1946?

Answer: Bob Feller

The others never topped the 300-mark. Feller of the Indians fanned 348 batters in the 1946 season. Ryan followed up with a 1974 tally of striking out 367. Nolan retired with 5714 strikeouts in his career.
5. Comiskey Park in Chicago was the site of the very first Major League All-Star game. Which season did this game take place?

Answer: 1933

The first game saw the American League defeat the National League 4-2 on July 6. The American League was managed by the great Connie Mack, while the National League saw the Giants' John McGraw at the helm. Lefty Gomez started the first-ever game for the Americans, and Bill Hallahan for the Nationals.
6. The Oakland Athletics set a modern day record of stealing 341 total bases in 1976. Which team set a record on the other end of the spectrum by stealing only 13 in one season?

Answer: Washington Senators

The Senators had ball and chains around their ankles in 1957. Julio Becquer led the team in the season by stealing only three bases. They weren't much better from the mound with Pedro Ramos leading the team by winning 12 games, but he also lost 16. The Senators finished last in the American League with a 55-99 record.
7. The great Cy Young retired with an amazing 511 career wins. Whose career win record did Young break by more than 100 wins?

Answer: Pud Galvin

Young retired in 1911 when Johnson was in his fourth season. Galvin retired in 1892 when Young was in his second season. Galvin retired with a 364-310 career record, and Young smashed it with 511-316 record. Radbourn won 309 games throughout his career. Spalding won 252 games in an only six-season stretch, then retired with his final victory in 1877.
8. Rickey Henderson set a modern day stolen base record in 1982 when he stole 130 bases. His quick feet did not break the all-time record of 138 set by which player?

Answer: Hugh Nicol

With new pitching delivery changes put in force from 1887-1891, the base runners took much advantage of it. In that five-season span before the rules were altered once again, 12 times the 100-mark would be reached. After that, it would be Maury Wills of the Dodgers in 1962 to be the first to reach 100 stolen bases in a season.
9. Which team in the 1990s set a Major League team record when they smacked 264 home runs in a season?

Answer: Seattle Mariners

Led by Ken Griffey Jr's 56 home runs, all nine starting Mariners including their DH hit home runs in double-figures. Jay Buhner was the runner-up on the team with his 40. The Mariners won 90 games in the season, then lost in the ALDS to the Orioles.
10. Mark Reynolds of the Arizona Diamondbacks was the first player in history to strikeout 200 times in a season, when he struck out 204 times in 2008. Which of the following set a new record by striking out 223 times in 2009?

Answer: Mark Reynolds

Reynolds was in his third season in the big leagues in 2009. In those three seasons, he struck out a tremendous 556 times. He also hit 89 home runs in those three seasons.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us