Quiz about Pontiac Firebird 3rd Gen Quiz
Quiz about Pontiac Firebird 3rd Gen Quiz

Pontiac Firebird (3rd Gen) Quiz


Think you know your 3rd gen Pontiac Firebirds? Let's see!

A multiple-choice quiz by tpiRonJon. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars
  8. »
  9. Pontiac

Author
tpiRonJon
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
368,202
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
145
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Pontiac Firebird spanned four major body styles between 1967 and 2002. Which year period represents the 3rd generation Firebirds? Hint

1982 - 1993
1983 - 1994
1984 - 1992
1982 - 1992

2. In 1982, which was the most powerful engine available? Hint

5.0L V8 (4bbl)
4.9L V8 Turbo
5.7L V8 (4bbl)
5.0L V8 (Crossfire Injection)

3. When the Firebird received a revised dash cluster in 1986, which of the following was NOT changed? Hint

Clock
Grid-like Background Pattern
Speedometer/Tachometer
Oil Pressure/Volt Meter Gauges

4. GM never produced any 3rd generation F-Body (Firebird or Camaro model) cars equipped with the 5.7L V8 mated to the five-speed manual because: Hint

Its performance would then be too close to the Corvette
It caused the vehicle's price to increase too much
The five-speed they had could not handle the power
GM felt that there would not be enough demand

5. The Firebird S/E, marketed toward a more upscale demographic than base Firebird buyers who didn't need all of the performance of a Trans Am, was removed from the lineup in 1987 to make room for what? Hint

Trans Am Turbo
Firebird Firehawk
Trans Am GTA
Firebird Formula

6. The final year that a carbureted Firebird could be purchased from the factory was? Hint

1988
1985
1990
1987

7. All 1986 Firebird models are visually distinct from all other 3rd generation cars because they had what? Hint

Retractable headlamps
A high-mounted 3rd brake light, mounted atop the rear glass
No rear spoiler option
Louvered sun screens over the rear hatch

8. What was the first year that the 5.0L TPI (tuned port injection) engine became available? Hint

1984
1990
1987
1985

9. In 1985, which of the following options first became available? Hint

T-Tops
Digital Dashboard
5.7L TPI V8
Turbocharger

10. In 1991, the Firebird line received a restyled front fascia, resembling the nose of what concept car? Hint

Banshee
Firefly
Solstice
Firehawk


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Pontiac Firebird spanned four major body styles between 1967 and 2002. Which year period represents the 3rd generation Firebirds?

Answer: 1982 - 1992

In 1982, GM's F-Bodies (Firebird/Camaro) received their third overhaul, which replaced the 2nd generation first introduced in 1970.
2. In 1982, which was the most powerful engine available?

Answer: 5.0L V8 (Crossfire Injection)

GM began employing the 5.0L V8 with "Crossfire" fuel injection (CFI) in 1982 in Camaro Z28s and Firebird Trans Ams, and was discontinued for the 1984 model year.
3. When the Firebird received a revised dash cluster in 1986, which of the following was NOT changed?

Answer: Clock

For the first four years, all Firebird models, including Trans Ams, had 85mph speedometers. The updates in 1986 included an "aircraft-inspired" grid pattern behind the dials along with a 140mph speedometer. Clocks were not part of the dashboard and were instead included within one of 4 radio options.
4. GM never produced any 3rd generation F-Body (Firebird or Camaro model) cars equipped with the 5.7L V8 mated to the five-speed manual because:

Answer: The five-speed they had could not handle the power

Available mid-year 1983, came the "High Output" 5.0L 4 barrel engine, boasting 190 horsepower, topping the fuel injected 5.0L "Crossfire" V8 which had 165.
5. The Firebird S/E, marketed toward a more upscale demographic than base Firebird buyers who didn't need all of the performance of a Trans Am, was removed from the lineup in 1987 to make room for what?

Answer: Trans Am GTA

It was removed from the lineup entirely after 1986 to make room for big changes in 1987 when the luxury-oriented Trans Am GTA and hot-hardware Formula models were introduced. Leather was a standalone option up through 1987 on all Firebird models, and was an option exclusive to Trans Am GTAs from 1988 onward (and also 1991/1992 Trans Am Convertibles).
6. The final year that a carbureted Firebird could be purchased from the factory was?

Answer: 1987

1987 was the last year that a carbureted Firebird could be had as many manufacturers were making significant advancements with fuel-injected engines.
7. All 1986 Firebird models are visually distinct from all other 3rd generation cars because they had what?

Answer: A high-mounted 3rd brake light, mounted atop the rear glass

This was a safety feature implemented across all vehicles, including Camaro cousins, and would be moved from 1987 onward, between the rear spoiler and tail lamps.
8. What was the first year that the 5.0L TPI (tuned port injection) engine became available?

Answer: 1985

In 1984, the Corvette received the tuned port injection 5.0L V8. As per the rules of the game with GM, the F-bodies received the "best engine" one year after it was offered in the Corvette and was rated at 205hp.
9. In 1985, which of the following options first became available?

Answer: Digital Dashboard

In 1985, a digital dash option was first offered, and received updates for the 1987 model year which remained available as an option in Trans Ams and GTAs through 1989.
10. In 1991, the Firebird line received a restyled front fascia, resembling the nose of what concept car?

Answer: Banshee

The last two production years of the 3rd generation Firebird line received a revised front fascia that attempted to resemble the Banshee concept car, which, unfortunately added extra weight and making the 1991/1992 cars slower than those produced in years prior with the same drivetrain.
Source: Author tpiRonJon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us