Quiz about Do you know Icelandic
Quiz about Do you know Icelandic

Do you know Icelandic? Trivia Quiz


This will test your knowledge of some simple sentences/words in Icelandic.

A multiple-choice quiz by kitiboy. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. European Languages

Author
kitiboy
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
148,678
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
779
Last 3 plays: Guest 195 (7/10), Guest 69 (9/10), Guest 73 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What does "Gan daginn" mean? Hint

Goodbye.
Goodnight.
Good morning.
Good boy.

2. "Bless bless" means: Hint

No.
Goodbye.
Of course.
Thanks.

3. "J" means what?

Answer: (One Word... yes, you can do it!)
4. "Hva heitiru?" means...? Hint

How are you?
What's your name?
Where are you from?
Wuzzup?

5. "Hva ertu a gera?" means what? Hint

What is wrong with you?
What are you doing?
Why are you here?
Why not?

6. If somebody says to you "Hvernig gengur?", then he is asking where you are from.

True
False

7. "Hva ertu gamall?" means: Hint

Why are you here?
How far away do you live?
How old are you?
What is wrong?

8. "g er strkur" means "You are nice".

True
False

9. The word "b" means: Hint

farmer
car
cinema
man

10. How do you say "thanks" in Icelandic?

Answer: (One word, four letters.)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What does "Gan daginn" mean?

Answer: Good morning.

"Gan daginn" means literally "Good day". Some people often add the word "blessaan" between "Gan daginn" to make "Gan blessaan daginn", which puts more emphasis on the fact that the day is really good.
2. "Bless bless" means:

Answer: Goodbye.

Means literally "Bye-bye". Saying only "Bless" is also right but for some reason most Icelanders say it twice. It's the same in English: "Bye" and "Bye-bye".
3. "J" means what?

Answer: Yes

"J" means simply "yes". But saying "j j" means that you are frustrated or bored of hearing about something.
4. "Hva heitiru?" means...?

Answer: What's your name?

Means literally "What are called you?". People answer this question by saying "g heitir...", which means "My name is...".
About Icelandic names: almost all Icelandic surnames end in "son" or "dttir". These two words mean "son" and "daughter" respectively. People put their father's name in front of "-son" or "-dttir" to make a surname.
Example:
A man is called Jn (John) and his father is Dav (David). Then this guy has the surname "Davsson" (There are two 's' because it's like "David's son" in English).
A woman called Kristn (Christy) and her father is Dav, then her full name will be "Kristn Davsdttir".
5. "Hva ertu a gera?" means what?

Answer: What are you doing?

To make this sentence sound rude, people use the word "djfulsins" instead of "hva". The whole sentence will then be "Djfulsins ertu a gera?" which can be translated as "What the hell are you doing?".
6. If somebody says to you "Hvernig gengur?", then he is asking where you are from.

Answer: False

"Hvernig gengur?" means "How are you doing?". People often say this when they greet each other, showing that they care about the other person.
7. "Hva ertu gamall?" means:

Answer: How old are you?

The literal translation is "What are you old?". To answer this, we say "g er ... ra", which means "I am ... years old".
About the word "gamall", which means "old": if you add "hund" (dog) in front of it to make "hundgamall", it is now an impolite way of saying "very old".
8. "g er strkur" means "You are nice".

Answer: False

"g er strkur" means "I am a boy".
Some common words: strkur = boy; stelpa = girl; maur = man; kona = woman.
9. The word "b" means:

Answer: cinema

The word "b" means "cinema". Another word meaning "cinema" in Icelandic is "kvikmyndahs", meaning literally "movie-house".
10. How do you say "thanks" in Icelandic?

Answer: takk

Yes, "thanks" in Icelandic is "takk".
Actually, there are a lot of ways to thank people - here are some more:
"Takk fyrir" = Thanks for (it)
"akka r fyrir" = Thank you for (it)
"Takk krlega" = Thanks passionately
and many more...

Extra: Some words to say back are:
"Ekkert ml" = No problem
"a var ekkert" = It was nothing
"Mn ngja" = My pleasure
Source: Author kitiboy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Matve before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 11 2023 : Guest 195: 7/10
Jan 09 2023 : Guest 69: 9/10
Jan 07 2023 : Guest 73: 4/10
Jan 07 2023 : Guest 71: 3/10
Jan 07 2023 : mungojerry: 10/10
Dec 18 2022 : Guest 99: 6/10

Score Distribution

quiz
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us