FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about American Idol   The First 4 Seasons  Pt1
Quiz about American Idol   The First 4 Seasons  Pt1

"American Idol " - The First 4 Seasons - Pt.1 Quiz


This quiz is for all of you "American Idol" fans. It covers many of the highlights of seasons 1 through 4. Enjoy my review of this great show's first four years! This is part one.

A multiple-choice quiz by memorylane42. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Television A-C
  8. »
  9. American Idol

Author
memorylane42
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
209,721
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
4628
- -
Question 1 of 10
1. The "American Idol" series was based on a British version called "Pop Idol".


Question 2 of 10
2. Which of these characteristics applied to season 1 only? Hint


Question 3 of 10
3. Which season featured several strong female contestants, (including the four top finalists) who were often referred to as "the divas"? Hint


Question 4 of 10
4. The same three judges appeared in each of the first four seasons.


Question 5 of 10
5. Which "American Idol" finalist entered the competition at the tender age of 16? Hint


Question 6 of 10
6. Which of these contestants were the two oldest of the first four seasons? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these "American Idol" contestants is a native of Birmingham, Alabama? Hint


Question 8 of 10
8. Which finalist was enlisted in the military during his performing season on "American Idol"? Hint


Question 9 of 10
9. Who won the "American Idol" title in season 3? Hint


Question 10 of 10
10. Lindsey Cardinale, Mikalah Gordon, Jessica Sierra, and Nikko Smith were the first four finalists to be eliminated during which season? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 14 2024 : Guest 162: 0/10
Apr 21 2024 : Guest 51: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The "American Idol" series was based on a British version called "Pop Idol".

Answer: True

The British "Pop Idol" was produced by Simon Fuller. Simon Cowell was one of the judges. In addition to "American Idol", other successful spin offs such as "Canadian Idol", and "Australian Idol" were created.
2. Which of these characteristics applied to season 1 only?

Answer: all of these

The number of finalists was increased from ten to twelve after season 1, which aired from June to September of 2002. Starting with season 2, the slightly longer seasons ran from January to May. Also, during season 1, Brian Dunkleman co-hosted the show along with Ryan Seacrest. Dunkleman left the show after it's first season to pursue other career opportunities.
3. Which season featured several strong female contestants, (including the four top finalists) who were often referred to as "the divas"?

Answer: season 3

Fantasia Barrino won the title of "American Idol" for season 3. Diana DeGarmo became her runner-up, followed by Jasmine Trias and La Toya London. Jennifer Hudson, who finished in seventh place was also considered a top contender.
4. The same three judges appeared in each of the first four seasons.

Answer: True

Randy Jackson, Paula Abdul, and Simon Cowell were the judges during all of the first four seasons.
5. Which "American Idol" finalist entered the competition at the tender age of 16?

Answer: all of these

Mikalah was the second finalist to be eliminated in season 4. John Stevens earned a sixth place spot in season 3. Diana DeGarmo, also of season 3, finished the season as runner-up to Fantasia Barrino. These three were the youngest finalists of the first four seasons.
6. Which of these contestants were the two oldest of the first four seasons?

Answer: Constantine Maroulis and Bo Bice

The preliminary auditions begin during the summer prior to the show's next season. Therefore, most of the contestants will celebrate a birthday between the time of their audition and the end of the following "American Idol" season. Both Bo and Constantine entered the competition at the maximum age of 28, then turned 29 before the end of season 4.
7. Which of these "American Idol" contestants is a native of Birmingham, Alabama?

Answer: Ruben Studdard

Ruben Studdard, the second winner of "American Idol", was born in Birmingham on July 14, 1978. He was also known as "the velvet teddy bear". Ruben's proudly worn 205 t-shirts displayed his home town area code. He was a big favorite among southern fans; particularly those from Alabama.
8. Which finalist was enlisted in the military during his performing season on "American Idol"?

Answer: Josh Gracin

Joshua Gracin was a marine during season 2. He finished in fourth place.
9. Who won the "American Idol" title in season 3?

Answer: Fantasia Barrino

Fantasia was a 19 year old from High Point, North Carolina with a background in gospel singing when she auditioned for the third season of "American Idol". She was very popular with the judges, as well as with the voting audience. Her performances of "Chain Of Fools", "I Believe", and George Gershwin's "Summertime" from "Porgy And Bess" were particularly memorable.

Her first full album is titled "Free Yourself".
10. Lindsey Cardinale, Mikalah Gordon, Jessica Sierra, and Nikko Smith were the first four finalists to be eliminated during which season?

Answer: season 4

This was the elimination order of the first four finalists to leave the competition during season 4.
Source: Author memorylane42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Gamemaster1967 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us