FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 1981 Pontiac Trans Am
Quiz about 1981 Pontiac Trans Am

1981 Pontiac Trans Am Trivia Quiz


My first attempt at a quiz on the last of the second generation Firebirds. Information is taken from the "standard catalog of Firebird 1967-2002". Hope you enjoy this.

A multiple-choice quiz by orange81bird. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars
  8. »
  9. Pontiac

Author
orange81bird
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
261,056
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
473
- -
Question 1 of 10
1. In what year did the Firebirds have their last assembled Pontiac V-8's built? Hint


Question 2 of 10
2. How many Trans Ams were built in 1981? Hint


Question 3 of 10
3. What movie came out in the summer of 1980 to try and boost the sales of the Pontiac Firebird? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following was NOT an exterior color option in 1981? Hint


Question 5 of 10
5. How many engine options were available on the Pontiac models? Hint


Question 6 of 10
6. How long did it take the Turbo Trans Am to go from 0 to 60 mph? Hint


Question 7 of 10
7. How many seconds did it take the Turbo Trans Am to cover the length of the quarter mile? Hint


Question 8 of 10
8. What was the average speed of the Turbo Trans Am in the quarter mile? Hint


Question 9 of 10
9. What is the hood decal on the 1981 Firebirds? Hint


Question 10 of 10
10. There were two assembly plants used in assembling the 1981 Pontiac Firebird models. In what two cities were they located? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year did the Firebirds have their last assembled Pontiac V-8's built?

Answer: 1981

1981 was the last year that Pontiac assembled their 301-cid V-8 engine. There was a photo displayed to the public that which showed a 1967 Firebird and a 1981 Firebird together as the first and last V-8's that Pontiac would assemble.
2. How many Trans Ams were built in 1981?

Answer: 33,493

Pontiac built "20,541 base Firebird models, 10,938 Esprit models, 5,927 Formula models and 33,493 Trans Am models".
3. What movie came out in the summer of 1980 to try and boost the sales of the Pontiac Firebird?

Answer: Smokey and the Bandit II

This sequel movie created a release of a Trans Am Bandit model that offered quite a few aftermarket upgrades. The price of this model would start at $30,000.
4. Which of the following was NOT an exterior color option in 1981?

Answer: Gold Poly

Gold Poly was available on the 1980 model, but not the 1981 models.
5. How many engine options were available on the Pontiac models?

Answer: 5

Pontiac offered a "231-cid two-barrel Buick V-6 which was standard on the base Firebird and Esprit. A 265-cid two-barrel Pontiac V-8 engine was standard on the Formula. The Pontiac 301 V-8 and the Pontiac 4.9 Turbo were found on the Formula Turbo and Trans Am. A Chevrolet 305 V-8 was added as a delete option on the Trans Am" as well.
6. How long did it take the Turbo Trans Am to go from 0 to 60 mph?

Answer: 8.7 seconds

This time was half a second longer than the time of the 1980 model.
7. How many seconds did it take the Turbo Trans Am to cover the length of the quarter mile?

Answer: 16 seconds

It took the 1981 model longer to get from 0 to 60 mph, however, this model was .7 seconds faster in covering the quarter mile when compared to the 1980 model.
8. What was the average speed of the Turbo Trans Am in the quarter mile?

Answer: 86 mph

This speed was the same as the 1980 model.
9. What is the hood decal on the 1981 Firebirds?

Answer: Phoenix

"The Phoenix was slated to be an option for the Trans Am models. Sales went up when customers found out they could get this option for their cars. The company who made the decals, 3-M, could not keep up with the number of orders that were coming in for this graphic."
10. There were two assembly plants used in assembling the 1981 Pontiac Firebird models. In what two cities were they located?

Answer: Norwood, Ohio & Van Nuys, California

Norwood and Van Nuys were the assembly plants of the 1981 models, however Ste. Therese was used after 1981.
Source: Author orange81bird

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us