FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about International Law
Quiz about International Law

International Law Trivia Quiz


This quiz deals with some regulations that apply between countries and international organizations.

A multiple-choice quiz by vishvakarman. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. The Law
  8. »
  9. International Law

Author
vishvakarman
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
225,157
Updated
Jun 10 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1110
Last 3 plays: Guest 77 (2/10), Guest 130 (5/10), Guest 145 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the Chicago convention of 1944 concerned with? Hint


Question 2 of 10
2. Is testing of weapons in outer space allowed by international law?


Question 3 of 10
3. How far does the 'exclusive economic zone' of a country extend into the sea? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following is not an agreement governed by the World Trade Organization (WTO)? Hint


Question 5 of 10
5. What does the 'most-favored nation' principle of GATT (Art. 1) mean? Hint


Question 6 of 10
6. What does the Universal Declaration of Human Rights state in its first Article? Hint


Question 7 of 10
7. Ius ad bellum - the right to wage war, has been officially abolished in which year? Hint


Question 8 of 10
8. When is the use of force justified by international law? Hint


Question 9 of 10
9. Are declarations of the General Assembly of the United Nations binding under international law?


Question 10 of 10
10. Some say international law is worthless, as it is not enforceable. Is international law 'real' law?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 07 2024 : Guest 77: 2/10
Mar 27 2024 : Guest 130: 5/10
Mar 19 2024 : Guest 145: 6/10
Mar 05 2024 : Guest 193: 9/10
Feb 21 2024 : Guest 50: 5/10
Feb 17 2024 : Guest 181: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the Chicago convention of 1944 concerned with?

Answer: Civil Aviation

The Chicago convention established the International Civil Aviation Organization (ICAO) as a special organization of the UN. It has been agreed, for example, that every plane, similar to every ship, needs to be registered in its country of origin.
2. Is testing of weapons in outer space allowed by international law?

Answer: No

The Treaty on Principles Governing the Activities of States in the Exploration and Use of Outer Space (1967) calls for peaceful use of space. Satellites used for military intelligence are however justified by the self-defense clause of the Charter of the United Nations (art. 51). Space itself does not belong to any country, and is freely accessible for research activities given due consideration for possible effects on the environment of the earth.
3. How far does the 'exclusive economic zone' of a country extend into the sea?

Answer: 200 nautical miles

The United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS, 1982) states that countries shall have the 'sovereign rights for the purpose of exploring and exploiting, conserving and managing the natural resources, whether living or non-living, of the waters superjacent to the seabed and of the seabed and its subsoil, and with regard to other activities for the economic exploitation and exploration of the zone, such as the production of energy from the water, currents and winds' (Art. 56) in a breadth of 200 nautical miles from the coast baseline (i.e. 12 nautical miles from the coast).
4. Which of the following is not an agreement governed by the World Trade Organization (WTO)?

Answer: UNCTAD

GATT (General Agreement on Trade and Tariffs), GATS (General Agreement on Trade in Services) and TRIPS (Agreement on Trade-related Aspects of Intellectual Property Rights) are contracts governed by the WTO, which is not a part of the United Nations group of Organizations. UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) concerns itself with developmental aspects of international trade.
5. What does the 'most-favored nation' principle of GATT (Art. 1) mean?

Answer: signatory parties have to extend equal trading privileges to all other signatories

It means that if you extend special treatment to one country, you have to extend it to all other countries too. WTO/GATT had 149 members in early 2006.
6. What does the Universal Declaration of Human Rights state in its first Article?

Answer: All human beings are born free and equal in dignity and rights.

The declaration, made in 1948, played a very important part in recognizing individuals, not only countries and organizations, as subjects of the international law.
7. Ius ad bellum - the right to wage war, has been officially abolished in which year?

Answer: 1928

It was abolished by the Kellogg-Briand pact of 1928. Before war was widely seen as a 'continuation of politics (Politik) by other means' (Clausewitz). The signing parties declared in article 1 that they 'condemn recourse to war for the solution of international controversies, and renounce it, as an instrument of national policy in their relations with one another'. Ring any bells in the Bush administration?
8. When is the use of force justified by international law?

Answer: In case of self-defense OR if authorized by the UN security council

User of force is generally prohibited by the UN charter Art 2 (3+4):
(3) All Members shall settle their international disputes by peaceful means in such a manner that international peace and security, and justice, are not endangered.

(4) All Members shall refrain in their international relations from the threat or use of force against the territorial integrity or political independence of any state, or in any other manner inconsistent with the Purposes of the United Nations.

However, in case of collective or individual self-defense against an actual or imminent armed attack, OR when the Security Council has directed or authorized use of force to maintain or restore international peace and security (as in the case of the Korean War and the First Gulf War), use of force is permitted. In both cases actual attacks had been carried out before the self-defense actions had been approved and concerted by the UN.
9. Are declarations of the General Assembly of the United Nations binding under international law?

Answer: No

The General Assembly convenes once a year, usually on the third Tuesday in September. Its resolutions and statements are not binding international law. They can however become common law if generally accepted over a long time frame. On the other hand, the resolutions of the UN Security council are binding law to all member states (Art 25 UN charter).
10. Some say international law is worthless, as it is not enforceable. Is international law 'real' law?

Answer: Yes

One important characteristic of law is its enforceability. If countries break international common law or international treaties, there is no higher force to punish them. However, there exists a set of common principles between the nations like 'treaties are to be served (pacta sunt servanda)', in case of breach of which the 'rogue nations' will be held in contempt by the nations among which the consensus exists. Thus international law is enforceable to a certain extent (although much lesser than national law), and possesses all the qualities of law.
Source: Author vishvakarman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us