FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about West Virginia is Almost Heaven
Quiz about West Virginia is Almost Heaven

West Virginia is Almost Heaven Quiz


Here's a few interesting facts about West Virginia and her people.

A multiple-choice quiz by pennie1478. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States U-W
  8. »
  9. West Virginia

Author
pennie1478
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
382,322
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
354
Last 3 plays: Guest 74 (10/10), Guest 172 (6/10), Guest 143 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Where is West Virginia University located? Hint


Question 2 of 10
2. West Virginians call which animal their official state animal? Hint


Question 3 of 10
3. Charleston has been West Virginia's only state capital.


Question 4 of 10
4. What is West Virginia's nickname? Hint


Question 5 of 10
5. What city in West Virginia comes to mind when I say the Greenbrier Hotel? Hint


Question 6 of 10
6. Yeager Airport in West Virginia is named after Chuck Yeager, the first man to break the sound barrier. Where is Yeager airport located in West Virginia? Hint


Question 7 of 10
7. What county in West Virginia is home to Cass Scenic Railroad State Park? Hint


Question 8 of 10
8. West Virginia's motto is written in Latin below the seal on the state flag. "Montani Semper Libris" is Latin for "Mountaineers Are Always ____." Hint


Question 9 of 10
9. What is significant about Greenbank, West Virginia? Hint


Question 10 of 10
10. What bridge plays a large part of Bridge Day in West Virginia? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 22 2024 : Guest 74: 10/10
Jan 15 2024 : Guest 172: 6/10
Jan 13 2024 : Guest 143: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where is West Virginia University located?

Answer: Morgantown, West Virginia

Morgantown, West Virginia, is home to West Virginia University and the Mountaineers football team. Sam Huff graduated from WVU and went on to join the Professional Football Hall of Fame in 1982. Jerry West graduated from WVU, received All-American honors, and played basketball for the LA Lakers before becoming their coach.
2. West Virginians call which animal their official state animal?

Answer: Black Bear

The black bear was designated as West Virginia's state animal in 1973. It weighs over two hundred pounds and is one of the largest animals in the forest. In the same year the black bear was designated as WV's state animal, the brook trout was designated as the state fish. The monarch butterfly was designated as the state butterfly in 1995.
3. Charleston has been West Virginia's only state capital.

Answer: False

Wheeling was West Virginia's first state capital. In 1885, after several rounds of back and forth, the people of West Virginia chose Charleston to be the official capital of West Virginia. In 1885, state records were taken up and down the Ohio and Kanawha Rivers each time the capital was changed.
4. What is West Virginia's nickname?

Answer: Mountain State

West Virginia's mountains overrun the valleys around the Ohio and Kanawha rivers. The Allegheny Mountains are composed of sedimentary rock. The Blue Ridge Mountains are composed of igneous and metamorphic rock. The Blue Ridge Mountains and the Allegheny Mountains are part of the Appalachian Mountains.
5. What city in West Virginia comes to mind when I say the Greenbrier Hotel?

Answer: White Sulphur Springs

The Greenbrier was once known as The Old White Hotel. It is located in the city of White Sulphur Springs named for a nearby mineral spring. In 2010, The Greenbrier--under the ownership of Jim Justice--hosted the first PGA Greenbrier Classic. The Greenbrier Classic in White Sulphur Springs replaced the Buick Open in Flint, Michigan.
6. Yeager Airport in West Virginia is named after Chuck Yeager, the first man to break the sound barrier. Where is Yeager airport located in West Virginia?

Answer: Charleston

Chuck Yeager was a brigadier general who grew up in Myra, West Virginia. In 1947, he made history by flying faster than the speed of sound. At the time of the history-making flight, he was in a rocket-powered Bell-X-1. In 1953, Chuck Yeager made history again by flying two and one-half times the speed of sound. Yeager Airport is located in Charleston, West Virginia
7. What county in West Virginia is home to Cass Scenic Railroad State Park?

Answer: Pocahontas County

Lumber was transported by steam locomotives to Cass, West Virginia, in the early 1900s. The logging camp is now a preserved park known as Cass Scenic Railroad State Park. A train will take passengers to the top of Bald Knob where the passengers can leave the train and walk around. Windows on the train car allow the passengers to watch the scenery as the train goes up a steep grade.
8. West Virginia's motto is written in Latin below the seal on the state flag. "Montani Semper Libris" is Latin for "Mountaineers Are Always ____."

Answer: Free

West Virginia's flag has a blue border with the state seal in the center of a white background. Surrounding the state seal is the state flower, the rhododendron. Written in Latin underneath the seal is the West Virginia state motto. In English, the motto states "Mountaineers Are Always Free". West Virginia officially became the 35th state in the Union on June 20, 1863.
9. What is significant about Greenbank, West Virginia?

Answer: It houses the National Radio Observatory

Greenbank, West Virginia, has a population of fewer than two hundred people. The town houses the National Radio Astronomy Observatory. The National Radio Astronomy Observatory has been in operation since 1959.
10. What bridge plays a large part of Bridge Day in West Virginia?

Answer: New River Gorge Bridge

The New River Gorge Bridge stands nine hundred feet above the New River and is found near Fayetteville, West Virginia. It officially opened in October 1977 and turned a forty-five-minute drive into just a few minutes. It cost thirty-seven million dollars and took three years to build. Bridge Day takes place on the third Saturday of October and it is the only time that pedestrians are allowed to walk on the bridge.

The first Bridge Day was held on November 8, 1980.
Source: Author pennie1478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us