FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about  The Worlds Famous Warships
Quiz about  The Worlds Famous Warships

The World's Famous Warships Trivia Quiz


Many of these ships were lost in combat or accidents.

A matching quiz by pointluck. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. Naval Forces

Author
pointluck
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
380,448
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1049
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 99 (10/10), Guest 64 (10/10), Guest 156 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Sunk at Pearl Harbor, she still rests there with many of the 1,177 who died aboard her.  
  HMS Hood
2. One of this ship's magazines exploded from enemy fire. 1,418 men were killed, only three survived.  
  Bismarck
3. The first submersible vessel to stage an attack.  
  ARA General Belgrano
4. Argentine cruiser sunk by submarine HMS Conqueror during the Falklands war.  
  Kursk
5. One of the two largest battleships ever built, she was sent on a "Kamikaze" mission defending Okinawa.   
  American Turtle
6. A Russian submarine which sank with all hands in August of 2000.  
  USS Arizona
7. This ship sank after a battle off Guadalcanal, taking five Sullivan brothers to their death.   
  HMS Victory
8. One of America's "Original Six Frigates", "Old Ironsides" is based in Boston Massachusetts.  
  USS Constitution
9. Admiral Nelson's flagship at Trafalgar.   
  USS Juneau
10. German battleship which had much of the Royal Navy pursuing her eager for revenge.  
  IJN Yamato





Select each answer

1. Sunk at Pearl Harbor, she still rests there with many of the 1,177 who died aboard her.
2. One of this ship's magazines exploded from enemy fire. 1,418 men were killed, only three survived.
3. The first submersible vessel to stage an attack.
4. Argentine cruiser sunk by submarine HMS Conqueror during the Falklands war.
5. One of the two largest battleships ever built, she was sent on a "Kamikaze" mission defending Okinawa.
6. A Russian submarine which sank with all hands in August of 2000.
7. This ship sank after a battle off Guadalcanal, taking five Sullivan brothers to their death.
8. One of America's "Original Six Frigates", "Old Ironsides" is based in Boston Massachusetts.
9. Admiral Nelson's flagship at Trafalgar.
10. German battleship which had much of the Royal Navy pursuing her eager for revenge.

Most Recent Scores
May 16 2024 : Guest 99: 10/10
May 10 2024 : Guest 64: 10/10
May 02 2024 : Guest 156: 10/10
Apr 28 2024 : Kat1982: 0/10
Apr 18 2024 : Guest 202: 7/10
Apr 14 2024 : Guest 174: 10/10
Apr 06 2024 : Brooklyn1447: 10/10
Apr 02 2024 : Guest 74: 10/10
Apr 02 2024 : Guest 46: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Sunk at Pearl Harbor, she still rests there with many of the 1,177 who died aboard her.

Answer: USS Arizona

As the survivors pass away, many have chosen to have their ashes interred with the shipmates from their youth.
2. One of this ship's magazines exploded from enemy fire. 1,418 men were killed, only three survived.

Answer: HMS Hood

HMS Hood was an aged battlecruiser built in 1920. She sacrificed armor for speed, and it spelled her doom against the German battleship Bismarck.
3. The first submersible vessel to stage an attack.

Answer: American Turtle

During the American Revolutionary War, the one man crewed Turtle intended to attach explosives to anchored British ships. An attack against HMS Eagle in New York Harbor failed.
4. Argentine cruiser sunk by submarine HMS Conqueror during the Falklands war.

Answer: ARA General Belgrano

323 men died on General Belgrano. She was once the USS Phoenix, a Brooklyn class light cruiser which served in WWII.
5. One of the two largest battleships ever built, she was sent on a "Kamikaze" mission defending Okinawa.

Answer: IJN Yamato

Fully loaded with ammo, but only enough fuel to reach Okinawa, Yamato was to engage Allied naval forces. Later she was to beach herself and become an armored gun emplacement until destroyed. She never made it to Okinawa. US carriers launched repeated air attacks against Yamato until she sank.
6. A Russian submarine which sank with all hands in August of 2000.

Answer: Kursk

A bad weld in a practice torpedo allowed volatile fuel to leak. An explosion ruptured much of the hull, but 24 of the 118 man crew survived in the rearmost ninth compartment. These men eventually died as the oxygen level depleted.
7. This ship sank after a battle off Guadalcanal, taking five Sullivan brothers to their death.

Answer: USS Juneau

Hours after the battle, Juneau was headed toward Espiritu Santo to make repairs. A sub launched torpedo struck Juneau in the exact location which was hit by another torpedo in the initial battle. Juneau exploded and sank in 20 seconds.
8. One of America's "Original Six Frigates", "Old Ironsides" is based in Boston Massachusetts.

Answer: USS Constitution

Built in 1797, she was involved in the First Barbary War and the War of 1812. After that she was used for quartering, training and eventually public relations events even into the 21st century.
9. Admiral Nelson's flagship at Trafalgar.

Answer: HMS Victory

Nelson led his fleet to victory over a larger French and Spanish fleet which had three vessels far larger than any under his command. Nelson was hit by a sharpshooter's bullet and died soon after aboard the Victory.
10. German battleship which had much of the Royal Navy pursuing her eager for revenge.

Answer: Bismarck

A shell from Bismarck exploded in HMS Hood's magazine sinking her with all but three hands. With speed to outrun any ship with comparable firepower, the Royal Navy had quite a challenge locating and engaging Bismarck. An obsolete torpedo biplane made the difference with a critical hit to Bismarck's rudder which allowed the Royal Navy to catch and damage Bismark badly enough for her crew to scuttle her to avoid possible capture.
Source: Author pointluck

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series pointluck's War History and Military Matters:

Four matching quizzes about warships and warplanes, and three regular quizzes about the Battle of Midway, CV-6 USS Enterprise, and close calls throughout war history.

  1. World War II Warplanes part 1 Easier
  2. World War II Warplanes part 2 Easier
  3. The World's Famous Warships Very Easy
  4. U.S. Aircraft Carrier Nicknames Very Easy
  5. Midway: Factors Leading To U.S. victory Average
  6. The Big E! USS Enterprise, WWII Legend Average
  7. Close Call! Average

5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us