Quiz about 1960s to 90s Chryslers
Quiz about 1960s to 90s Chryslers

1960s to 90s Chryslers Trivia Quiz


This quiz is about Chrysler cars from the mid-1960s to the late 1990s. You will have to be a true Mopar fan to know the answers to a few questions!

A multiple-choice quiz by karock. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars
  8. »
  9. Chrysler

Author
karock
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
50,152
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
2041
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 67 (9/15), Guest 68 (12/15), Andyboy2021 (15/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. On which model or platform were most of Chrysler's vehicles of the 1980s and early '90s based? Hint

Chrysler Imperial
Dodge Omni
K-car
Dodge Diplomat

2. What was the original name of Dodge's version of the Plymouth Duster, introduced for the 1971 model year? Hint

Scamp
Challenger
Polara
Demon

3. What was the unusual type of front suspension that Chrysler used on many of its cars of the 1960s and '70s? Hint

Wishbone
Torsion bar
Strut
Live axle

4. Where is the headquarters of the Chrysler arm of DaimlerChrysler located? Hint

Stuttgart, Germany
Highland Park, Michigan
Auburn Hills, Michigan
Kenosha, Wisconsin

5. What was the name of Plymouth's version of the minivan, now used on the lowest priced Chrysler minivan?

Answer: (One Word)
6. What was the nickname of the inline six cylinder engine used in many Chrysler products from the 1960s through the 1980s? Hint

Slant Six
Tech 6
Iron Duke
3.7

7. True or False: The Plymouth Barracuda was introduced prior to the Ford Mustang.

True
False

8. What was the name of the Eagle version of the Dodge Intrepid and Chrysler Concorde LH sedan? Hint

Optima
Vision
Premier
Summit

9. Which Chrysler model was advertised in the famous 1970s TV commercial featuring Ricardo Montalban? Hint

LeBaron
Fifth Avenue
Newport
Cordoba

10. Which of these cars was not a full-size model sold by Chrysler Corporation in the 1980s? Hint

St. Regis
Volare
Gran Fury
Fifth Avenue

11. Which famous racer worked with Dodge in the 1980s to build performance versions of its cars? Surname only - begins with "S".

Answer: (One Word-'60s Ford)
12. What was the cubic inch displacement of the Chrysler Hemi engine used from the mid-1960s to 1971? Hint

426
383
440
400

13. Most people know that a Dodge Charger was used as the 'General Lee' on 'The Dukes of Hazzard', but what Chrysler vehicle was featured in the movie 'Vanishing Point'? Hint

Dodge Dart
Plymouth Barracuda
Dodge Challenger
Plymouth Satellite

14. What two-seated sports car was first produced at the Mack Avenue Engine Complex in 1991, but moved to the Conner Avenue Assembly in 1995?

Answer: (One Word-also the most expensive car sold by Dodge or Chrysler)
15. What was the name of the special NASCAR-influenced Charger model introduced in 1969 before the winged Charger Daytona? Hint

Charger RT
Charger Aero
Charger SE
Charger 500


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On which model or platform were most of Chrysler's vehicles of the 1980s and early '90s based?

Answer: K-car

Chrysler utilized the K-car platform for nearly all of its '80s vehicles, including minivans, to save money on product development costs.
2. What was the original name of Dodge's version of the Plymouth Duster, introduced for the 1971 model year?

Answer: Demon

The model name was changed to Dart Sport for 1973 after Dodge received complaints about the Demon name. The Scamp was the Plymouth version of the standard Dart, Polara was Dodge's full-size model, and Challenger was the Dodge version of the Barracuda.
3. What was the unusual type of front suspension that Chrysler used on many of its cars of the 1960s and '70s?

Answer: Torsion bar

Both GM and Ford used more conventional A-arm or strut front suspensions, but Chrysler was known for its twin torsion bar front suspension.
4. Where is the headquarters of the Chrysler arm of DaimlerChrysler located?

Answer: Auburn Hills, Michigan

Chrysler Corporation's headquarters were located in Highland Park until the early 1980s, when they were moved to Auburn Hills. American Motors, which Chrysler purchased in 1987, was headquartered in Kenosha. The Mercedes division of DaimlerChrysler is headquartered in Stuttgart.
5. What was the name of Plymouth's version of the minivan, now used on the lowest priced Chrysler minivan?

Answer: Voyager

The Town and Country is the more expensive model of Chrysler minivan. The Dodge version is called the Caravan.
6. What was the nickname of the inline six cylinder engine used in many Chrysler products from the 1960s through the 1980s?

Answer: Slant Six

The Slant Six engine got its name because its cylinder head is positioned at an angle, rather than perpendicular as on most other inline engines.
7. True or False: The Plymouth Barracuda was introduced prior to the Ford Mustang.

Answer: True

The Barracuda went on sale on April 1, 1964, while the Mustang didn't go on sale until April 17. Of course, the Mustang outsold the Barracuda by a very wide margin.
8. What was the name of the Eagle version of the Dodge Intrepid and Chrysler Concorde LH sedan?

Answer: Vision

The LH sedans were introduced for the 1993 model year. The Vision replaced the Renault-designed Premier, which Chrysler was forced to sell as a result of its purchase of AMC. The Optima was an Eagle concept car and the Summit was Eagle's version of the Mitsubishi Mirage. The Eagle division was phased out after the 1998 model year.
9. Which Chrysler model was advertised in the famous 1970s TV commercial featuring Ricardo Montalban?

Answer: Cordoba

The Cordoba was Chrysler's entry in the 'personal luxury' segment and was intended to compete with the Chevrolet Monte Carlo. One of the luxury options available on the Cordoba was the 'rich Corinthian leather' seats mentioned in the commercial.
10. Which of these cars was not a full-size model sold by Chrysler Corporation in the 1980s?

Answer: Volare

The Plymouth Volare was considered a mid-size car when it was introduced in the mid-1970s. The Dodge St. Regis, Plymouth Gran Fury, and Chrysler Newport and Fifth Avenue were Chrysler's full-size models from 1979 to 1981. The Gran Fury and Fifth Avenue nameplates were later used on reworked versions of the Volare and LeBaron, which Dodge sold as the Diplomat.
11. Which famous racer worked with Dodge in the 1980s to build performance versions of its cars? Surname only - begins with "S".

Answer: Carroll Shelby

Nearly every Dodge nameplate sold in the '80s offered a 'Shelby' high performance model, including the Omni subcompact and the Dakota mid-size pickup.
12. What was the cubic inch displacement of the Chrysler Hemi engine used from the mid-1960s to 1971?

Answer: 426

The Hemi engine was originally introduced in the late 1950s, but the 426 c.i.d. version was not available until the early 1960s.
13. Most people know that a Dodge Charger was used as the 'General Lee' on 'The Dukes of Hazzard', but what Chrysler vehicle was featured in the movie 'Vanishing Point'?

Answer: Dodge Challenger

The main character in the movie drives a 1970 Dodge Challenger.
14. What two-seated sports car was first produced at the Mack Avenue Engine Complex in 1991, but moved to the Conner Avenue Assembly in 1995?

Answer: Viper

The Viper was first conceived in 1988, and approval for construction came from chairman Lee Iacocca in 1990.
15. What was the name of the special NASCAR-influenced Charger model introduced in 1969 before the winged Charger Daytona?

Answer: Charger 500

The unique features of the Charger 500 were a flush-mounted grille, exposed headlights, and a more aerodynamic rear window. It performed only marginally better than the standard Charger on the tracks, though, so the Charger Daytona was introduced later in the 1969 model year. It was a big improvement over the Charger 500, but was eventually outlawed by NASCAR after having won many races.
Source: Author karock

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 15 2023 : Guest 67: 9/15
Jan 05 2023 : Guest 68: 12/15
Dec 21 2022 : Andyboy2021: 15/15
Dec 14 2022 : Guest 73: 2/15

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us