FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about History of International Law
Quiz about History of International Law

History of International Law Trivia Quiz


A quiz on significant events in the development of international law, from the Queen of Sheba to Sputnik.

A multiple-choice quiz by tkane82. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. The Law
  8. »
  9. International Law

Author
tkane82
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
191,869
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
6 / 15
Plays
674
- -
Question 1 of 15
1. One of the first examples of a diplomatic mission is found in the Bible. Which Israelite king was visited by the Queen of Sheba? Hint


Question 2 of 15
2. The origins of modern public international law can be traced directly from the work of Roman Jurisconsults in the 2nd Century AD. Whose work was particularly influencial in providing an early distinction between civil and international law? Hint


Question 3 of 15
3. What name did the Romans give to their concept of international law? Hint


Question 4 of 15
4. The fall of the Roman Empire was a serious blow to the development of international law until the late 11th Century. What event sparked its resurgence? Hint


Question 5 of 15
5. Another event that sparked a rapid development in the international law was the capture of the Portuguese galleon, the Santa Catalina, by a ship from the Dutch East India company in 1601. This was argued to be a breach of the 1494 Treaty of Tordesillas because the Dutch vessel was in Portuguese waters. Where did the incident take place? Hint


Question 6 of 15
6. Who was the young Dutch lawyer hired by the Dutch East India company to prepare their defence for the capture of the Santa Catalina? Hint


Question 7 of 15
7. The spread of international law to the world was facilitated by the Ching Dynasty ordering the translation of what text into Chinese in 1864? Hint


Question 8 of 15
8. Commodore Perry's expedition to Japan in 1853 marked a watershed in Japanese history in many respects. More significant to the development of international law in Japan was the arrival and tenure of which American Consul-General? Hint


Question 9 of 15
9. Following World War I, Woodrow Wilson came to the post-war negotiations with a plan for a League of Nations to prevent another war between major powers. Which of the following is NOT true about the League of Nations? Hint


Question 10 of 15
10. The United Nations Charter was signed on the 26th June 1945 in what city? Hint


Question 11 of 15
11. The UN Charter brought in more than just the General Assembly and Security Council. Which of the following was also created? Hint


Question 12 of 15
12. Cassese notes that there were two dominant plans regarding how the United Nations was going to preserve world peace. Whose theory has become dominant in the structures of the UN? Hint


Question 13 of 15
13. Which of the following signatories to the Rome Statute of the International Criminal Court had ratified it when it came into force on 1st July 2002? Hint


Question 14 of 15
14. One of the main purposes of the United Nations is to prevent future wars. Which provision of the UN charter actually prohibits the use of force in international relations? Hint


Question 15 of 15
15. Following the launch of Sputnik in October 1957, a whole new frontier was opened up for exploration, exploitation and international law. What is the acronym for the United Nations committee that quickly formed in response? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of the first examples of a diplomatic mission is found in the Bible. Which Israelite king was visited by the Queen of Sheba?

Answer: King Solomon

The story of the arrival of the Queen of Sheba can be found in the 1st Book of Kings, Chapter 10. Ancient accounts describing the protocols for diplomacy were also produced by the ancient Greeks, Indians and Chinese.
2. The origins of modern public international law can be traced directly from the work of Roman Jurisconsults in the 2nd Century AD. Whose work was particularly influencial in providing an early distinction between civil and international law?

Answer: Gaius

It was Gaius, the Aristotelean scholar who in the "Institute of Gaius" provided this early distinction. His work was later used and reinforced by Justinian in the creation of his famous Code.
3. What name did the Romans give to their concept of international law?

Answer: Ius gentium

"Ius gentium" is generally translated as "the law of nations" and prescribed how citizens who lived in the empire should be treated. The "ius civile" or municipal law applied in the state of Rome itself. The "lex talionis" is the law of punishment and retribution, and "dominium" is the concept of ownership.
4. The fall of the Roman Empire was a serious blow to the development of international law until the late 11th Century. What event sparked its resurgence?

Answer: The discovery of a complete copy of Justinian's Code in Pisa

The discovery of Justinian's comprehensive text led to the establishment of a highly influential School of Law in Bologna.
5. Another event that sparked a rapid development in the international law was the capture of the Portuguese galleon, the Santa Catalina, by a ship from the Dutch East India company in 1601. This was argued to be a breach of the 1494 Treaty of Tordesillas because the Dutch vessel was in Portuguese waters. Where did the incident take place?

Answer: In the Straits of Malacca

The Straits of Malacca were argued to be a closed, private sea, and hence the sole property of the Portuguese under the Treaty of Tordesillas.
6. Who was the young Dutch lawyer hired by the Dutch East India company to prepare their defence for the capture of the Santa Catalina?

Answer: Hugo de Groot

Hugo de Groot (or Hugo Grotius), was later to become known as "the Father of International Law". The rest of the choices were famous Dutchmen. Spinoza was a philospher, Hooft a poet and playwright, and Stuyvesant an early governer of New York.
7. The spread of international law to the world was facilitated by the Ching Dynasty ordering the translation of what text into Chinese in 1864?

Answer: Elements of International Law

"Elements of International Law" was written by Henry Wheaton in 1836. The translation was done by William Martin, an American Missionary. It is a particularly interesting translation because rather than being word perfect, it was compressed into a set of basic ideas and commentaries so as to be more convenient for use by government officials.
8. Commodore Perry's expedition to Japan in 1853 marked a watershed in Japanese history in many respects. More significant to the development of international law in Japan was the arrival and tenure of which American Consul-General?

Answer: Townsend Harris

Townsend Harris gave instruction to the Japanese in international law. This was, incidently, the first European legal concept to be introduced to Japan. His journal from this time was compiled and published in 1930 by M.E. Cosenza. The other choices are incidentally all names connected with the film "The Last Samurai".
9. Following World War I, Woodrow Wilson came to the post-war negotiations with a plan for a League of Nations to prevent another war between major powers. Which of the following is NOT true about the League of Nations?

Answer: It was initially founded with just 18 members

Despite having been founded enthusiastically with 42 members, the League of Nations was a wonderful idea that seemed doomed to failure in the troubled circumstances of the 1930s.
10. The United Nations Charter was signed on the 26th June 1945 in what city?

Answer: San Francisco, USA

The UN Charter was signed by 50 nations and forms the basis for the modern system of public international law.
11. The UN Charter brought in more than just the General Assembly and Security Council. Which of the following was also created?

Answer: The Trusteeship Council

Along with the UN itself, the UN Charter also created the General Assembly, the Security Council, the International Court of Justice, and the Trusteeship Council.
12. Cassese notes that there were two dominant plans regarding how the United Nations was going to preserve world peace. Whose theory has become dominant in the structures of the UN?

Answer: The United States of America

The United States Plan was championed by US Secretary of State Cordell Hull and President Franklin Roosevelt. It called for, among other things, the dismantlement of colonial empires, the establishment of a universal organisation of "peace loving nations", and a global police role for the leading victors of WWII: the UK, France, USA, China and Russia.
13. Which of the following signatories to the Rome Statute of the International Criminal Court had ratified it when it came into force on 1st July 2002?

Answer: Argentina

The Rome Statute finally received enough ratifications to enter into force on the 1st July 2002. If a country does not ratify the treaty then it is substantially more difficult for the International Criminal Court to excercise jurisdiction on its citizens.
14. One of the main purposes of the United Nations is to prevent future wars. Which provision of the UN charter actually prohibits the use of force in international relations?

Answer: Article 2(4)

It is article 2(4). Article 51 provides the exception of self defence (which is frequently invoked), Article 11 grants the General Assembly the ability to put situations of concern on the Security Council agenda, and Article 1(2) refers to self determination.
15. Following the launch of Sputnik in October 1957, a whole new frontier was opened up for exploration, exploitation and international law. What is the acronym for the United Nations committee that quickly formed in response?

Answer: UNCOPUOS

The United Nations Committee on the Peaceful Uses of Outer Space was established in 1958 on encouragement from the United States. It eventually became a permanent committee and still exists, now with over 100 member countries. An interesting feature of UNCOPUOS is rather than taking votes, it tries to make all its decisions on consensus.
Source: Author tkane82

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us