FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Difficult Spanish Quizzes, Trivia and Puzzles
Difficult Spanish Quizzes, Trivia

Difficult Spanish Trivia

Difficult Spanish Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Spanish

Fun Trivia
20 Difficult Spanish quizzes and 225 Difficult Spanish trivia questions.
1.
  Archaic Spanish and Other Spanish Phenomena   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on some archaic forms of Spanish, as well as some more modern phenomena that have popped up in the past few hundred years.
Average, 10 Qns, tiffanyram, Jun 04 23
Average
tiffanyram gold member
Jun 04 23
1676 plays
2.
  Countries in Spanish    
Multiple Choice
 15 Qns
Inspired by a quiz: "Country names in French and German" by hews, I bring a version 'en español' to you.
Average, 15 Qns, packard3, Apr 04 05
Average
packard3
6059 plays
3.
  SpanishEnglish- Same Spelling, Different Meanings   top quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz on words that are spelled the same in Spanish and in English, but have different meanings. Two clues are given in random order. Example- What Austin Powers lost or gravy- Mojo.
Tough, 15 Qns, crisw, Feb 01 19
Tough
crisw gold member
Feb 01 19
9552 plays
4.
  Frustrating False Friends    
Multiple Choice
 10 Qns
Spanish isn't easy as easy as it looks. Some words look like their English counterparts, but others look like English words that don't mean the same thing at all. These are Frustrating False Friends! See how many you recognize!
Average, 10 Qns, shuehorn, Feb 18 16
Average
shuehorn gold member
1285 plays
5.
  Spanish Grammar    
Multiple Choice
 10 Qns
The Spanish language is difficult for beginners, but most grammar is repetitive once you begin to study it.
Average, 10 Qns, raidersruleall, Jun 04 23
Average
raidersruleall
Jun 04 23
2326 plays
6.
  Specific Spanish Words    
Multiple Choice
 10 Qns
Translate these Spanish words into English, or vice versa. Spanish words are marked (m) for masculine and (f) for feminine. These are not your typical High School vocabulary words. Good luck!
Difficult, 10 Qns, el_taco_loco, Aug 21 17
Difficult
el_taco_loco
Aug 21 17
3490 plays
7.
  Irregular Conjugations   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
As a student of Advanced Placement (AP) Spanish, I have seen many classmates trip up when conjugating a verb. This quiz is designed to help other students review the most common errors and how to avoid them.
Tough, 10 Qns, beadynlsu, Feb 25 19
Tough
beadynlsu
Feb 25 19
344 plays
8.
  Spanish Present Tense Verbs    
Multiple Choice
 25 Qns
These are mostly present indicative forms, only one subjunctive thrown in. Don't use any kind of reference material to do this. Be honest.
Tough, 25 Qns, packard3, Feb 08 13
Tough
packard3
1569 plays
9.
  Questions on Spanish Verb Conjugation    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a Spanish verb conjugation quiz with a twist--Instead of focusing on one tense, it's a mix of various verb tenses, and contains irregulars as well as regular verbs so be careful!
Average, 10 Qns, MTMFan, Jun 04 23
Average
MTMFan
Jun 04 23
4644 plays
10.
  El Mundo de Español: Las Formas del Verbo "Ir"    
Multiple Choice
 10 Qns
"Ir" is one of the most indispensable verbs in Spanish. Meaning "to go," it is also used in many idioms and special constructions. How well do you know "ir"? Take this quiz and find out!
Average, 10 Qns, rcnj, Mar 14 05
Average
rcnj
1253 plays
11.
  Spanish Verbs    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz designed to test your knowledge of Spanish verb tenses.
Average, 10 Qns, RoyalVishIII, Feb 27 19
Average
RoyalVishIII
Feb 27 19
879 plays
12.
  Alone in a Dark Kitchen    
Multiple Choice
 10 Qns
Ok picture the scene. You are in Málaga, Spain about to cook your dinner. All of a sudden there is a blackout and you are left alone in a dark kitchen. How do you manage to cook?
Average, 10 Qns, superpippa, Jun 04 23
Average
superpippa
Jun 04 23
479 plays
13.
  Català    
Multiple Choice
 10 Qns
A far less popular language than some of its relatives, Catalan is spoken in Catalonia (Catalunya in Catalan), an autonomous region in the northeast of Spain, the capital of which is Barcelona. This quiz is on some basic Catalan words and phrases. Enjoy!
Average, 10 Qns, fab4lover, Jun 04 23
Average
fab4lover
Jun 04 23
287 plays
14.
  Dominican Jargon    
Multiple Choice
 10 Qns
Are you familiar with the Dominican Republic? If you have visited the country, then you may have noticed the Dominicans' unique way of speaking Spanish. Come and take a look and see if you can be left behind and still manage to survive all by yourself!
Tough, 10 Qns, Ludax, Jun 19 06
Tough
Ludax
557 plays
15.
  Spanish Abbreviations    
Multiple Choice
 10 Qns
For those nitpickers or editors of Spanish, this is an intro to some basic abbreviations. Questions on source can consult Manuel Seco's "Diccionario de Dudas"... 10a edición.
Tough, 10 Qns, packard3, Jan 28 24
Tough
packard3
Jan 28 24
1421 plays
16.
  The World of Spanish Phonetics    
Multiple Choice
 10 Qns
No questions about what vocabulary words mean or conjugation here, just the sounds and phonetics of the Spanish language. Some of this quiz is written in Spanish. Buena suerte!
Tough, 10 Qns, Caseena, Jun 04 23
Tough
Caseena
Jun 04 23
426 plays
17.
  The Ultimate Spanish Verb Conjugation Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give you the tense, person, and infinitive, and you give me the correct form.
Tough, 10 Qns, rzb33, Nov 09 15
Tough
rzb33
1618 plays
18.
  The Translator's Betrayal    
Multiple Choice
 10 Qns
In Italy, they have a saying "Traduttore tradittore" that means "translator traitor", because they believe the translations betray the real sense of the text translated. Here are some examples of difficult translations to or from Spanish.
Average, 10 Qns, pfxc, Jun 04 23
Average
pfxc
Jun 04 23
383 plays
19.
  Spanish/English2-Same Spelling, Different Meanings    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on words that are spelled the same in Spanish and in English, but have different meanings. The clues are cryptic-style, with a definition of both the Spanish and English word. Examples- "I am a bean"= soy. "I paint a spotted horse"- pinto.
Difficult, 10 Qns, crisw, Apr 25 04
Difficult
crisw gold member
1801 plays
20.
  The Preterite Imperfect Spanish Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Answer all the multiple-choice questions on the preterite imperfect tense in order to get an excellent mark.
Tough, 10 Qns, denada7, Jun 04 23
Tough
denada7
Jun 04 23
247 plays

Difficult Spanish Trivia Questions

1. The verb "caber," meaning "to fit," is possibly the most difficult irregular verb to memorize in the present tense, specifically in the "yo" form. What is the proper way to conjugate "caber" in the "yo" form?

From Quiz
Irregular Conjugations

Answer: Quepo

Because "caber" doesn't follow any specific pattern for the present, "yo" conjugation, you basically have to memorize that "quepo" is the correct "yo" form. "Cupo" is the 3rd person, singular, preterite form of "caber."

2. Imagine you are in Spain and are suffering from constipation. Which word do you need to use for your ailment in order to get the correct treatment?

From Quiz The Translator's Betrayal

Answer: estreñimiento

"Constipado" and "resfriado" are synonyms and both can be translated as "a cold". Gripe means "flu". So be careful with what you say to the doctor...

3. What is the auxiliary verb needed to form the compound tenses in Spanish?

From Quiz Spanish Verbs

Answer: haber

To form the compound perfect tenses, the verb haber + the past participle is used.

4. The lights have just gone out. You are planning to make a typical Spanish omelette. So first you need to find the key ingredient. You go to the pantry and feel around until you find several large - what?

From Quiz Alone in a Dark Kitchen

Answer: patatas

Of course, the opening ingredient in a Spanish omelette is potatoes. You must select several and slice them into tiny squares ready to cook.

5. What is the conjugation of the verb "amar" in the first-person singular (yo)?

From Quiz The Preterite Imperfect Spanish Quiz

Answer: Amaba

"Amaba" is conjugated in the first-person singular and in the third-person singular of the imperfect (or the past imperfective) of the indicative, and "amas" is conjugated in the second-person singular of the present indicative. "Amo" is conjugated in the first-person singular of the present indicative. "He amado" is in the first-person singular of the present perfect (pretérito perfecto compuesto) of the verb "amar".

6. What is the proper syllabification of "el invierno"?

From Quiz The World of Spanish Phonetics

Answer: e-lin-vier-no

Spanish prefers open syllables, and so tries to end syllables in vowels. The sounds [i] and [e] together form a diphthong, and thus are pronounced as one sound.

7. If I say, 'Hola! Bon dia!' to you in Catalan, what am I saying?

From Quiz Català

Answer: Hello, good day!

Quite similar to Spanish -- iHola! iBuenos días!

8. Which car related term does "amortiguador (m)" mean?

From Quiz Specific Spanish Words

Answer: shock absorber

"Muffler" would be "silenciador (m)" or "mofle (m)", with the latter being more common in Central America and Mexico. "Car battery" would be "batería (f) del coche". "Spare tire" would be "llanta (f) de repuesto".

9. If someone is offering you 'una bola' (a ball), what is he or she most likely referring to?

From Quiz Dominican Jargon

Answer: a lift

Most likely you might want to accept that free ride to your house, since it is very difficult being a pedestrian in the Dominican Republic. In fact after certain hours, there are many places in the city of Santo Domingo where public transportation isn't always available. This situation is even worse in smaller towns.

10. When you were much younger, you always went to the park on Saturday. Complete this sentence: "Cuándo eras niño, siempre ______ al parque el sábado."

From Quiz El Mundo de Español: Las Formas del Verbo "Ir"

Answer: ibas

Ibas is the 2nd person singular imperfect form of ir. Ir is one of only three irregular verbs in that tense. The others are ser (era) and ver (veía).

11. What is the first person plural conjugation of the verb "caber"?

From Quiz Spanish Present Tense Verbs

Answer: cabemos

"Caber" means to fit. It is not used that often, but the first person singular conjugation is one that you must remember, as the present subjunctive is conjugated using the same irregular stem. The verb follows a regular conjugation otherwise in the present indicative. "Cabimos" is the preterite tense in the first person plural conjugation.

12. Give me the Yo form of hacer in the present tense.

From Quiz Spanish Verb Conjugation

Answer: hago

Hacer has an irregular yo form.

13. A bean or a form of 'to be'.

From Quiz SpanishEnglish- Same Spelling, Different Meanings

Answer: Soy

14. The English word "actually" is one of the most common mistakes in translations from or to Spanish. What is the Spanish translation?

From Quiz The Translator's Betrayal

Answer: En realidad

"Actualmente" means "nowadays", "actualidad" is "actuality" and "frecuentemente" can be translated as "often" or "usually".

15. What is the conjugation of the verb "andar" in the second-person singular (tú)?

From Quiz The Preterite Imperfect Spanish Quiz

Answer: Andabas

"Andabas" is conjugated in the second-person singular of the imperfect (or the past imperfective) of the indicative. "Andas" is conjugated in the second-person singular of the present indicative. "Andaba" is in the first-person singular and in the third-person singular of the imperfect indicative. "Anduviste" is conjugated in the second-person singular of the preterite (or the simple past) of the indicative.

16. If I asked you, 'Com estàs?' in Catalan, how would you typically respond?

From Quiz Català

Answer: Molt bé.

'How are you?' 'Very well!' 'Molt bé' is a very popular expression in Catalonia and something you will learn very quickly if you visit!

17. What is the Spanish word for "turnip"?

From Quiz Specific Spanish Words

Answer: nabo (m)

"Repollo", and "col (f)" in Mexico, mean cabbage. "Remolacha" means "beet". "Calabacín", and "calabacita (f)" in Mexico, mean "zucchini".

18. Let us suppose you are a guy, and you find a girl very attractive. While speaking to your friends, how do you most likely refer to this girl?

From Quiz Dominican Jargon

Answer: una jeva

If you are talking about a hottie, she is definitely 'una jeva'. 'Un cómeme' is a very ugly woman; 'una chivirica' is a derogatory way to refer to an overly flirtatious girl; 'una chopa' is a very tacky woman. The diminutive term of jeva is 'jevita' and the term is most often used when speaking about a girl from middle- high or upper class.

19. Which country is named "Suecia" in Spanish?

From Quiz Countries in Spanish

Answer: Sweden

Home of the Swedes! This one always tricked me in my early years of Spanish study. Suiza is Switzerland - the "z" is the key to remembering that.

20. What is the first person singular conjugation of the verb "conducir"?

From Quiz Spanish Present Tense Verbs

Answer: conduzco

"Conducir" means to drive. The first person singular form is irregular in the present indicative. There is no stem change and the rest of the verb has a regular -ir verb conjugation.

21. Future of hablar: Tu

From Quiz Spanish Verb Conjugation

Answer: hablaras

The future and the conditional are the only tenses in which the entire infinitive is used as the stem.

22. A type of horse or a way to say 'I paint'

From Quiz SpanishEnglish- Same Spelling, Different Meanings

Answer: Pinto

23. Another word often translated wrongly into Spanish is "Army". What is the correct word to use?

From Quiz The Translator's Betrayal

Answer: Ejército

Usually translated as "Armada", this word is a synonym of "Marina", both of which mean "Navy". The Air Force would be "la Fuerza aérea".

24. What is the conditional perfect first person of the verb aplaudir (to applaud), which in Spanish means to applaud?

From Quiz Spanish Verbs

Answer: habria aplaudido

Habria aplaudido is translated as "I would have applauded". Aplaudi is the preterite, and means "I applauded'. Aplaudiria is the conditional, and aplaudo is the present.

25. Now, to continue this famous Spanish dish, you must turn the hob on, and then search in the cupboard for what large object to fry the vegetables in?

From Quiz Alone in a Dark Kitchen

Answer: sartén

Yes, obviously a frying pan is what you need! Season slightly with some salt and pepper and then fry until potatoes are brown.

26. What is the conjugation of the verb "tener" in the third-person singular (él)?

From Quiz The Preterite Imperfect Spanish Quiz

Answer: Tenía

"Tenía" is in the third-person singular of the imperfect (or the past imperfective) of the indicative. "Tenemos" is in the first-person plural of the present indicative. "Tiene" is in the third-person singular of the present of the indicative. "Tuvo" is in the third-person singular of the preterite (or the simple past) of the indicative.

27. "Oso (m) hormiguero" is Spanish for which animal?

From Quiz Specific Spanish Words

Answer: anteater

You may have made the connection with "oso", meaning "bear"; "hormiga (f)", meaning "ant"; and "antbear", which anteaters are sometimes called. "Polar bear" would be "oso blanco". "Grizzly bear" would be "oso pardo". "Macaw" would be "guacamayo (m)".

28. Suppose now, you are one of the hottest babes in the Dominican Republic. Who would your girlfriends most likely tell you to stay away from, even if he asks you out?

From Quiz Dominican Jargon

Answer: un grillero

'Grillero' or a 'cricketer' is a common term to refer to man that enjoys the company of ugly women, or "grillos" (crickets). Your girlfriends would not advise you to stay away from "a riquito", considering they are referring to a rich boy. "Un pájaro" would not be interested in you, since he is a gay man. "Un bonche" is a party, and parties don't ask people out!

This is category 25041
Last Updated Feb 21 2024 2:03 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.