FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Irregular Conjugations
Quiz about Irregular Conjugations

Irregular Conjugations Trivia Quiz


As a student of Advanced Placement (AP) Spanish, I have seen many classmates trip up when conjugating a verb. This quiz is designed to help other students review the most common errors and how to avoid them.

A multiple-choice quiz by beadynlsu. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Spanish
  8. »
  9. Difficult Spanish

Author
beadynlsu
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
374,757
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
347
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: batowers (7/10), Guest 23 (8/10), Guest 109 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. The verb "caber," meaning "to fit," is possibly the most difficult irregular verb to memorize in the present tense, specifically in the "yo" form. What is the proper way to conjugate "caber" in the "yo" form? Hint


Question 2 of 10
2. There are only three verbs in Spanish that are irregular in the imperfect tense; that is to say they don't end in -aba if they are an -ar verb or -ía for -er verbs. Which of these is not irregular in the imperfect tense? Hint


Question 3 of 10
3. The verb "traer" is Spanish for "to bring." In the preterite tense, it can be a little bit tricky to understand right away. Which of these is the correct way to conjugate "traer" in the 3rd person, plural form (ustedes, ellos, ellas)? Hint


Question 4 of 10
4. The future and conditional tenses are conjugated in the same way, except for the ending. With that in mind, what is the common stem for the verb "tener," meaning "to have," for both the conditional and future tenses? Hint


Question 5 of 10
5. Past participles usually end with -ado or -ido, depending on whether the infinitive ends with -ar, -er, or -ir. However, to every rule there are exceptions. Which of these participles is NOT conjugated correctly? Hint


Question 6 of 10
6. The stem-changing verbs can be tricky to master, because there are multiple possible ways a stem can change. Which of the following is the correct "yo" form of the verb "mentir," meaning "to lie," in the present tense? Hint


Question 7 of 10
7. The present progressive ending for -er and -ir verbs is typically -iendo; for example "comer" becomes "comiendo." However, verbs that end with -ñer and -ñir are conjugated differently. What is the present progressive form of the word "gruñir," meaning "to grumble?" Hint


Question 8 of 10
8. The imperfect subjunctive tense is used to describe uncertainty that happened in the past, for example "Yo esperaba que" means "I hoped that." An easy way to remember the way to start conjugating the imperfect subjunctive is to start by taking the 3rd person plural, preterite form of a verb, and then working from there. So, which of these options is not conjugated correctly for the imperfect subjunctive in the "ustedes" form? Hint


Question 9 of 10
9. There are various -go verbs in the Spanish language. The -go verbs are verbs whose "yo" conjugations in the present tense end with -go, rather than just -o. Which of the following verbs is NOT a -go verb? Hint


Question 10 of 10
10. "Hacer," meaning "to do" or "to make," is probably the most difficult all-around verb to master, as most tenses are irregular in some way. Which of these options does not correspond with the correct tense for the tú form? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 05 2024 : batowers: 7/10
Mar 13 2024 : Guest 23: 8/10
Feb 29 2024 : Guest 109: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The verb "caber," meaning "to fit," is possibly the most difficult irregular verb to memorize in the present tense, specifically in the "yo" form. What is the proper way to conjugate "caber" in the "yo" form?

Answer: Quepo

Because "caber" doesn't follow any specific pattern for the present, "yo" conjugation, you basically have to memorize that "quepo" is the correct "yo" form. "Cupo" is the 3rd person, singular, preterite form of "caber."
2. There are only three verbs in Spanish that are irregular in the imperfect tense; that is to say they don't end in -aba if they are an -ar verb or -ía for -er verbs. Which of these is not irregular in the imperfect tense?

Answer: Dar

"Ser," meaning "to be," "ver," meaning "to see," and "ir," meaning "to go," are the only verbs that are irregular in the imperfect tense. For the "yo" form, for example, "ser" becomes "era," "ver" becomes "veía," and "ir" becomes "iba." "Dar," or "to give," has a regular conjugation, meaning that the "yo" form, for example, becomes "daba."
3. The verb "traer" is Spanish for "to bring." In the preterite tense, it can be a little bit tricky to understand right away. Which of these is the correct way to conjugate "traer" in the 3rd person, plural form (ustedes, ellos, ellas)?

Answer: Trajeron

The verb "traer," similarly to "conducir" and "traducir," ends in "-jeron" in the 3rd person plural, preterite tense. "Conducir" becomes "condujeron," "traer" becomes "trajeron," and "traducir," meaning "to translate," becomes "tradujeron."
4. The future and conditional tenses are conjugated in the same way, except for the ending. With that in mind, what is the common stem for the verb "tener," meaning "to have," for both the conditional and future tenses?

Answer: Tendr-

"Tener," similarly to "venir" and "poner," switches to contain a "-dr" in the future and conditional tenses. Because the conditional tense ends with "-ía" for the "yo" form, for example, "tener" would become "tendría."
5. Past participles usually end with -ado or -ido, depending on whether the infinitive ends with -ar, -er, or -ir. However, to every rule there are exceptions. Which of these participles is NOT conjugated correctly?

Answer: Ver = Veído

The correct past participle form of the verb "ver," or "to see," is "visto." The verbs "morir," "freír," and "poner" mean "to die," "to fry," and "to put," respectively, and are all conjugated correctly here. Generally, the past participle signifies the use of the suffix "-ed" in certain situations, such as a modifier.

For example, when used with a form of "haber," the past participle can mean someone has done something, so for instance "he frito" means "I have fried;" however, if used without "haber," "frito" can mean the adjective "fried," so "papas fritas" means "fried potatoes."
6. The stem-changing verbs can be tricky to master, because there are multiple possible ways a stem can change. Which of the following is the correct "yo" form of the verb "mentir," meaning "to lie," in the present tense?

Answer: Miento

Because "mentir" is a verb with an "e to ie" stem change, it is conjugated "miento," "mientes", "miente," et cetera. There are three types of stem-changing verbs; those that change from "e to ie," those that change from "e to i," and those that change from "o to ue." In the present tense, all forms of the verb except "nosotros" and "vosotros" undergo a stem change, if there is one present.
7. The present progressive ending for -er and -ir verbs is typically -iendo; for example "comer" becomes "comiendo." However, verbs that end with -ñer and -ñir are conjugated differently. What is the present progressive form of the word "gruñir," meaning "to grumble?"

Answer: Gruñendo

It is spelled "gruñendo," with the "i" in "-iendo" taken out. The reason for this is because the "i" sound is built into the "ñ," so the word doesn't need the "i" sound in two letters in a row.
8. The imperfect subjunctive tense is used to describe uncertainty that happened in the past, for example "Yo esperaba que" means "I hoped that." An easy way to remember the way to start conjugating the imperfect subjunctive is to start by taking the 3rd person plural, preterite form of a verb, and then working from there. So, which of these options is not conjugated correctly for the imperfect subjunctive in the "ustedes" form?

Answer: Morieran

The process of conjugating a verb to the imperfect subjunctive tense involves taking the 3rd person plural, preterite form of a verb, taking off the "-ron" ending, and then putting some form of "-ra" in its place. For example, the 3rd person plural, preterite form of "comer" is "comieron." After you take off the "-ron" ending, you have "comie-." Attach the appropriate "Ustedes" ending, or "-ran," and you have "comieran," the correct conjugation. Because "morir" is conjugated incorrectly for the preterite tense (the final conjugation should have been "murieran"), that is the right answer.
9. There are various -go verbs in the Spanish language. The -go verbs are verbs whose "yo" conjugations in the present tense end with -go, rather than just -o. Which of the following verbs is NOT a -go verb?

Answer: Conducir

"Conducir" is the Spanish word for "to drive," and the "yo" form is "conduzco." The other verbs are conjugated "salgo," "pongo," and "digo," meaning "I leave," "I put," and "I say," respectively.
10. "Hacer," meaning "to do" or "to make," is probably the most difficult all-around verb to master, as most tenses are irregular in some way. Which of these options does not correspond with the correct tense for the tú form?

Answer: Future = Harías

The imperfect and the present progressive forms of "hacer" are some of the only ones where, any way they are conjugated, it will be a regular conjugation. The imperfect tense is conjugated "hacía," "hacías," "hacía," "hacíamos," "hacíais," "hacían." The present progressive form is conjugated "haciendo."
Source: Author beadynlsu

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us