FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Translators Betrayal
Quiz about The Translators Betrayal

The Translator's Betrayal Trivia Quiz


In Italy, they have a saying "Traduttore tradittore" that means "translator traitor", because they believe the translations betray the real sense of the text translated. Here are some examples of difficult translations to or from Spanish.

A multiple-choice quiz by pfxc. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Spanish
  8. »
  9. Difficult Spanish

Author
pfxc
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
361,327
Updated
Jun 04 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
386
Last 3 plays: Guest 23 (8/10), batowers (6/10), Guest 109 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Imagine you are in Spain and are suffering from constipation. Which word do you need to use for your ailment in order to get the correct treatment? Hint


Question 2 of 10
2. The English word "actually" is one of the most common mistakes in translations from or to Spanish. What is the Spanish translation? Hint


Question 3 of 10
3. Another word often translated wrongly into Spanish is "Army". What is the correct word to use? Hint


Question 4 of 10
4. Should you translate the English word "translation" into Spanish as "traslación"?


Question 5 of 10
5. How are the inhabitants of Malaysia properly known in Spanish? Hint


Question 6 of 10
6. How do you say "after" in Spanish? Hint


Question 7 of 10
7. How should you properly translate the word "hypnotist" into Spanish? Hint


Question 8 of 10
8. How do you translate "idiom" into Spanish? Hint


Question 9 of 10
9. The context in which a term is used is very important, because a different context can give a completely different meaning. For example, if you are at a Spanish restaurant and you are offered a "sangría", what would you have if you accept? Hint


Question 10 of 10
10. On a Spanish restaurant menu, where would you find a "macedonia"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 13 2024 : Guest 23: 8/10
Feb 29 2024 : batowers: 6/10
Feb 29 2024 : Guest 109: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Imagine you are in Spain and are suffering from constipation. Which word do you need to use for your ailment in order to get the correct treatment?

Answer: estreñimiento

"Constipado" and "resfriado" are synonyms and both can be translated as "a cold". Gripe means "flu". So be careful with what you say to the doctor...
2. The English word "actually" is one of the most common mistakes in translations from or to Spanish. What is the Spanish translation?

Answer: En realidad

"Actualmente" means "nowadays", "actualidad" is "actuality" and "frecuentemente" can be translated as "often" or "usually".
3. Another word often translated wrongly into Spanish is "Army". What is the correct word to use?

Answer: Ejército

Usually translated as "Armada", this word is a synonym of "Marina", both of which mean "Navy". The Air Force would be "la Fuerza aérea".
4. Should you translate the English word "translation" into Spanish as "traslación"?

Answer: No

"Traslación" is the movement of a planet around a star. "Translation" in Spanish is "traducción"
5. How are the inhabitants of Malaysia properly known in Spanish?

Answer: malayos

It is more and more usual to hear them called "malasios" in Spanish, but the right term is "malayos". Malasianos and malasitos don't exist.
6. How do you say "after" in Spanish?

Answer: después

Spanish students often confuse "after" (después) with "before" (antes) because "after" and "antes" are pronounced similarly. "Con" means "with" and "arriba" means "up".
7. How should you properly translate the word "hypnotist" into Spanish?

Answer: hipnotizador

Some translators are using the term "hipnotista" as the translation of "hypnotist", but this term is not accepted by the RAE, the institution which make the rules of the Spanish language.
8. How do you translate "idiom" into Spanish?

Answer: frase hecha

"Lenguaje" and "idioma" are synonyms and both mean "language". A "dicho" is a "saying".
9. The context in which a term is used is very important, because a different context can give a completely different meaning. For example, if you are at a Spanish restaurant and you are offered a "sangría", what would you have if you accept?

Answer: A beverage

"Sangría" is an alcoholic beverage made of wine, fruit juice, fruit pieces and ice. It is called "sangría" because of its dark red colour, similar to that of blood. But in a different context, the same word can mean "bloodshed" or the ancient medical procedure of "blood-letting", in which a doctor lets the patient bleed for a few minutes to help him/her eliminate "bad humours" and recover their health.
10. On a Spanish restaurant menu, where would you find a "macedonia"?

Answer: desserts

In Spain, a "macedonia" is a variety of fruit salad. Its name is usually explained because it consists of a mixture of fruits and thus reflects the various different elements of the ancient Macedonian Empire.
Source: Author pfxc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us