FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Do You Know Your American Idology
Quiz about Do You Know Your American Idology

Do You Know Your "American Idol"-ogy? Quiz


Welcome to my quiz all about "American Idol." Hope you enjoy!

A multiple-choice quiz by Kevinl75. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. American Idol
  8. »
  9. Season 1

Author
Kevinl75
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
93,967
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3747
- -
Question 1 of 10
1. How old was the contestant that got kicked out of the top 30 because he was over the age limit of 24? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following was NOT an audition site for "American Idol?" Hint


Question 3 of 10
3. True or false: EJay Day's song that helped him get into the top 10 was originally recorded by Edwin McCain.


Question 4 of 10
4. Which one of these "American Idol" contestants was not in the top 5? Hint


Question 5 of 10
5. True or False: Jim Verraros performed song featured in "Sleepless in Seattle."


Question 6 of 10
6. Which one of these contestants did NOT make it to a show where he/she performed more than one song? Hint


Question 7 of 10
7. Complete the song title: "Before Your ____"

Answer: (This is one of the AI singles)
Question 8 of 10
8. True or False: The first three contestants voted out of the top 10 were males.


Question 9 of 10
9. Who was supposed to be playing a harmonica when the final 5 sang "That's What Friends Are For?" Hint


Question 10 of 10
10. Let's end with an easy one: Who was the official "American Idol" runner-up? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How old was the contestant that got kicked out of the top 30 because he was over the age limit of 24?

Answer: 29

EJay Day took his place and went on to reach the Top 10.
2. Which of the following was NOT an audition site for "American Idol?"

Answer: Washington, DC

"American Idol 2" will also not be holding auditions in Washington, DC.
3. True or false: EJay Day's song that helped him get into the top 10 was originally recorded by Edwin McCain.

Answer: True

EJay sang "I'll Be." He sang "My Girl" in the first performance for the top 10 and was voted off after the first show.
4. Which one of these "American Idol" contestants was not in the top 5?

Answer: Christina Christian

Christina Christian just missed the top 5 when she was the fifth one voted off.
5. True or False: Jim Verraros performed song featured in "Sleepless in Seattle."

Answer: True

Jim Verraros sang "When I Fall in Love" to make it to the top 10. Simon was not impressed with his performance.
6. Which one of these contestants did NOT make it to a show where he/she performed more than one song?

Answer: RJ Helton

RJ Helton did not make it to the final four, where the contestants sang two songs each.
7. Complete the song title: "Before Your ____"

Answer: love

"Before Your Love" and "A Moment Like This" are the two
"American Idol" singles.
8. True or False: The first three contestants voted out of the top 10 were males.

Answer: True

Jim Verarros, EJay Day, and AJ Gil were the first three to be voted off.
9. Who was supposed to be playing a harmonica when the final 5 sang "That's What Friends Are For?"

Answer: Justin

Justin had the harmonica as an intro to that song. According to the DVD, he was only pretending to play it, but he was the one doing the motions.
10. Let's end with an easy one: Who was the official "American Idol" runner-up?

Answer: Justin Guarini

Kelly and Justin made it to the final 2, and Kelly beat Justin with 58% of America's vote.
Source: Author Kevinl75

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us