FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about West VirginiaThe Mountain State
Quiz about West VirginiaThe Mountain State

West Virginia--The Mountain State Quiz


Welcome to West Virginia--The Mountain State.

A multiple-choice quiz by Morrigan716. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States U-W
  8. »
  9. West Virginia

Author
Morrigan716
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
98,639
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
3050
Last 3 plays: Guest 74 (15/15), Guest 24 (15/15), Guest 166 (10/15).
- -
Question 1 of 15
1. What is the capital of West Virginia?

Answer: (One Word)
Question 2 of 15
2. What is West Virginia's state bird? Hint


Question 3 of 15
3. What is West Virginia's state flower? Hint


Question 4 of 15
4. What is West Virginia's state tree? Hint


Question 5 of 15
5. What is West Virginia's state animal? Hint


Question 6 of 15
6. Does West Virginia have state colors?


Question 7 of 15
7. The "Virginia" in West Verginia's name is after Queen Elizabeth I.


Question 8 of 15
8. What is one of West Virginia's state songs? Hint


Question 9 of 15
9. Where is West Virginia's highest point? Hint


Question 10 of 15
10. What year did West Virginia become a state? Hint


Question 11 of 15
11. What is West Virginia's rank in size? Hint


Question 12 of 15
12. How many counties are in West Virginia? Hint


Question 13 of 15
13. What is West Virginia's state insect? Hint


Question 14 of 15
14. What is the West Virginia butterfly? Hint


Question 15 of 15
15. West Virginia's state fruit is the red delicious apple?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 22 2024 : Guest 74: 15/15
Feb 07 2024 : Guest 24: 15/15
Jan 23 2024 : Guest 166: 10/15
Jan 15 2024 : Guest 172: 8/15
Jan 14 2024 : Guest 173: 13/15
Jan 04 2024 : Guest 192: 10/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the capital of West Virginia?

Answer: Charleston

Fort Lee was built along the Kanawha River in 1788. By 1794, Charles Town, later called Charleston, had grown up around the fort.
2. What is West Virginia's state bird?

Answer: Cardinal

The cardinal's bright coloring and readiness to come to feeders have made it a favorite among birdwatchers.
3. What is West Virginia's state flower?

Answer: Rhododendron

Some species of rhododendron (actually part of a shrub) are evergreen, and conserve moisture and warmth in winter by rolling their leaves lengthwise as temperatures drop.
4. What is West Virginia's state tree?

Answer: Sugar Maple

Maple trees have lobed leaves growing in pairs, and are easily distinguished from other trees. They also have distinctive fruits calls samaras, which are winged, paired seeds that spin like helicopters.
5. What is West Virginia's state animal?

Answer: Black Bear

The black bear was officially adopted by the Legislature in 1973.
6. Does West Virginia have state colors?

Answer: Yes

They are gold and blue, adopted by the Legislature in 1963.
7. The "Virginia" in West Verginia's name is after Queen Elizabeth I.

Answer: True

It was named after England's "Virgin Queen".
8. What is one of West Virginia's state songs?

Answer: "The West Virginia Hills"

Words by Ellen King, music by H.E. Engle.
9. Where is West Virginia's highest point?

Answer: Spruce Knob

Spruce Knob is in Pendleton County and is 4,863 feet.
10. What year did West Virginia become a state?

Answer: 1863

It was admitted on June 20, 1863, becoming the 35th state.
11. What is West Virginia's rank in size?

Answer: 41

Its total area is 24,231 square miles, making it 41st in size among the states.
12. How many counties are in West Virginia?

Answer: 55

There are also two U.S. senators and three U.S. representatives in Congress. The State Legislature has 34 senators and 100 representatives.
13. What is West Virginia's state insect?

Answer: Honeybee

The honeybee didn't become the official state insect until 2002!
14. What is the West Virginia butterfly?

Answer: Monarch

The monarch became the official state butterfly in 1995.
15. West Virginia's state fruit is the red delicious apple?

Answer: False

It is actually the golden delicious apple, which became official in 1995.
Source: Author Morrigan716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Fifty Nifty States:

Here are all my state quizzes in one place.

  1. Alabama--The Yellowhammer State Average
  2. Alaska--The Last Frontier Tough
  3. Arizona--The Grand Canyon State Tough
  4. Arkansas-Land of Opportunity Average
  5. California--The Golden State Average
  6. Colorado--The Centennial State Average
  7. Connecticut--The Constitution State Average
  8. Delaware-The First State Average
  9. Florida--The Sunshine State Tough
  10. Georgia - The Peach State Average
  11. Hawaii--The Aloha State Tough
  12. Idaho--The Gem State Average

2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us