Quiz about Pontiac Firebird Trans Am GTA
Quiz about Pontiac Firebird Trans Am GTA

Pontiac Firebird Trans Am GTA Trivia Quiz


Test your Pontiac Firebird Trans Am GTA Knowledge!

A multiple-choice quiz by tpiRonJon. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars
  8. »
  9. Pontiac

Author
tpiRonJon
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
368,335
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
140
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The standard engine on every Trans Am GTA throughout the entire production run was what? Hint

3.8L Turbo V6
5.0L TPI V8
5.7L TPI V8
5.7L 4bbl V8

2. A five-speed manual transmission was never offered with the big 5.7L TPI engine. To get a Trans Am GTA with a five-speed, you had to take the what? Hint

Compressor / cross member upgrade
Air conditioning delete
Smaller-displacement 5.0L TPI V8
Power option delete (windows/door locks)

3. The Trans Am GTA is visually distinctive from "regular" Trans Ams because GTAs have what? Hint

Flip-up motorized headlights
Gold badges and wheels
Side vents behind the front wheels
High-mounted third brake light

4. All Trans Am GTAs with the 700R4 automatic transmission had the same rear gear ratio throughout the entire production run - what ratio did they roll with? Hint

2.73
3.45
3.08
3.27

5. GM experimented through much of the 1980s with different fuel injection methods and technologies. Which was the fuel injection system used in the Trans Am GTA engines? Hint

TBI - Throttle Body Injection
MPI - Multi Point Injection
TPI - Tuned Port Injection
SFI - Sequential Fuel Injection

6. All Trans Am GTAs had the same color cross-lace wheels. What color are they? Hint

Black
Gold
White
Chrome

7. Firebird is to Formula, as Trans Am is to Trans Am GTA.

True
False

8. The now-famous "1LE" option package, which contained a number of performance-enhancing goodies, will result in a car without what? Hint

Limited-slip rear differential
Heating
Fuel injection
Air conditioning

9. The Pontiac Trans Am Turbo (TTA) was the fastest American production car, at any price, in 1989.

True
False

10. What were the biggest limitations of the Trans Am GTA that Pontiac would later rectify in the 4th generation? Hint

Wheelbase & Width
More Space for Driveshaft & Exhaust
Big Engine + Manual Transmission Combo
Frame Structure & Rigidity


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The standard engine on every Trans Am GTA throughout the entire production run was what?

Answer: 5.7L TPI V8

The big 5.7L TPI V8 made its debut as the standard engine in the new Trans Am GTA which had 210hp in 1987. Output increased to 225hp in 1988, and again in 1989 by 10 as a result of a revised exhaust system, and output topped off at 240hp for the final two model years.
2. A five-speed manual transmission was never offered with the big 5.7L TPI engine. To get a Trans Am GTA with a five-speed, you had to take the what?

Answer: Smaller-displacement 5.0L TPI V8

Because the 5-speed manual transmission was not designed to handle over 300 lb/ft of torque, the 5.7L engine could not be mated with this transmission. Instead, one would receive the 5.0L TPI V8, if you wanted to shift for yourself.
3. The Trans Am GTA is visually distinctive from "regular" Trans Ams because GTAs have what?

Answer: Gold badges and wheels

GTA, marketed toward those who wanted performance and luxury, essentially filled the Firebird S/E's market segment. The Trans Am could be had with all of the same options that a GTA had, except for leather after 1987.

Trans Am buyers could enjoy the brawn and the amenities within a GTA, but without all of the glitz.
4. All Trans Am GTAs with the 700R4 automatic transmission had the same rear gear ratio throughout the entire production run - what ratio did they roll with?

Answer: 3.27

All Trans Am GTAs had 3.27 rear gears with the automatic transmission, and had 3.45 with the 5-speed manual/5.0L TPI engine.
5. GM experimented through much of the 1980s with different fuel injection methods and technologies. Which was the fuel injection system used in the Trans Am GTA engines?

Answer: TPI - Tuned Port Injection

TPI engines are noted for day-to-day benefits, in providing reactive throttle response at low rpm as well as mid-range rpm.
6. All Trans Am GTAs had the same color cross-lace wheels. What color are they?

Answer: Gold

In both 1988 and 1989, Trans Ams offered 16" cross-lace wheels in black, red or white, and only in black from 1990-1992. Trans Am GTAs shared the same wheel style, just always in gold - an easy way to distinguish a Trans Am vs a Trans Am GTA.
7. Firebird is to Formula, as Trans Am is to Trans Am GTA.

Answer: True

Trans Ams and Formulas could be ordered with the same high end performance goodies standard on Trans Am GTAs. Formulas have few standard features and use the Firebird body, which is 300 pounds lighter than any GTA, meaning that a smartly-optioned Formula could outrun a GTA costing thousands more.
8. The now-famous "1LE" option package, which contained a number of performance-enhancing goodies, will result in a car without what?

Answer: Air conditioning

1LEs were race-ready from the factory and were available for order - if you knew about them. History has indicated that taking an A/C delete for a credit triggers the 1LE package, including a baffled fuel tank, light-weight driveshaft, removed sound insulation, larger brakes and rotors among other racing goodies.
9. The Pontiac Trans Am Turbo (TTA) was the fastest American production car, at any price, in 1989.

Answer: True

Utilizing the Buick GNX's turbocharged 3.8L V6 engine in a more aerodynamic body meant speed. Using optimal launch techniques, "Car and Driver" magazine achieved a 0-60 best of 4.6 seconds, and 13.5 second quarter mile times were regularly attainable.
10. What were the biggest limitations of the Trans Am GTA that Pontiac would later rectify in the 4th generation?

Answer: Big Engine + Manual Transmission Combo

In 1993, buying became much simpler. If you wanted a V8, you no longer had to make any choices. The 275hp LT1 was the V8 engine, and could be had with either a 6-speed manual or 4-speed automatic, in either a Formula or Trans Am.

The cherry on top? T-Tops were available on every 4th gen model.
Source: Author tpiRonJon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 22 2023 : Guest 80: 3/10
Jan 21 2023 : Guest 178: 4/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us