FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Spanish Verb Conjugation
Quiz about Spanish Verb Conjugation

The Ultimate Spanish Verb Conjugation Quiz | Spanish


I'll give you the tense, person, and infinitive, and you give me the correct form.

A multiple-choice quiz by rzb33. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Spanish
  8. »
  9. Difficult Spanish

Author
rzb33
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
116,292
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1620
- -
Question 1 of 10
1. Yo, preterite, llegar Hint


Question 2 of 10
2. Yo, preterite, averiguar Hint


Question 3 of 10
3. Tú, imperfect, ver Hint


Question 4 of 10
4. Nosotros, conditional, querer Hint


Question 5 of 10
5. Uds., imperfect subjunctive, andar

Answer: (One Word)
Question 6 of 10
6. Ella, present perfect subjunctive, romper Hint


Question 7 of 10
7. Ellos, present subjunctive, conocer

Answer: (One Word)
Question 8 of 10
8. El, future, hacer Hint


Question 9 of 10
9. Yo, conditional perfect, escribir Hint


Question 10 of 10
10. Ud., preterite, sugerir Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 13 2024 : Guest 23: 7/10
Feb 29 2024 : Guest 109: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Yo, preterite, llegar

Answer: llegué

The 1st person singular of preterite tense would have been 'llegé', but in order to retain the consistent pronunciation of 'g', 'u' is always put before 'e'.
2. Yo, preterite, averiguar

Answer: averigüé

Again, normally it would have been 'averigué' in the 1st person singular of preterite tense, but you want 'u' to be pronounced; in Spanish, if 'u' is pronounced after 'g', it is spelled 'ü'.
3. Tú, imperfect, ver

Answer: veías

If the verb had been regular, it would have been 'vías' in the 2nd person singular of imperfect tense, but the conjugation of 'ver' is irregular.
4. Nosotros, conditional, querer

Answer: querríamos

'Querer' has an irregular stem in the conditional and future tenses: it is 'querr-'. Add the ending 'íamos' to the stem to get the 1st person plural of the present conditional.
5. Uds., imperfect subjunctive, andar

Answer: anduvieran

Take the 3rd person plural of the preterite tense, in this case the irregular 'anduvieron'; drop the ending 'ieron' to obtain the stem 'anduv-'. Add the appropriate ending, in this case, 'ieran', and you will get the 3rd person plural of the imperfect subjunctive: 'anduvieran'. You could also add 'iesen' to the stem; the two forms are interchangeable in modern Spanish.
6. Ella, present perfect subjunctive, romper

Answer: haya roto

Take the appropriate form of 'haber' in the present subjunctive, in this case 'haya', and add the irregular past participle of 'romper', 'roto'; you will get 'haya roto'.
7. Ellos, present subjunctive, conocer

Answer: conozcan

The first person singular of the present tense is 'conozco'; the stem is 'conozc-'. Add the ending 'an' to the stem, and you will get the 3rd person plural of the present subjunctive 'conozcan'.
8. El, future, hacer

Answer: hará

'Hacer', like 'querer', has an irregular stem in the future and conditional tenses: 'har-'. Add the appropriate ending, in this case 'á', and you'll have 'hará'.
9. Yo, conditional perfect, escribir

Answer: habría escrito

The conjugation chart of 'haber' in the conditional tense: habría, tú habrías, él habría, nosotros habríamos, ellos habrían. The conditional perfect is composed of the conditional present in an appropriate form and the past participle, in this case the irregular 'escrito'.
10. Ud., preterite, sugerir

Answer: sugirió

'Sugerir' is one of the so-called stem-changing verbs. When the stress falls on the stem vowel, the stem changes. In this case, it changes 'e' to 'i' in 3rd singular and plural of the preterite, which is, respectively, 'sugirió' and 'sugirieron'.
Source: Author rzb33

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Beatka before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us