Trivia Questions and Answers
photo of Barbie Dolls

60 Barbie Dolls Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about Barbie Dolls? This category is for trivia questions and answers related to Barbie Dolls (Hobbies). Each one is filled with fun facts and interesting information.
1 What book was packaged with the 1965 "Slumber Party Barbie" set?
Answer: "How To Lose Weight"

The only advice offered in the book was "Don't Eat". Also included was a cute, pink bathroom scale permanently reading 110 pounds. Was Barbie responsible for a generation of girls taking diet books to slumber parties? Some critics thought so. Actually they charged that the set played into Barbie's extremely slender image which they didn't consider healthy for young girls.
  From Quiz: Barbie The Role Model
2 Where did Mrs. Handler first get her idea for Barbie?
Answer: It was from watching her daughter play paper dolls.

Ruth would watch her daughter, Barbara, play with paper dolls. Barbara and her friends would play as adults with jobs and mimic what they would hear their parents say. Ruth felt the girls were expressing their future dreams through play. She realized the lack of adult dolls on the market and recognized the need.
  From Quiz: Barbie Beginnings
3 On which day and year was the first Barbie doll released?
Answer: March 9th, 1959

Barbie was first released on March 9th, 1959, her official birthday, at the International Toy Fair in New York City.
    Your options: [ March 9th, 1957 ] [ March 9th, 1959 ] [ May 9th, 1959 ] [ May 9th, 1957 ]
  From Quiz: How Well Do You Know the Barbie Doll?
4 When did it all begin? What year saw the introduction of everyone's favourite doll, Barbie?
Answer: 1959

Despite the Cold War and the Presidential Campaign being fought out between John F. Kennedy and Richard M. Nixon, the United States still had the capacity and moral courage to bring out the doll of the future - Barbie.
  From Quiz: Barbie And Her Friends
5 Barbie came out in what year?
Answer: 1959

The number one Barbies can fetch up around {$8,500} for a mint condition with original box and accessories.
  From Quiz: The Barbie Doll
6 In 2006 Mattel issued the "Barbie And Tanner The Dog" set. In addition to Tanner the dog, a dog bone and dog toys, what neighborly accessory was included with this set?
Answer: Pooper Scooper

According to Mattel, it was not just any scooper but a "special magnetic scooper." Additionally, the set included plastic doggie waste for Barbie to scoop up.
  From Quiz: Barbie The Role Model
7 Giselle's 2 year old sister Carmen, was carrying me around the house and I was naked with wet dripping hair. The only problem is that my hair color has changed and I have a beautiful little butterfly on my cheek. What is my name?
Answer: Barbie Mariposa

Small children seem to love to take my clothes off and wash me. My name is "Barbie Mariposa" and I am the subject of a DVD that Mattel has released. The message of my movie is "The most beautiful thing you can be is yourself". When cold water is put on me, my hair changes color and you can see a beautiful little butterfly on my cheek. The word Mariposa means "butterfly" in Spanish and I am a Butterfly Fairy from the land of Flutterfield. I have glittering butterfly wings and I love to read and dream.
  From Quiz: Dismembered Barbie Speaks Back
8 Mrs. Handler was told that the doll would be too expensive and difficult to produce, but she kept trying. How did she finally get her idea considered?
Answer: She found a doll in Europe similar to the one she was describing and brought it back to the designers.

During a 1956 trip to Europe with her daughter, they spotted a doll that looked like the one Mrs. Handler had in her mind. They went into the store and found more of the dolls in several different outfits. Mrs. Handler asked if the outfits were available separately, but the answer was no. You wanted a new outfit, you bought a new doll. She found more of the dolls through Europe and took them back to Mattel to be checked out. The doll was named Bild Lilli and was based on a German cartoon character.
  From Quiz: Barbie Beginnings
9 Ruth Handler, the creator of Barbie, named the doll after who?
Answer: Her daughter

Mrs. Handler named the Barbie doll after her teenage daughter, Barbara.
  From Quiz: How Well Do You Know the Barbie Doll?
10 After Barbie, what doll was next produced?
Answer: Ken

Mattel made Midge so that Barbie could talk about Ken with a friend.
  From Quiz: The Barbie Doll
11 What 2001 Barbie playset finds her working behind the counter as what the press has called "Minimum Wage Barbie"?
Answer: McDonald's Restaurant Funtime Playset

Some detractors have suggested that the 1992 "Teen Talk Barbie" set in which Barbie said "Math class is tough" led her into a low paying employment track. In 1982 Barbie had visited McDonald's as a customer in the "Barbie Loves McDonald's Playtime Playset". At that time PJ worked the counter, serving burgers and fries to Barbie and Ken.
  From Quiz: Barbie The Role Model
12 A very specific body type was used for Barbie. What was the primary reason for this?
Answer: This was for the ease of dressing the doll.

The market savvy Mrs. Handler knew that if all Barbie dolls were made in a uniform size and shape, that it would be much easier to sale changes of clothes and accessories to go with them. She knew from experience with the Bild Lilli doll that the larger legs, slightly bent wrist, and larger waist made actually changing the clothes more difficult for children. These were changed in the production of Barbie. Charlotte Johnson, Barbie's first personal designer, made sure the dimensions were tightly adhered to.
  From Quiz: Barbie Beginnings
13 The Barbie doll was originally based on the German doll named what?
Answer: Lilli

On a trip to Germany, the Handlers found a doll named the Bild Lilli doll, which was the type of doll Ruth Handler wanted to create. Mattel bought the rights to the Bild Lilli doll in 1964.
  From Quiz: How Well Do You Know the Barbie Doll?
14 After whom was the Barbie Doll named?
Answer: After the creator's daughter.

It was named after a young Barbara Handler. Ruth Handler, in the early 1950s, saw that her young daughter and her girlfriends enjoyed playing with adult female dolls as much or more than with baby dolls - and the idea was born.
  From Quiz: Barbie And Her Friends
15 Which series or collection has the most Barbies?
Answer: Dolls of the World
    Your options: [ Wal-Mart ] [ Happy Holidays ] [ Dolls of the World ] [ Classique ]
  From Quiz: The Barbie Doll
16 A 2003 "Happy Family" playset featured Barbie's friend Midge. The set made some parents very unhappy. Why?
Answer: Midge was "pregnant".

This Midge doll had a tiny baby inside a womb that was attached with a magnet. Despite the fact that Midge and boyfriend Alan had "married" years earlier, some parents felt that the doll promoted teen pregnancy. Perhaps the fact that Mattel initially produced Midge without a wedding ring contributed to this idea. Responding to customer complaints, Wal-Mart took the Happy Family set off its shelves.
  From Quiz: Barbie The Role Model
17 Carmen's baby brother Keith loved to play with my boyfriend Ken. One day he decided to squash our heads by placing us under the family car. Our faces were twisted and our eyes were not there any more. Why do we still have lips but no eyes any more?
Answer: Our eyes were glued on and they came off when our faces were squashed

  From Quiz: Dismembered Barbie Speaks Back
18 Where did Barbie make her debut?
Answer: It was at the 1959 American International Toy Fair.

Barbie was met with mix reviews at the toy fair. The toy industry was skeptical of a smaller sized doll. Half of the people who looked at the doll, did however decide to order her for their stores.
  From Quiz: Barbie Beginnings
19 The first Barbie doll came dressed in what?
Answer: A black and white zebra striped bathing suit

The first Barbie doll came dressed in a black and white zebra striped one-piece bathing suit.
  From Quiz: How Well Do You Know the Barbie Doll?
20 After whom was Barbie's friend, Ken, named?
Answer: After the creator's son.

Ken was the son of Ruth Handler. Unlike his sister, however, he did not inspire his mother by playing with dolls.
  From Quiz: Barbie And Her Friends
21 What year did the first Happy Holidays Barbie come out?
Answer: 1988
  From Quiz: The Barbie Doll
22 What is an innovative marketing technique that Mattel used to help create a demand for Barbie clothing?
Answer: They placed a Viewmaster with slides of Barbie in her different outfits at each display.

Mattel felt that since separate outfits was such a new idea, that people would need help realizing the use of the product. It turned out kids were so drawn to the dolls and outfits, that stores had difficulty keeping them in stock. The Viewmasters weren't needed for this after all.
  From Quiz: Barbie Beginnings
23 What is Barbie's full name?
Answer: Barbie Millicent Roberts

Barbie's full name is Barbie Millicent Roberts. It is true because, in Barbie's passport, which came with Barbie's Beetle, one of the stickers, which was to go in her passport, said Barbie Millicent Roberts.
  From Quiz: How Well Do You Know the Barbie Doll?
24 In which order were the following friends created?
Answer: Ken, Midge, Skipper, Christie.

Ken came first in 1961. Next was Midge in 1963. Skipper appeared in 1965. Christie came along in 1968. There have been many other friends who are not listed here.
    Your options: [ Ken, Midge, Christie, Skipper. ] [ Midge, Skipper, Ken, Christie. ] [ Ken, Midge, Skipper, Christie. ] [ Ken, Skipper, Christie, Midge. ]
  From Quiz: Barbie And Her Friends
25 When collecting 'Mod' Barbie's, what is the phrase to look for?
Answer: Made in Japan
  From Quiz: The Barbie Doll
26 In the early 80s, what did Barbie's critics take issue with when "Sun Gold Malibu Barbie" was introduced?
Answer: Potential of skin cancer caused by excessive tanning.

Barbie was already a doctor so you'd think she would have been aware of the potential dangers of exposure to UV rays. The Malibu series of sun-worshiper dolls included Barbie, Ken, Francie, PJ, Christie, and Skipper.
  From Quiz: Barbie The Role Model
27 By 1965, Barbie's fan club was second only to which other group of that time?
Answer: Girl Scouts of America

After a $12,000,000 Mattel promotion called 'Total Go', Barbie's fan club soared to 600,000 strong. In 1988 there were a reported 650,000 members. In 2007 they limited the numbers to 7,000 a year to enhance a sense of community within the Barbie Fan Club.
    Your options: [ The Young Republicans ] [ Mickey Mouse Club ] [ Marilyn Monroe Official Fan Club ] [ Girl Scouts of America ]
  From Quiz: Barbie Beginnings
28 What fictional town is Barbie from?
Answer: Willows, Wisconsin

Barbie's hometown is a fictional town called Willow, Wisconsin. Barbie is said to have gone to Willows High School. This can be found in many Barbie knowledge books and websites.
  From Quiz: How Well Do You Know the Barbie Doll?
29 What was Barbie's first career?
Answer: Teenage Fashion Model.

Barbie started her career in the workforce as a Teenage Fashion Model in 1959 - she was a working girl from the very start.
  From Quiz: Barbie And Her Friends
30 In the late 60s to early 70s, Barbie's friend PJ always wore her hair in pigtails with beads and what other identifying item?
Answer: Purple Sunglasses
  From Quiz: The Barbie Doll
31 In 1964, Barbie's little sister, Skipper, entered the scene. She stayed relatively free of controversy until 1975 when "Growing Up Skipper" was introduced. What feature of this doll generated a lot of comments in the newspapers?
Answer: When her arm was rotated her breasts grew.

When you rotated Skipper's arm she grew an inch taller and, uh, "matured". Not content with one round of hostile reviews, Mattel recycled the idea in their 2007 "Growing Up Glam" dolls. These dolls' growth features were activated by a switch on the back rather than moving the arm.
  From Quiz: Barbie The Role Model
32 Keith's friend Putu just loved to play with fire and one day he accidentally dropped me in the fireplace. I started to melt and I could smell something odd. What am I made of and what was the hazardous chemical that was being released?
Answer: Vinyl, Dioxin

Barbie is made from vinyl that varies in hardness and bendability. Vinyl that is used in many dolls is called polyvinyl chloride, or PVC. PVC contains chlorine which produces dioxin when I am incinerated or accidentally burned. Many PVC's additives and stabilizers, such as lead, cadmium, and phthalates, are hazardous as well.

Since 1992 Mattel has stated that they will be trying to eliminate PVC in packaging. I told the world that "the children who love me deserve toys that don't leave a toxic legacy for the planet".
  From Quiz: Dismembered Barbie Speaks Back
33 One of Mattel's early attempts to change the vinyl mixture Barbie was made from caused what?
Answer: 'Oily Head' Barbie

In 1961, the vinyl mixture was experimented with. Due to unstable oil concentration the dolls eventually developed oily, shiny faces, arms, and legs. The oils seeped out to the point they left stains in their boxes. Live and learn.
  From Quiz: Barbie Beginnings
34 The first Barbie appeared wearing what clothing?
Answer: A black and white zebra-striped bathing costume.

As a fashion model Barbie first appeared in swimwear. She also had a ponytail hairstyle, open-toed shoes, sunglasses and ear rings
  From Quiz: Barbie And Her Friends
35 In the late 70s, Barbie went from Mod to Groovy. Which doll came out then?
Answer: Live Action Barbie

Barbie was dressed in a muli colored purple jumpsuit with a brown vest that had long fringe.
    Your options: [ Sunflower Barbie ] [ Summer Splendour ] [ Live Action Barbie ] [ Neptune's Fantasy ]
  From Quiz: The Barbie Doll
36 Barbie goes camping? A great way for girls to learn independence, real world skills and love of nature. What could the nit pickers find wrong with "Camping Barbie" in 1994?
Answer: Barbie wasn't dressed for camping.

Later playsets would equip Barbie and the gang with tents, cookstoves, campfires and other useful gear, even a pink RV! But the first Camping Barbie came dressed in pink platform wedgies, Capri pants, and a fashionable pink top. Her gear consisted of a pink lawn chair. Critics said this was camping only if camping meant sitting in the back yard sipping lemonade.
  From Quiz: Barbie The Role Model
37 Who was the first face of Barbie molded from?
Answer: Charlotte Johnson, Barbie's clothing designer

Although the early Barbie dolls make-up does remind us of Audry Hepburn during the same era, the actual facial mold was made after Charlotte Johnson.
  From Quiz: Barbie Beginnings
38 Barbie has competed in several Olympic Games, in a variety of sports. In the 2000 Olympics, Barbie competed in which type of event?
Answer: Swimming

Barbie first appeared as an Olympian in 1975. She hit the shelves the year before the Montreal Olympics.
    Your options: [ Basketball ] [ Track & Field ] [ Swimming ] [ Horse Riding ]
  From Quiz: Barbie And Her Friends
39 The Talking Barbies made in Mexico around 1970 had a defect when played with. What was it?
Answer: Her legs would fall off

Today, finding a Made in Mexico Barbie, with her original legs in good working order and that have not been glued on, fetches a good price.
  From Quiz: The Barbie Doll
40 In 1992 during Operation Desert Storm, I was employed as a medic Sergeant. Bombs and guns were flying all around and I received a shrapnel wound in my rectus abdominus. What part of of my body was injured?
Answer: Stomach

During the Gulf War (1990_1991) Mattel made a publicity stunt, by dressing me in uniform and making me go on a tour of duty with a squad of marines. The pentagon had to check my uniform to make sure that it was exactly perfect before I was sold. Operation Desert Storm was the U.S. name of the air and land operations between Iraq and a coalition force from 34 nations.
  From Quiz: Dismembered Barbie Speaks Back
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
Barbie Dolls Quizzes