Quiz about Australian Falcons 19602016
Quiz about Australian Falcons 19602016

Australian Falcons 1960-2016 Trivia Quiz


This quiz is about the Australian Ford Falcon - a popular car "down under" for over 50 years. Many an Aussie tear was shed when the last Falcon rolled off the production line in 2016.

A multiple-choice quiz by epoch_72. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars
  8. »
  9. Australian Cars

Author
epoch_72
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
148,452
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
697
Last 3 plays: Guest 1 (8/10), calmdecember (6/10), Guest 137 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the very first Aussie Falcon model? Hint

XA
XL
XB
XK

2. Which Aussie Ford Falcon model came after the XK? Hint

XL
XP
XM
EB

3. The Interceptors (the yellow ones) in 'Mad Max' were what model Ford Falcons? Hint

XB
XD
XA
XC

4. The Aussie Ford Falcon XY had a special model, what was it? Hint

GT
Phase II GT
Phase I
GT-HO Phase III

5. The GT-HO Falcon had what kind of engine? Hint

351 V8
250 Crossflow
288 V8
302 V8

6. The only model of the XA, XB and XC Falcons that didn't have a special model was what?

Answer: (It's one of the XA, XB or XC.)
7. What was the special Ford Falcon model for the XB? Hint

Cobra
GT
John Goss Special
Dick Johnson XB

8. What was the special model of Ford Falcon for the XC? Hint

GTHO
Cobra
Bathurst 500
Fairlaine

9. What was the famous paint scheme of the Ford Falcon XC Special? Hint

White with two blue stripes
Black with two red stripes
Blue with two white stripes
Black with two white stripes

10. The Ford Falcon's biggest competitor in Australia was what make and model? Hint

Holden Astra
Suzuki Swift
Holden Premiere
Holden Commodore


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the very first Aussie Falcon model?

Answer: XK

The first Falcon was the XK Coupe.
2. Which Aussie Ford Falcon model came after the XK?

Answer: XL

3. The Interceptors (the yellow ones) in 'Mad Max' were what model Ford Falcons?

Answer: XB

Max's (Mel Gibson) black pursuit car was an XA.
4. The Aussie Ford Falcon XY had a special model, what was it?

Answer: GT-HO Phase III

The 'HO' stands for Handling Options on the special GT model.
5. The GT-HO Falcon had what kind of engine?

Answer: 351 V8

Ford Australia's biggest engine.
6. The only model of the XA, XB and XC Falcons that didn't have a special model was what?

Answer: XA

The XB had the John Goss Special with a 302 V8, and the XC had the Cobra with a 351 V8.
7. What was the special Ford Falcon model for the XB?

Answer: John Goss Special

John Goss was a champion Ford driver at Bathurst.
8. What was the special model of Ford Falcon for the XC?

Answer: Cobra

Given away by its conspicuous paint scheme and decals.
9. What was the famous paint scheme of the Ford Falcon XC Special?

Answer: White with two blue stripes

The best looking Falcon in my opinion was with two blue Drag stripes on a white body.
10. The Ford Falcon's biggest competitor in Australia was what make and model?

Answer: Holden Commodore

The Holden Commodore was first manufactured in 1978, and soon became the Falcon's main rival, thorough many models. Holden vs. Ford has traditionally been the biggest car rivalry in Australia.
Source: Author epoch_72

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 1: 8/10
Jan 21 2023 : calmdecember: 6/10
Dec 28 2022 : Guest 137: 9/10
Dec 28 2022 : Guest 203: 6/10
Dec 27 2022 : Guest 158: 9/10
Dec 25 2022 : Guest 120: 9/10
Dec 22 2022 : heidi66: 4/10
Dec 17 2022 : Guest 49: 6/10
Dec 13 2022 : twlmy: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Auto World:

A series of quizzes about the Automobile

  1. Auto Makers Average
  2. Chevrolet Muscle Cars Average
  3. Cars Made by Chrysler Corporation Tough
  4. Australian Falcons 1960-2016 Average
  5. Cutlass 442 Difficult

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us