FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Speak Cree
Quiz about Speak Cree

Speak Cree Trivia Quiz


Here is a basic language lesson in Cree language. It should be noted that there is no capitalization in Cree and therefore all answers (including interesting info) will be in lower case.

A multiple-choice quiz by apathy100. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. North American Native Languages

Author
apathy100
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
228,392
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
364
- -
Question 1 of 10
1. Numbers: How would you fill in the blank for this numerical sequence?

mwac ke'kwa'n, pe'yak, n'iso, ________, n'ewo.
Hint


Question 2 of 10
2. Buildings: If a Cree person was telling you that they were being brought to the "ahkosiwikamik", where would they be going? Hint


Question 3 of 10
3. Days of the week:

ayamihewikisikaw, peyakokisikaw, nisokisikaw, nistokisikaw, _________.

How would you finish off the days of the week?
Hint


Question 4 of 10
4. Greetings and Politeness: If I was to say "ta'nisi", and you were to respond to me by saying "m'on ana'ntaw", what would we be saying to each other? Hint


Question 5 of 10
5. The Weather: If I was to tell you "kimiwan" and you were to reply by saying "mo'n~a mispon", what would we be saying to each other? Hint


Question 6 of 10
6. Opposites: If you were to see the following two terms on a bulletin board in a Cree community, what would they most likely mean?

"anohc" and "wa'pahke"
Hint


Question 7 of 10
7. Who or What: If you were sitting at the table with your younger child and said "masinahikan o'ma", what would you be saying? Hint


Question 8 of 10
8. Who or What: If you were standing on the sidewalk talking to a friend and you said "nima'ma'ana", what would you be saying to your friend? Hint


Question 9 of 10
9. Illness: If I was to say the following in regards to illness, what would I be saying?

"kito'takikomin na"
Hint


Question 10 of 10
10. Communities: "opaskiyaw" is the Cree word for which Northern Manitoba community?

Answer: (Two Words, 3 letters and 3 letters)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Numbers: How would you fill in the blank for this numerical sequence? mwac ke'kwa'n, pe'yak, n'iso, ________, n'ewo.

Answer: nisto

This is the sequence of numbers from zero to four:
mwac ke'kwa'n (zero), pe'yak (one), n'iso (two), nisto (three), n'ewo (four).

The incorrect answers continue the sequence:
niya'nan (five), nikotwa'sik (six), te'pakohp (seven).

If one wanted to complete the sequence up to the number ten, the following help you finish:
ayina'new (eight), ke'ka'c mita'taht (nine), mita'taht (ten).

It is interesting to note that mwac ke'kwa'n (zero) in English literally means "not anything" and that ke'ka'c mita'taht (nine) in english literally means "almost ten".
2. Buildings: If a Cree person was telling you that they were being brought to the "ahkosiwikamik", where would they be going?

Answer: hospital

If a Cree person were to tell you that they were to go to the other choices, they would be heading to the following:

-School (kiskinwahamatowikamik)
-Jail (kipahotowikamik)
-Store (atawewikamik)
3. Days of the week: ayamihewikisikaw, peyakokisikaw, nisokisikaw, nistokisikaw, _________. How would you finish off the days of the week?

Answer: newokisikaw, niyananokisikaw, matinawikisikaw

ayamihewikisikaw (Sunday), peyakokisikaw (Monday), nisokisikaw (Tuesday), nistokisikaw (Wednesday), newokisikaw (Thursday), niyananokisikaw (Friday), matinawikisikaw (Saturday).
4. Greetings and Politeness: If I was to say "ta'nisi", and you were to respond to me by saying "m'on ana'ntaw", what would we be saying to each other?

Answer: "How are you?", " Hi, Fine"

ta'nisi in english literally means "how?" If we were to say "kinana'skomitin", we would be saying "thank you" to someone.

To be polite when talking about seeing someone again, you would say "ki'htwa'm ka-wa'pamitin".

e'kosi is the proper way to say "that's how" in Cree.
5. The Weather: If I was to tell you "kimiwan" and you were to reply by saying "mo'n~a mispon", what would we be saying to each other?

Answer: "It is raining", "No, it is snowing"

"mo'n~a" is the Cree word for "no". "e'he" is Cree for "yes". "wa'se'skwan" is Cree for "it is sunny"
6. Opposites: If you were to see the following two terms on a bulletin board in a Cree community, what would they most likely mean? "anohc" and "wa'pahke"

Answer: "today" and "tomorrow"

"anohc" is Cree for today while "wa'pahke" is Cree for tomorrow.

The Cree word for "yesterday" is "ota'hkosi'hk".

"e'he" is Cree for "yes", while "mo'n~a" is Cree for "no".

"pi'htikwe" is Cree for "Enter!", while "wan'awi" is Cree for "go out".
7. Who or What: If you were sitting at the table with your younger child and said "masinahikan o'ma", what would you be saying?

Answer: "This is a book"

The incorrect answers can be said as follows:

"awe'na ana" is Cree for "Who is that?"

"pi'sim ana" is Cree for "That is the sun or the moon"

"atim na'ha" is Cree for "That is a dog in the distance"
8. Who or What: If you were standing on the sidewalk talking to a friend and you said "nima'ma'ana", what would you be saying to your friend?

Answer: "This is my mother"

You could use these particular sentences when introducing one to your family members:

"nipa'pa'awa" would be the proper way to say "This is my father".

"nikosis awa" would be the proper way to say "This is my son".

"nita'nis na'ha" would be the proper way to say "That's my daughter in the distance".
9. Illness: If I was to say the following in regards to illness, what would I be saying? "kito'takikomin na"

Answer: "Do you have a cold?"

"kimin~o-aya'n na" is Cree for "have you recovered?"

"ki'skwe'pe'w" means "they are drunk" in Cree.

"kita'hkosin na" is asking a person "are you sick?".
10. Communities: "opaskiyaw" is the Cree word for which Northern Manitoba community?

Answer: The Pas

Some other Cree communities in Manitoba are:

"misi-pawastik" (Grand Rapids)
"moso-sakahikan" (Moose Lake)
"nisicowasihk" (Nelson House)
"panipawi-nipiy" (Oxford House)
"tataskwiyaw" (Split Lake)
Source: Author apathy100

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Apathy's Canadian Connections:

All of these quizzes are of Canadian content. Have fun!

  1. Rocks At A Cost: Canadian Mining Disasters Average
  2. The Greatest Canadian Inventions Average
  3. Speak Cree Tough
  4. The Halifax Explosion Average
  5. A Stroll Down Memory Lane: "Today's Special" Tough
  6. NHL Teams From Canada Very Easy
  7. Northern Canada Tough
  8. 9 for 10 - Canadian Cities & Towns Average
  9. Hidden Canadian Cities Easier
  10. Fractured Canada Easier
  11. Gino Vanelli Average
  12. Fractured Canadian and American Soda Pop Average

Also part of quiz list
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us