FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dominican Jargon
Quiz about Dominican Jargon

Dominican Jargon Trivia Quiz


Are you familiar with the Dominican Republic? If you have visited the country, then you may have noticed the Dominicans' unique way of speaking Spanish. Come and take a look and see if you can be left behind and still manage to survive all by yourself!

A multiple-choice quiz by Ludax. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Spanish
  8. »
  9. Difficult Spanish

Author
Ludax
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
226,064
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
564
Last 3 plays: Guest 184 (4/10), Guest 23 (4/10), Guest 192 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. If someone is offering you 'una bola' (a ball), what is he or she most likely referring to? Hint


Question 2 of 10
2. Let us suppose you are a guy, and you find a girl very attractive. While speaking to your friends, how do you most likely refer to this girl? Hint


Question 3 of 10
3. Suppose now, you are one of the hottest babes in the Dominican Republic. Who would your girlfriends most likely tell you to stay away from, even if he asks you out? Hint


Question 4 of 10
4. How do Dominicans refer to children in general? Hint


Question 5 of 10
5. Someone gives you a 'yaniqueque'. What would you do with it? Hint


Question 6 of 10
6. What does a Dominican understand if someone goes to him and says: 'Carla está buena'? Hint


Question 7 of 10
7. What does 'estar en olla' (to be in the cooking pot) mean? Hint


Question 8 of 10
8. You are at a party, and you hear someone has a 'jumo'. What does this mean? Hint


Question 9 of 10
9. If someone you like 'te saca los pies' (takes his/her feet out on you), what is he/she doing? Hint


Question 10 of 10
10. If a woman is 'agallúa' ('a big gilled person') what is she? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 04 2024 : Guest 184: 4/10
Mar 13 2024 : Guest 23: 4/10
Mar 13 2024 : Guest 192: 7/10
Mar 07 2024 : Guest 24: 10/10
Mar 03 2024 : Guest 108: 6/10
Feb 29 2024 : Guest 75: 7/10
Feb 26 2024 : Guest 174: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If someone is offering you 'una bola' (a ball), what is he or she most likely referring to?

Answer: a lift

Most likely you might want to accept that free ride to your house, since it is very difficult being a pedestrian in the Dominican Republic. In fact after certain hours, there are many places in the city of Santo Domingo where public transportation isn't always available. This situation is even worse in smaller towns.
2. Let us suppose you are a guy, and you find a girl very attractive. While speaking to your friends, how do you most likely refer to this girl?

Answer: una jeva

If you are talking about a hottie, she is definitely 'una jeva'. 'Un cómeme' is a very ugly woman; 'una chivirica' is a derogatory way to refer to an overly flirtatious girl; 'una chopa' is a very tacky woman. The diminutive term of jeva is 'jevita' and the term is most often used when speaking about a girl from middle- high or upper class.
3. Suppose now, you are one of the hottest babes in the Dominican Republic. Who would your girlfriends most likely tell you to stay away from, even if he asks you out?

Answer: un grillero

'Grillero' or a 'cricketer' is a common term to refer to man that enjoys the company of ugly women, or "grillos" (crickets). Your girlfriends would not advise you to stay away from "a riquito", considering they are referring to a rich boy. "Un pájaro" would not be interested in you, since he is a gay man. "Un bonche" is a party, and parties don't ask people out!
4. How do Dominicans refer to children in general?

Answer: carajitos

'Carajito' is the most common way a Dominican would refer to a child whose name he or she doesn't know. A 'cocolo' is a term that traditionally was used to refer to black people with English-speaking ancestors. The Dominican urban jargon has reclaimed the word and reassigned it to rap and reggaeton fans.

A 'yorkie' is a derogatory way of referring to Dominicans who either live in New York or who have been born in New York. A 'furufa' is just a plain and ugly girl.
5. Someone gives you a 'yaniqueque'. What would you do with it?

Answer: eat it

A 'yaniqueque' or 'Johnny's cake' is a fried tortilla made of wheat flour, eggs and water. It is a common thing for people find on food stands at the beaches of the Dominican Republic.
6. What does a Dominican understand if someone goes to him and says: 'Carla está buena'?

Answer: Carla is cute

Many foreigners who learn to speak Spanish tend to commit the mistake of responding 'yo estoy bueno/a' when asked how they are doing. If you are doing fine, you should respond: 'yo estoy bien'. If you look good, I bet you won't need to tell others.
7. What does 'estar en olla' (to be in the cooking pot) mean?

Answer: to be broke

Someone who claims to 'be in the cooking pot' has no money at all. It is also common to exclaim with no means of offense 'qué olla!' (what a cooking pot!) when someone's appearance resembles that of a person that has been going through hard times (such as an unshaven face, a bad hair day, etc...).
8. You are at a party, and you hear someone has a 'jumo'. What does this mean?

Answer: the person is drunk

'Jumo' is a common way to say someone got down with his or her bad self. The morning after, the person will have a 'resaca', or a hangover.
9. If someone you like 'te saca los pies' (takes his/her feet out on you), what is he/she doing?

Answer: avoiding contact with you

A 'sacapies' (literally translated as a person who takes his feet out) is someone who either willingly or unconsciously stops keeping in contact with you. On extreme cases, this person will not pick up your calls. Basically, he or she might not be enjoying your company.
10. If a woman is 'agallúa' ('a big gilled person') what is she?

Answer: greedy

'Un agallú' is a very greedy person, who wants everything for himself. This is a common term used among people from the north. Other ways to refer to greedy persons are: 'hambriento' or 'hambroso' (the first being translated to hungry, while the second is a grammatically incorrect term that could be translated as "hungerful"); although the latter two are most often used when addressing lack of generosity with food.
Source: Author Ludax

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us