FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Spanish Present Tense Verbs
Quiz about Spanish Present Tense Verbs

Spanish Present Tense Verbs Trivia Quiz


These are mostly present indicative forms, only one subjunctive thrown in. Don't use any kind of reference material to do this. Be honest.

A multiple-choice quiz by packard3. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Spanish
  8. »
  9. Difficult Spanish

Author
packard3
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
166,975
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
15 / 25
Plays
1570
Last 3 plays: batowers (18/25), Guest 71 (14/25), Possum1 (9/25).
- -
Question 1 of 25
1. What is the first person plural conjugation of the verb "caber"? Hint


Question 2 of 25
2. What is the first person singular conjugation of the verb "conducir"? Hint


Question 3 of 25
3. What is the first person singular conjugation of the verb "corregir"? Hint


Question 4 of 25
4. What is the first person singular conjugation of the verb "divertirse"? Hint


Question 5 of 25
5. What is the first person singular conjugation of the verb "exigir" in the subjunctive mood? Hint


Question 6 of 25
6. Which of the following is not a form of "ir" in the present indicative? Hint


Question 7 of 25
7. The verb "raer" has two accepted first person singular forms: "rayo" and "raigo".


Question 8 of 25
8. Which of the following sensory verbs does NOT have an irregular first person singular conjugation in the present indicative? Hint


Question 9 of 25
9. What is the first person singular conjugation of the verb "ser"?

Answer: (irregular)
Question 10 of 25
10. What is the third person plural conjugation of the verb "pedir"?

Answer: (is stem-changing)
Question 11 of 25
11. What is the first person plural conjugation of the verb "aguardar"? Hint


Question 12 of 25
12. What is the first person singular conjugation of the verb "cocer"? Hint


Question 13 of 25
13. What is the third person singular conjugation of the verb "averiguar"? Hint


Question 14 of 25
14. What is the second person plural conjugation of the verb "vestirse"? Hint


Question 15 of 25
15. What is the second person plural conjugation of the verb "oler"? Hint


Question 16 of 25
16. What is the first person singular conjugation of the verb "caber"? Hint


Question 17 of 25
17. What is the first person singular conjugation of the verb "lucir"? Hint


Question 18 of 25
18. Which of the following is NOT a form of "huir"? Hint


Question 19 of 25
19. What is the first person plural conjugation of the verb "oír"? Hint


Question 20 of 25
20. What is the second person singular Indicative conjugation of the verb "mostrar"?

Answer: (stem-change)
Question 21 of 25
21. What is the second person singular conjugation of the verb "decir"? Hint


Question 22 of 25
22. What is the first person plural conjugation of the verb "jugar"? Hint


Question 23 of 25
23. The form "sé" is used for two different verbs in the present indicative.


Question 24 of 25
24. What is the third person plural conjugation of the verb "cocer"? Hint


Question 25 of 25
25. The verb "valer" means to be worth or to merit. "Vale" is its third person singular conjugation. What is its first person singular conjugation? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 29 2024 : batowers: 18/25
Feb 15 2024 : Guest 71: 14/25
Feb 15 2024 : Possum1: 9/25
Jan 17 2024 : RioRiver: 21/25
Jan 06 2024 : emmal2000uk: 1/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the first person plural conjugation of the verb "caber"?

Answer: cabemos

"Caber" means to fit. It is not used that often, but the first person singular conjugation is one that you must remember, as the present subjunctive is conjugated using the same irregular stem. The verb follows a regular conjugation otherwise in the present indicative.
"Cabimos" is the preterite tense in the first person plural conjugation.
2. What is the first person singular conjugation of the verb "conducir"?

Answer: conduzco

"Conducir" means to drive. The first person singular form is irregular in the present indicative. There is no stem change and the rest of the verb has a regular -ir verb conjugation.
3. What is the first person singular conjugation of the verb "corregir"?

Answer: corrijo

"Corregir" is the verb that means 'to correct', as in what I did in adding this question to my quiz. It is both a stem-changing verb (e->i) and has a consonant change, since throughout the conjugation it retains the soft aspirated sound /h/. So in order to retain that sound, the 'g' changes to 'j' in front of the vowels 'a, o, and u'.
4. What is the first person singular conjugation of the verb "divertirse"?

Answer: me divierto

"Divertirse" is a reflexive verb meaning to enjoy oneself. Reflexive verbs always call for the 'se' to be conjugated as well. It is 'me' for the first person singular form. "Divertirse" is also an e->ie stem-changing verb.
5. What is the first person singular conjugation of the verb "exigir" in the subjunctive mood?

Answer: exija

"Exigir" means to demand. The sound doesn't change for "exigir", so the /h/ sound makes the "g" change to "j" before "a, o, or u", as in in the first person singular conjugation both in the indicative and subjunctie moods. 'Exijo' is the first person singular conjugation in the present indicative, as it follows the stem change of the present subjunctive.
6. Which of the following is not a form of "ir" in the present indicative?

Answer: vaya

"Vaya" is present subjunctive. "Ir", of course, means to go and is one of the most used verbs in the language. "Ir" is the epitome of an irregular verb; irregular in all forms.
7. The verb "raer" has two accepted first person singular forms: "rayo" and "raigo".

Answer: True

The verb "raer" means to scrape. It is one of a very small list of verbs in Spanish that have alternate accepted spellings for its first person singular form. It follows regular -er conjugation for the remaining forms in the present indicative.
8. Which of the following sensory verbs does NOT have an irregular first person singular conjugation in the present indicative?

Answer: tocar

"Tocar", to touch, is just 'toco' in the present indicative. It is irregular (toqué) in the preterite. "Veo" is considered irregular because if you drop the -er and add -o it would be "vo". The other two are "huelo" (oler) and "oigo" (oír).
9. What is the first person singular conjugation of the verb "ser"?

Answer: soy

"Ser" is another commonly used verb in Spanish. It means 'to be'. It, like the verb "ir", follows a very irregular conjugation: soy, eres, es, somos, sois, son. "Ir" and "Ser" coincidentally have the exact same conjugation in the preterite.
10. What is the third person plural conjugation of the verb "pedir"?

Answer: piden

"Pedir" means to ask for something. It is classified as an e->i stem-changing verb. It also changes in the 3rd person of the preterite.
11. What is the first person plural conjugation of the verb "aguardar"?

Answer: aguardamos

"Aguardar" means to expect or wait for. Not a commonly used verb, but follows a regular -ar conjugation. The dieresis is not used above the 'u' under these circumstances.
12. What is the first person singular conjugation of the verb "cocer"?

Answer: cuezo

"Cocer" means to cook or boil. It has a strange first person singular form, but follows a regular stem-changing -er verb conjugation in its other present indicative forms. The present subjunctive tense follows this first person singular form: cueza, cuezas, etc.
13. What is the third person singular conjugation of the verb "averiguar"?

Answer: averigua

"Averiguar" generally means to inquire or ask about something. It follows a regular -ar verb conjugation in the present indicative. In the subjunctive, spelling rules dictate that the dieresis be added to the 'u', as it appears before an 'e'.
14. What is the second person plural conjugation of the verb "vestirse"?

Answer: os vestís

"Vestirse" is an e->i stem-changing verb and is also reflexive. The form 'os vestid' (or vestíos) is the command form. 'Os visteis' is not a recognized form of the verb.
15. What is the second person plural conjugation of the verb "oler"?

Answer: oléis

"Oler" is irregular, but like many "shoe verbs" it is regular in the first and second person plural forms. Its stem changes from o- to hue- before its regular -er verb endings.
16. What is the first person singular conjugation of the verb "caber"?

Answer: quepo

This is one of the greatest deviations from the rule of regular verbs in Spanish, however only in the first person singular form. 'Quipu' is an old Incan tradition of chronicling daily life by way of cord fabric.
17. What is the first person singular conjugation of the verb "lucir"?

Answer: luzco

"Lucir" means to shine or glow. Granted, you don't use the first person singular form much, but it is like conocer, conducir, and deducir. The remaining conjugation follows the normal rules for -ir verbs in the present indicative.
18. Which of the following is NOT a form of "huir"?

Answer: hue

"Huir" is an irregular verb meaning to flee. The stem of "huir" changes from hu- to huy- following the pattern of all "shoe verbs". So the only forms without a 'y' in the stem are first and second person plural.
19. What is the first person plural conjugation of the verb "oír"?

Answer: oímos

"Oír" is an irregular verb with a stem-change following the "show verb" pattern. Because the accent is in the stem it is also in the first and second person plural forms. "Oír" means to hear.
20. What is the second person singular Indicative conjugation of the verb "mostrar"?

Answer: muestras

"Mostrar" means to show. It has a o->ue stem change in the Indicative and the Subjunctive moods. So its conjugation in the Indicative looks like this: muestro, muestras, muestra, mostramos, mostráis, muestran.
21. What is the second person singular conjugation of the verb "decir"?

Answer: dices

"Decir", a very common verb in Spanish, is irregular. "Digo" is its first person singular conjugation and then it has an e->i stem change after that. Any verb containing the root "decir", such as 'predecir' or 'bendecir', follows the same conjugation.
22. What is the first person plural conjugation of the verb "jugar"?

Answer: jugamos

"Jugar", meaning to play, is one of few u->ue stem-changing verbs. As stem-changing verbs go, the first and second person plural forms are regular. "Juguemos" is the first person plural in the present subjunctive tense.
23. The form "sé" is used for two different verbs in the present indicative.

Answer: False

"Sé" is only present tense for 'I know'. The other use of "sé" (with the accented e) is as a command (mandato) in the second person singular form of the verb ser. Without an accent, "se" has several uses.
24. What is the third person plural conjugation of the verb "cocer"?

Answer: cuecen

"Cocer" is an o->ue stem-changing verb. As stated in number 12 it has an irregular first person singular conjugation as well.
25. The verb "valer" means to be worth or to merit. "Vale" is its third person singular conjugation. What is its first person singular conjugation?

Answer: valgo

You wouldn't normally say "Yo valgo" but that is the correct form. The remaining verb follows a regular conjugation for -er verbs.
Espero que esta prueba haya demostrado que vale la pena.
Source: Author packard3

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Beatka before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us