Quiz about Snooker World Championship 20102019
Quiz about Snooker World Championship 20102019

Snooker World Championship: 2010-2019 Quiz


Can you match the winner of snooker's World Championship to the correct year? I'll give you the year and the runner-up. This quiz will focus on the 2010s.

A matching quiz by MickeyDGod. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Snooker and Pool
  8. »
  9. Snooker World Championship

Author
MickeyDGod
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
401,028
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
171
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. 2010 - Graeme Dott  
Mark Selby
2. 2011 - Judd Trump  
John Higgins
3. 2012 - Ali Carter  
Stuart Bingham
4. 2013 - Barry Hawkins  
Ronnie O'Sullivan
5. 2014 - Ronnie O'Sullivan  
Ronnie O'Sullivan
6. 2015 - Shaun Murphy  
Mark Selby
7. 2016 - Ding Junhui  
Judd Trump
8. 2017 - John Higgins  
Neil Robertson
9. 2018 - John Higgins  
Mark Selby
10. 2019 - John Higgins  
Mark Williams






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 2010 - Graeme Dott

Answer: Neil Robertson

The 2010 World Championship was played between 17 April and 3 May. Neil Robertson of Australia defeated Graeme Dott, the 2006 champion, 18-13 in the final to become the first Australian in the modern era to win the World Championship. This was the first final since 2003 not to feature an Englishman; when Mark Williams (WAL) defeated Ken Doherty (IRE) 18-16.
2. 2011 - Judd Trump

Answer: John Higgins

The 2011 World Championship was played between 16 April and 2 May 2011. John Higgins defeated Judd Trump 18-15 in the final to claim his fourth title (1998, 2007, 2009 and 2010), becoming only the fourth player to achieve this feat (after Ray Reardon, Steve Davis and Stephen Hendry( .
3. 2012 - Ali Carter

Answer: Ronnie O'Sullivan

The 2012 World Championship was played between 21 April to 7 May 2012. Ronnie O'Sullivan defeated Ali Carter 18-11 in the final to win his fourth title (2001, 2004, 2008) .
4. 2013 - Barry Hawkins

Answer: Ronnie O'Sullivan

The 2013 World Championship was played between 20 April and 6 May 2013. Ronnie O'Sullivan became only the third player to successfully defend the title at The Crucible Theatre, where the tournament had been held since 1977. O'Sullivan defeated fellow Englishman Barry Hawkins 18-12 in the final. This was O'Sullivan's fifth title.
(Steve Davis 1983-1984, Stephen Hendry 1992-1993)
5. 2014 - Ronnie O'Sullivan

Answer: Mark Selby

The 2014 World Championship was held between 19 April and 5 May 2014. Mark Selby defeated Ronnie O'Sullivan 18-14 to claim his first title win. This was O'Sullivan's sixth final. He had won his previous five appearances.
6. 2015 - Shaun Murphy

Answer: Stuart Bingham

The 2015 World Championship was held between 18 April and 4 May 2015. At the age of 38, Stuart Bingham became the oldest winner of the tournament since 45-year old Ray Reardon in 1978. Despite being ranked 50-1 outsider at the start of the tournament, Bingham defeated three former champions en route to his victory. He won the final 18-15 against 2005 champion Shaun Murphy.
(he defeated former champions Graeme Dott to reach the quarter-finals and Ronnie O'Sullivan to reach the semis)
7. 2016 - Ding Junhui

Answer: Mark Selby

The 2016 World Championship was played between 16 April and 2 May 2016. Mark Selby won his second title (his first was in 2014), by defeating Ding Junhui of China 18-14 in the final. Selby, of Leicester in England, won the title on the same day his beloved Leicester City FC clinched their first ever English football championship.
8. 2017 - John Higgins

Answer: Mark Selby

The 2017 World Championship was played between 15 April and 1 May 2017. Mark Selby won his third title (pervious were 2014 and 2016), by defeating John Higgins 18-15 in the final . Trailing Higgins 10-4 at one point, Selby became the first player since Dennis Taylor in 1985 to overcome a deficit of six or more frames to clinch the title (he came back from 8-0 down against Steve Davis down to win 18-17 requiring, and sinking, the black ball in the 35th frame).
9. 2018 - John Higgins

Answer: Mark Williams

The 2018 World Championship was played between 21 April and 7 May 2018. Mark Williams defeated John Higgins 18-16 in the final to claim his third title at the tender age of 43 (previous were 2000 and 2003). This win came fifteen years after Williams' previous victory in 2003. This became the longest time span between two victories in the tournament's history.
10. 2019 - John Higgins

Answer: Judd Trump

The 2019 World Championship took place between 20 April and 6 May 2019. Judd Trump avenged his loss to John Higgins in the 2011 final by him 18-9. The 2019 tournament saw 100 century breaks, the most recorded at a ranking event. Eleven of these century breaks came in the final, again a record number in a ranking event final.
Source: Author MickeyDGod

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series World Snooker Championship:

Can you match the winners / runners-up of the World Snooker Championship to the correct years?

  1. Snooker World Championship: 2010-2019 Easier
  2. Snooker World Championship: 2000-2009 Easier
  3. World Snooker Championship: 1990-1999 Very Easy
  4. Snooker World Championship: 1980-1989 Very Easy

1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us