Quiz about Barbie The Role Model
Quiz about Barbie The Role Model

Barbie The Role Model Trivia Quiz


For better or worse, people insist on making Barbie a role model. Here's a look at some of Barbie's roles that little girls can model themselves upon - some better, some worse.

A multiple-choice quiz by wilbill. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Dolls and Bears
  8. »
  9. Barbie Dolls

Author
wilbill
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
369,247
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1151
Last 3 plays: bradez (9/10), Guest 143 (7/10), Kenners158 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What book was packaged with the 1965 "Slumber Party Barbie" set? Hint

"How To Lose Weight"
"Winning Pillowfights"
"How To Find A Boyfriend"
"It's, Like, A Book, Y'know?"

2. In 2006 Mattel issued the "Barbie And Tanner The Dog" set. In addition to Tanner the dog, a dog bone and dog toys, what neighborly accessory was included with this set? Hint

Pooper Scooper
Retractable Leash
Tanner's Muzzle
Worm Medicine

3. What 2001 Barbie playset finds her working behind the counter as what the press has called "Minimum Wage Barbie"? Hint

McDonald's Restaurant Funtime Playset
Funtime Starbuck Barista Playset
Barbie Convenience Store Playset
Barbie "Fries With Your Whopper?" Fast Food Playset

4. A 2003 "Happy Family" playset featured Barbie's friend Midge. The set made some parents very unhappy. Why? Hint

Midge was outfitted as a pole dancer.
Midge was "pregnant".
The set featured Midge as a cocktail waitress.
Midge had several gang tattoos.

5. Since Barbie was born in 1959, one of the ongoing complaints about her is that she's obsessed with beauty, glamour and fashion. So in 1973 when our girl became a doctor, critics were thrilled with her new career, right? Well, no, they still found fault with her chosen specialty. What kind of doctor did Barbie become? Hint

Plastic Surgeon
OB/GYN
Podiatrist
Neurosurgeon

6. In the early 80s, what did Barbie's critics take issue with when "Sun Gold Malibu Barbie" was introduced? Hint

Too much money spent on trips to the beach
Potential of skin cancer caused by excessive tanning.
String bikini was too revealing
Barbie was swimming too far from a lifeguard

7. In 1964, Barbie's little sister, Skipper, entered the scene. She stayed relatively free of controversy until 1975 when "Growing Up Skipper" was introduced. What feature of this doll generated a lot of comments in the newspapers? Hint

She was dressed and equipped for roller disco.
She was marketed as "Barbie's boy-crazy sister".
Too much eye makeup for an early teen.
When her arm was rotated her breasts grew.

8. Barbie goes camping? A great way for girls to learn independence, real world skills and love of nature. What could the nit pickers find wrong with "Camping Barbie" in 1994? Hint

The doll came with bugs, dirt and a scary plastic scorpion.
Barbie wasn't dressed for camping.
Camping Barbie was equipped with a rifle to hunt big game.
Parents thought their daughters were too young to learn about trail mix.

9. Even as this quiz is being written, a new Barbie controversy has erupted. Concerned groups such as "Campaign For A Commercial-Free Childhood" have urged a famous organization for girls to cancel a sponsorship deal with Mattel which would have Barbie selling cookies among other activities. What organization is Barbie set to join? Hint

American Heritage Girls
Girl Scouts USA
Girls Clubs Of America
Camp Fire Girls

10. The previously mentioned "Teen Talk Barbie" (1992) sparked probably the best known Barbie controversy. Which of these phrases was not one spoken by Barbie? Hint

"I won a scholarship to Harvard!"
"Do you have a crush on anyone?"
"Will we ever have enough clothes?"
"I'm studying to be a doctor."


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What book was packaged with the 1965 "Slumber Party Barbie" set?

Answer: "How To Lose Weight"

The only advice offered in the book was "Don't Eat". Also included was a cute, pink bathroom scale permanently reading 110 pounds. Was Barbie responsible for a generation of girls taking diet books to slumber parties? Some critics thought so. Actually they charged that the set played into Barbie's extremely slender image which they didn't consider healthy for young girls.
2. In 2006 Mattel issued the "Barbie And Tanner The Dog" set. In addition to Tanner the dog, a dog bone and dog toys, what neighborly accessory was included with this set?

Answer: Pooper Scooper

According to Mattel, it was not just any scooper but a "special magnetic scooper." Additionally, the set included plastic doggie waste for Barbie to scoop up.
3. What 2001 Barbie playset finds her working behind the counter as what the press has called "Minimum Wage Barbie"?

Answer: McDonald's Restaurant Funtime Playset

Some detractors have suggested that the 1992 "Teen Talk Barbie" set in which Barbie said "Math class is tough" led her into a low paying employment track. In 1982 Barbie had visited McDonald's as a customer in the "Barbie Loves McDonald's Playtime Playset". At that time PJ worked the counter, serving burgers and fries to Barbie and Ken.
4. A 2003 "Happy Family" playset featured Barbie's friend Midge. The set made some parents very unhappy. Why?

Answer: Midge was "pregnant".

This Midge doll had a tiny baby inside a womb that was attached with a magnet. Despite the fact that Midge and boyfriend Alan had "married" years earlier, some parents felt that the doll promoted teen pregnancy. Perhaps the fact that Mattel initially produced Midge without a wedding ring contributed to this idea. Responding to customer complaints, Wal-Mart took the Happy Family set off its shelves.
5. Since Barbie was born in 1959, one of the ongoing complaints about her is that she's obsessed with beauty, glamour and fashion. So in 1973 when our girl became a doctor, critics were thrilled with her new career, right? Well, no, they still found fault with her chosen specialty. What kind of doctor did Barbie become?

Answer: Plastic Surgeon

After accusations of being overly attentive to physical appearance, Barbie put her medical degree to use doing nose jobs and face lifts, so said the detractors. Due to her construction, I guess you could say that any surgery Barbie performed would be "plastic" surgery. Somehow, Barbie's medical career came before her job in the fast food industry. Quite the step down.
6. In the early 80s, what did Barbie's critics take issue with when "Sun Gold Malibu Barbie" was introduced?

Answer: Potential of skin cancer caused by excessive tanning.

Barbie was already a doctor so you'd think she would have been aware of the potential dangers of exposure to UV rays. The Malibu series of sun-worshiper dolls included Barbie, Ken, Francie, PJ, Christie, and Skipper.
7. In 1964, Barbie's little sister, Skipper, entered the scene. She stayed relatively free of controversy until 1975 when "Growing Up Skipper" was introduced. What feature of this doll generated a lot of comments in the newspapers?

Answer: When her arm was rotated her breasts grew.

When you rotated Skipper's arm she grew an inch taller and, uh, "matured". Not content with one round of hostile reviews, Mattel recycled the idea in their 2007 "Growing Up Glam" dolls. These dolls' growth features were activated by a switch on the back rather than moving the arm.
8. Barbie goes camping? A great way for girls to learn independence, real world skills and love of nature. What could the nit pickers find wrong with "Camping Barbie" in 1994?

Answer: Barbie wasn't dressed for camping.

Later playsets would equip Barbie and the gang with tents, cookstoves, campfires and other useful gear, even a pink RV! But the first Camping Barbie came dressed in pink platform wedgies, Capri pants, and a fashionable pink top. Her gear consisted of a pink lawn chair. Critics said this was camping only if camping meant sitting in the back yard sipping lemonade.
9. Even as this quiz is being written, a new Barbie controversy has erupted. Concerned groups such as "Campaign For A Commercial-Free Childhood" have urged a famous organization for girls to cancel a sponsorship deal with Mattel which would have Barbie selling cookies among other activities. What organization is Barbie set to join?

Answer: Girl Scouts USA

Girls under age 8 in the Daisy and Brownie programs will be able to earn a "Be Anything, Do Everything" activity patch for their uniforms. Detractors don't like the commercialization of scouting and, of course, claim Barbie is a bad role model. To earn the patch, girls will need to complete a workbook dealing with various career choices.

They won't be required to purchase or even to own a Barbie.
10. The previously mentioned "Teen Talk Barbie" (1992) sparked probably the best known Barbie controversy. Which of these phrases was not one spoken by Barbie?

Answer: "I won a scholarship to Harvard!"

Of the original 270 possible phrases, each doll was programmed with four. "Math class is tough" (often misquoted as "Math is hard") was the one that drew the most flak from parents and women's groups. Mattel relented and removed that phrase from the choices. Original dolls which speak the math class phrase attract a premium price as collectibles.
Source: Author wilbill

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : bradez: 9/10
Jan 26 2023 : Guest 143: 7/10
Jan 25 2023 : Kenners158: 9/10
Jan 24 2023 : Readesmom: 6/10
Jan 15 2023 : Guest 104: 8/10
Jan 15 2023 : Guest 107: 5/10
Jan 13 2023 : Guest 188: 5/10
Dec 29 2022 : SeverinaStar: 10/10
Dec 24 2022 : bmrsnr: 10/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us