Quiz about Pontiac Firebird Formula Quiz 3rd Gen
Quiz about Pontiac Firebird Formula Quiz 3rd Gen

Pontiac Firebird Formula Quiz (3rd Gen)


Think you know your 3rd generation Pontiac Firebird Formulas? Let's see!

A multiple-choice quiz by tpiRonJon. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars
  8. »
  9. Pontiac

Author
tpiRonJon
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
368,393
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
165
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Pontiac revived the Formula name during the third generation Firebird run for what year period? Hint

1985 - 1992
1982 - 1992
1991 - 1993
1987 - 1992

2. The Formula name was re-introduced by Pontiac in 1987 and was designed to compete most directly with the Ford Mustang LX 5.0L, which had a very attractive starting price. Off what Pontiac model was the Formula body based? Hint

Trans Am
GTA
Firebird
Formula

3. The standard engine in all Formulas was a 5.0L V8. The optional 5.0L TPI V8 and the 5.7L TPI V8 were also optional on what other Firebird model? Hint

Firebird
Fiero
GTA
Trans Am

4. The Firebird Formula is visually unique from other Firebird models because all Formula hoods: Hint

Have a "Screaming Chicken" decal on it
Do not cover the headlights
Are made of carbon fiber
Have a cowl-induction bulge

5. All Firebird Formula models had the famed "WS6 Performance Package" as standard equipment.

True
False

6. Between the years of 1987 - 1992, Ford's 5.0L Mustang's engine output remained at 225, while GM upped the ante with Pontiac, allowing Firebird Formula's 5.7L TPI engine output to top out at what by 1992? Hint

240
275
220
300

7. A 1987 Formula is unique to all other years because the only wheel style offered was what? Hint

Cross-lace 16 inch gold wheels
Flat-surfaced "High Tech Turbo" 16 inch wheels
Concave-surfaced "High Tech Turbo" 16 inch wheels
Chrome-finished 5-spoke 16" wheels

8. Which major modern safety feature was introduced in 1990 for all Firebird models, including the Formula? Hint

Traction Control
Anti-lock Braking System
Driver-side Air Bag
Driver and Passenger Air Bags

9. Throughout the 3rd gen Formula run (1987 - 1992) each of these were options EXCEPT for what? Hint

Leather Seats
Limited-slip Differential
T-Tops
Automatic Transmission

10. Which of the following Formula engine/transmission teams is INCORRECT? Hint

5.7L TPI V8 + 5-speed Manual
5.0L TPI V8 + 5-speed Manual
5.7L TPI V8 + 4-speed Automatic
5.0L TPI V8 + 4-speed Automatic


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Pontiac revived the Formula name during the third generation Firebird run for what year period?

Answer: 1987 - 1992

With the Ford's new, 225hp 5.0L fuel-injected V8 engine providing all the V8 power for Mustangs throughout its own generation, Pontiac was obligated to respond. The 1987 Trans Am GTA effectively replaced the Firebird S/E, retired after '86, and the Formula was designed to be a lower-cost alternative for buyers who didn't want all the extras in a GTA. "Just the power and performance goodies, thank you!".
2. The Formula name was re-introduced by Pontiac in 1987 and was designed to compete most directly with the Ford Mustang LX 5.0L, which had a very attractive starting price. Off what Pontiac model was the Formula body based?

Answer: Firebird

The Ford Mustang LX 5.0 was aggressively priced with performance options at below $12,000 and Pontiac wanted a piece of that market share - enter Firebird Formula.
3. The standard engine in all Formulas was a 5.0L V8. The optional 5.0L TPI V8 and the 5.7L TPI V8 were also optional on what other Firebird model?

Answer: Trans Am

The Pontiac Firebird's optional 5.0L V8 engine was the standard engine on the Firebird Formula. Optional was the 5.0L & 5.7L TPI engines, which were available on the Trans Am, where as the 5.7L TPI engine was always standard on the GTA.
4. The Firebird Formula is visually unique from other Firebird models because all Formula hoods:

Answer: Have a cowl-induction bulge

Though non-functional, all Formulas were visually distinct because they had cowl-induction hoods. There are many aftermarket hoods available for Firebirds, so this may throw the average Firebird spotter off - however there are other visual distinctions discussed shortly.
5. All Firebird Formula models had the famed "WS6 Performance Package" as standard equipment.

Answer: True

The WS6 package was the key to the Formula's handling - this gave it all of the GTA's standard handling/suspension goodies, such as larger brakes, thicker stabilizer bars, stiffer springs and a limited slip rear differential to name a few. The WS6 option coupled with either the mid-tier 5.0L TPI V8 or top-tier TPI V8 made the Formula a formidable rival to Mustang LXs.
6. Between the years of 1987 - 1992, Ford's 5.0L Mustang's engine output remained at 225, while GM upped the ante with Pontiac, allowing Firebird Formula's 5.7L TPI engine output to top out at what by 1992?

Answer: 240

While Ford's engine output remained at 225hp, GM saw an opportunity to make incremental output boosts to the 5.7L TPI engine, reaching 240hp in 1991 / 1992 before being succeeded by the 275hp LT1 engine in 1993.
7. A 1987 Formula is unique to all other years because the only wheel style offered was what?

Answer: Flat-surfaced "High Tech Turbo" 16 inch wheels

In 1988, the standard wheel became the 16" High Tech Turbo wheels, where the inner pattern is concave. In 1991 and 1992, a no-cost option would be a set of cross-lace wheels (like the ones used on the GTA/Trans Am) though only in black.
8. Which major modern safety feature was introduced in 1990 for all Firebird models, including the Formula?

Answer: Driver-side Air Bag

The government was encouraging all automotive manufacturers to implement safety features, and an airbag for the driver's side was standard throughout the rest of the production run. When the 4th gen Firebirds made their debut in 1993, dual airbags were standard in the redesign.
9. Throughout the 3rd gen Formula run (1987 - 1992) each of these were options EXCEPT for what?

Answer: Leather Seats

Leather was reserved for the top-of-the-line Firebird model, the GTA. Leather was available as a standalone option on all 1987 Firebird models, including the Formula, which makes the 1987 model year most unique of all 3rd gen cars since any combination of options could be used. For 1988, GM/Pontiac switched to option packages, making option combinations more common.
10. Which of the following Formula engine/transmission teams is INCORRECT?

Answer: 5.7L TPI V8 + 5-speed Manual

For those who were not satisfied with the base 5.0L throttle-body injected V8 (4bbl in 1987 only), one could opt for the mid-level engine being the 5.0L TPI V8. The 5.0L TPI V8, with an automatic transmission, had a 5000rpm redline due to a milder camshaft, while manual-equipped 5.0L TPI V8 and 5.7L TPI V8 cars used the more aggressive camshaft which provided a 5500rpm redline.
Source: Author tpiRonJon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us