FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Welcoming State of West Virginia
Quiz about The Welcoming State of West Virginia

The Welcoming State of West Virginia Quiz


West Virginia is an eastern state full of mountains. It a state that is dependent on coal mining and lumber.

A photo quiz by dcpddc478. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States U-W
  8. »
  9. West Virginia

Author
dcpddc478
Time
2 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
396,924
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
393
Last 3 plays: Guest 74 (10/10), Angelacross79 (7/10), Guest 174 (7/10).
-
Question 1 of 10
1. What is the West Virginia State Amphibian? Hint


Question 2 of 10
2. Which one of these is the West Virginia State Flower? Hint


Question 3 of 10
3. What is the State Butterfly for West Virginia? Hint


Question 4 of 10
4. Which apple is West Virginia's State Fruit? Hint


Question 5 of 10
5. What is the State Reptile for West Virginia?
Hint


Question 6 of 10
6. What tree was named the West Virginia State Tree? Hint


Question 7 of 10
7. Bituminous coal is the West Virginia State Rock.


Question 8 of 10
8. The West Virginia State Nickname is "The Mountain State".


Question 9 of 10
9. The West Virginia State Fish is which of these? Hint


Question 10 of 10
10. Which bird was named the West Virginia State Bird in 1949? Hint



Most Recent Scores
Feb 22 2024 : Guest 74: 10/10
Jan 21 2024 : Angelacross79: 7/10
Jan 18 2024 : Guest 174: 7/10
Jan 15 2024 : Guest 172: 6/10
Dec 30 2023 : Guest 174: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the West Virginia State Amphibian?

Answer: Northern red salamander

The northern red salamander is a common amphibian in West Virginia. It lives in areas with lakes, ponds, and rivers. It does not have lungs so it respires through its skin.
2. Which one of these is the West Virginia State Flower?

Answer: Rhododendron

Rhododendrons are a woody bush that have pink or white flowers. They bloom in late winter to early summer. They like sunlight and are easily smothered by plants that grow over their tops.
3. What is the State Butterfly for West Virginia?

Answer: Monarch

The monarch butterfly is a common butterfly that feeds on milkweed. This migratory insect is very common in West Virginia. Healthy males are more likely to mate than unhealthy ones and are slightly larger than females.
4. Which apple is West Virginia's State Fruit?

Answer: Golden delicious apple

The Golden Delicious was designated the official state fruit of West Virginia by a Senate resolution on February 20, 1995. It is a very sweet apple used in pies, salads, apple sauce, and apple butter.
5. What is the State Reptile for West Virginia?

Answer: Timber rattlesnake

The timber rattlesnake is found in the eastern parts of the USA. Timber rattlesnakes are venomous but usually docile unless they are threatened. It was declared the State Reptile in 2008.
6. What tree was named the West Virginia State Tree?

Answer: Sugar maple

The sugar maple is a deciduous tree named the State Tree in 1949. It is the primary source of maple syrup. Sugar maple trees seldom flower until they are at least 24 years old, but they can also live 300 to 400 years.
7. Bituminous coal is the West Virginia State Rock.

Answer: True

Bituminous coal is a soft coal that was declared the State Rock in 2009. It is an organic sedimentary rock composed largely of carbon. It is a fossil fuel formed from the remains of plants.
8. The West Virginia State Nickname is "The Mountain State".

Answer: True

"The Mountain State" is the West Virginia State Nickname. It is part of the Appalachian Mountain system. The entire state is filled with hills and old mountains. The whole state.
9. The West Virginia State Fish is which of these?

Answer: Brook trout

The brook trout was named the State Fish in 1973. They are found in the cool, clear rivers and lakes throughout the state. They are sensitive to poor oxygenation, and pollution.
10. Which bird was named the West Virginia State Bird in 1949?

Answer: Northern cardinal

The northern cardinal is a brilliant red bird seen all over West Virginia. Northern cardinals breed 2-3 times each season. They are seed-eating birds with strong bills.
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us