FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Trivia Questions and Answers
photo of West Virginia

50 West Virginia Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about West Virginia? This category is for trivia questions and answers related to West Virginia (Geography). Each one is filled with fun facts and interesting information.
1 Where is West Virginia University located?
Answer: Morgantown, West Virginia

Morgantown, West Virginia, is home to West Virginia University and the Mountaineers football team. Sam Huff graduated from WVU and went on to join the Professional Football Hall of Fame in 1982. Jerry West graduated from WVU, received All-American honors, and played basketball for the LA Lakers before becoming their coach.
  From Quiz: West Virginia is Almost Heaven
2 How many states does West Virginia border?
Answer: 5

West Virginia is bordered by Ohio, Pennsylvania, and Maryland to the north and by Virginia to the south and east. It is also bordered by Kentucky to the west.
  From Quiz: Wild and Wonderful West Virginia
3 What is the capital of West Virginia?
Answer: Charleston

Fort Lee was built along the Kanawha River in 1788. By 1794, Charles Town, later called Charleston, had grown up around the fort.
  From Quiz: West Virginia--The Mountain State
4 West Virginians call which animal their official state animal?
Answer: Black Bear

The black bear was designated as West Virginia's state animal in 1973. It weighs over two hundred pounds and is one of the largest animals in the forest. In the same year the black bear was designated as WV's state animal, the brook trout was designated as the state fish. The monarch butterfly was designated as the state butterfly in 1995.
    Your options: [ Black Bear ] [ Binturong ] [ Badger ] [ Bunny ]
  From Quiz: West Virginia is Almost Heaven
5 Which river flows through West Virginia's capital city of Charleston?
Answer: Kanawha

The Kanawha River is a tributary of the Ohio River, and is the longest waterway in West Virginia. It is joined in Charleston by the Elk River.
    Your options: [ Ohio ] [ Kanawha ] [ Tygart ] [ Monongahela ]
  From Quiz: Wild and Wonderful West Virginia
6 What is West Virginia's state bird?
Answer: Cardinal

The cardinal's bright coloring and readiness to come to feeders have made it a favorite among birdwatchers.
  From Quiz: West Virginia--The Mountain State
7 What is the southernmost county in West Virginia?
Answer: McDowell

McDowell County is the most southern county in West Virginia. It is home to the famous author and NASA scientist Homer Hickman. His best-selling novel became the movie "October Sky". It's a true story about his early life in the McDowell County town of Coalwood, West Virginia.
  From Quiz: Wild and Wonderful West Virginia
8 What is West Virginia's state flower?
Answer: Rhododendron

Some species of rhododendron (actually part of a shrub) are evergreen, and conserve moisture and warmth in winter by rolling their leaves lengthwise as temperatures drop.
  From Quiz: West Virginia--The Mountain State
9 What is West Virginia's nickname?
Answer: Mountain State

West Virginia's mountains overrun the valleys around the Ohio and Kanawha rivers. The Allegheny Mountains are composed of sedimentary rock. The Blue Ridge Mountains are composed of igneous and metamorphic rock. The Blue Ridge Mountains and the Allegheny Mountains are part of the Appalachian Mountains.
  From Quiz: West Virginia is Almost Heaven
10 What city was the site of the first state capital of West Virginia ?
Answer: Wheeling

Wheeling became the first capital in 1863, but the capital was moved by the state legislature to Charleston on April 1, 1870.
  From Quiz: Wild and Wonderful West Virginia
11 What is West Virginia's state tree?
Answer: Sugar Maple

Maple trees have lobed leaves growing in pairs, and are easily distinguished from other trees. They also have distinctive fruits calls samaras, which are winged, paired seeds that spin like helicopters.
  From Quiz: West Virginia--The Mountain State
12 What city in West Virginia comes to mind when I say the Greenbrier Hotel?
Answer: White Sulphur Springs

The Greenbrier was once known as The Old White Hotel. It is located in the city of White Sulphur Springs named for a nearby mineral spring. In 2010, The Greenbrier--under the ownership of Jim Justice--hosted the first PGA Greenbrier Classic. The Greenbrier Classic in White Sulphur Springs replaced the Buick Open in Flint, Michigan.
  From Quiz: West Virginia is Almost Heaven
13 What is West Virginia's state animal?
Answer: Black Bear

The black bear was officially adopted by the Legislature in 1973.
  From Quiz: West Virginia--The Mountain State
14 Yeager Airport in West Virginia is named after Chuck Yeager, the first man to break the sound barrier. Where is Yeager airport located in West Virginia?
Answer: Charleston

Chuck Yeager was a brigadier general who grew up in Myra, West Virginia. In 1947, he made history by flying faster than the speed of sound. At the time of the history-making flight, he was in a rocket-powered Bell-X-1. In 1953, Chuck Yeager made history again by flying two and one-half times the speed of sound. Yeager Airport is located in Charleston, West Virginia
  From Quiz: West Virginia is Almost Heaven
15 What is the mean elevation of West Virginia?
Answer: 1500 ft.

West Virginia's is the highest mean elevation east of the Mississippi River.
  From Quiz: Wild and Wonderful West Virginia
16 What county in West Virginia is home to Cass Scenic Railroad State Park?
Answer: Pocahontas County

Lumber was transported by steam locomotives to Cass, West Virginia, in the early 1900s. The logging camp is now a preserved park known as Cass Scenic Railroad State Park. A train will take passengers to the top of Bald Knob where the passengers can leave the train and walk around. Windows on the train car allow the passengers to watch the scenery as the train goes up a steep grade.
  From Quiz: West Virginia is Almost Heaven
17 What is the oldest town in West Virginia?
Answer: Shepherdstown

Shepherdstown was established in 1730 by German settlers, under the name of Mecklenburg. It is located in West Virginia's Eastern Panhandle.
  From Quiz: Wild and Wonderful West Virginia
18 West Virginia's motto is written in Latin below the seal on the state flag. "Montani Semper Libris" is Latin for "Mountaineers Are Always ____."
Answer: Free

West Virginia's flag has a blue border with the state seal in the center of a white background. Surrounding the state seal is the state flower, the rhododendron. Written in Latin underneath the seal is the West Virginia state motto. In English, the motto states "Mountaineers Are Always Free". West Virginia officially became the 35th state in the Union on June 20, 1863.
    Your options: [ Free ] [ Helpful ] [ Loyal ] [ There ]
  From Quiz: West Virginia is Almost Heaven
19 What is one of West Virginia's state songs?
Answer: "The West Virginia Hills"

Words by Ellen King, music by H.E. Engle.
  From Quiz: West Virginia--The Mountain State
20 What is significant about Greenbank, West Virginia?
Answer: It houses the National Radio Observatory

Greenbank, West Virginia, has a population of fewer than two hundred people. The town houses the National Radio Astronomy Observatory. The National Radio Astronomy Observatory has been in operation since 1959.
  From Quiz: West Virginia is Almost Heaven
21 What is the largest cave in West Virginia?
Answer: Organ Cave

Organ Cave is the largest cave in West Virginia. It was named Organ Cave because it resembles a huge church organ. This National Historic Landmark is open to the public for tours and was visited by Thomas Jefferson in 1791.
  From Quiz: Wild and Wonderful West Virginia
22 Where is West Virginia's highest point?
Answer: Spruce Knob

Spruce Knob is in Pendleton County and is 4,863 feet.
  From Quiz: West Virginia--The Mountain State
23 What bridge plays a large part of Bridge Day in West Virginia?
Answer: New River Gorge Bridge

The New River Gorge Bridge stands nine hundred feet above the New River and is found near Fayetteville, West Virginia. It officially opened in October 1977 and turned a forty-five-minute drive into just a few minutes. It cost thirty-seven million dollars and took three years to build. Bridge Day takes place on the third Saturday of October and it is the only time that pedestrians are allowed to walk on the bridge. The first Bridge Day was held on November 8, 1980.
  From Quiz: West Virginia is Almost Heaven
24 What month did West Virginia become a state?
Answer: June

West Virginia was proclaimed as a state on June 20, 1863 by Abraham Lincoln. West Virginia is the only state to have achieved its sovereignty by proclamation of the President of the United States.
  From Quiz: Wild and Wonderful West Virginia
25 What year did West Virginia become a state?
Answer: 1863

It was admitted on June 20, 1863, becoming the 35th state.
  From Quiz: West Virginia--The Mountain State
26 What is West Virginia's rank in size?
Answer: 41

Its total area is 24,231 square miles, making it 41st in size among the states.
  From Quiz: West Virginia--The Mountain State
27 How many counties are in West Virginia?
Answer: 55

There are also two U.S. senators and three U.S. representatives in Congress. The State Legislature has 34 senators and 100 representatives.
  From Quiz: West Virginia--The Mountain State
28 What is West Virginia's state insect?
Answer: Honeybee

The honeybee didn't become the official state insect until 2002!
  From Quiz: West Virginia--The Mountain State
29 What is the West Virginia butterfly?
Answer: Monarch

The monarch became the official state butterfly in 1995.
  From Quiz: West Virginia--The Mountain State
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
West Virginia Quizzes