FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Wild and Wonderful West Virginia
Quiz about Wild and Wonderful West Virginia

Wild and Wonderful West Virginia Quiz


These are just some interesting facts about West Virginia. Good Luck!

A multiple-choice quiz by dal_20. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States U-W
  8. »
  9. West Virginia

Author
dal_20
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
219,248
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2286
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 74 (9/10), Guest 107 (4/10), Guest 104 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. How many states does West Virginia border? Hint


Question 2 of 10
2. Which river flows through West Virginia's capital city of Charleston? Hint


Question 3 of 10
3. What is the southernmost county in West Virginia? Hint


Question 4 of 10
4. What city was the site of the first state capital of West Virginia ? Hint


Question 5 of 10
5. The New River, which meanders through the Appalachian Mountains, is the second oldest river in the world.


Question 6 of 10
6. What is the mean elevation of West Virginia? Hint


Question 7 of 10
7. What is the oldest town in West Virginia? Hint


Question 8 of 10
8. The first Mother's Day service was held in Grafton, West Virginia.


Question 9 of 10
9. What is the largest cave in West Virginia? Hint


Question 10 of 10
10. What month did West Virginia become a state? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 22 2024 : Guest 74: 9/10
Feb 17 2024 : Guest 107: 4/10
Jan 31 2024 : Guest 104: 2/10
Jan 15 2024 : Guest 172: 5/10
Jan 05 2024 : Guest 99: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many states does West Virginia border?

Answer: 5

West Virginia is bordered by Ohio, Pennsylvania, and Maryland to the north and by Virginia to the south and east. It is also bordered by Kentucky to the west.
2. Which river flows through West Virginia's capital city of Charleston?

Answer: Kanawha

The Kanawha River is a tributary of the Ohio River, and is the longest waterway in West Virginia. It is joined in Charleston by the Elk River.
3. What is the southernmost county in West Virginia?

Answer: McDowell

McDowell County is the most southern county in West Virginia. It is home to the famous author and NASA scientist Homer Hickman. His best-selling novel became the movie "October Sky". It's a true story about his early life in the McDowell County town of Coalwood, West Virginia.
4. What city was the site of the first state capital of West Virginia ?

Answer: Wheeling

Wheeling became the first capital in 1863, but the capital was moved by the state legislature to Charleston on April 1, 1870.
5. The New River, which meanders through the Appalachian Mountains, is the second oldest river in the world.

Answer: True

According to WVGES Geology: Geology of the New River Gorge, the New River is the second oldest river in the world. The only river older is the Nile River in Africa.
6. What is the mean elevation of West Virginia?

Answer: 1500 ft.

West Virginia's is the highest mean elevation east of the Mississippi River.
7. What is the oldest town in West Virginia?

Answer: Shepherdstown

Shepherdstown was established in 1730 by German settlers, under the name of Mecklenburg. It is located in West Virginia's Eastern Panhandle.
8. The first Mother's Day service was held in Grafton, West Virginia.

Answer: True

Anna Jarvis, a native of Grafton, West Virginia, held the first Mother's Day service on May 10, 1908. President Woodrow Wilson signed a Proclamation designating the second Sunday in May as Mother's Day.
9. What is the largest cave in West Virginia?

Answer: Organ Cave

Organ Cave is the largest cave in West Virginia. It was named Organ Cave because it resembles a huge church organ. This National Historic Landmark is open to the public for tours and was visited by Thomas Jefferson in 1791.
10. What month did West Virginia become a state?

Answer: June

West Virginia was proclaimed as a state on June 20, 1863 by Abraham Lincoln. West Virginia is the only state to have achieved its sovereignty by proclamation of the President of the United States.
Source: Author dal_20

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LilahDeDah before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us